Ruudun takaa: Helvetin hyvä jätkä

Product placement alahuulessa apaattisesti savuten Constantine odottaa sinuakin Hellbazer-nimellä lähimmässä lehtipisteessä.

Engelsmanni John Constantine on antanut paholaisille kyytiä amerikkalaisessa Hellblazer-lehdessä jo vuodesta 1988. Lehtiä on ilmestynyt pitkälle kolmatta sataa, joten suomalaisen koostealbumin tekijöillä on ollut valinnanvaraa. Ehkä liikaakin.

Egmont on halunnut Savua ja tulta -albumiinsa kattavan katsauksen Hellblazer-sarjoja koko sen ilmestymisajalta. Tämän takia kaikki pidemmät jatkumot on sivuutettu ja kirjaan on otettu lyhyitä, alun perin yhden lehden mittaisia tarinoita.

Valitettavasti sarjan selkäranka on pitkissä, kuudenkin lehden mittaisissa juttukokonaisuuksissa, ja nämä lyhyemmät ovat olleet vain täytettä pääpiirtäjien huilatessa. Kirjasta puuttuvat näin ollen liki kaikki sarjan pitkäaikaisemmat piirtäjät kuten Steve Dillon, Sean Phillips ja Marcelo Frusin. Käsikirjoittajien puolella tilanne on parempi. Poissaolollaan loistavat vain pitkäaikainen, mutta surkea Paul Jenkins ja viimeisin, muttei kovin kummoinen Mike Carey.

Ketkä sitten on kelpuutettu alpparin tekijöiksi? Sarjan ensimmäiseltä tekijätiimiltä, käsikirjoittaja Jamie Delanolta ja piirtäjäJohn Ridgwaylta on mainio juttu juppipaholaisista, jotka imevät työläisparoilta kaiken ja saattavat vielä Maggie Thatcherinkin valtaan. Ridgway piirtää klassisen kauniisti, mutta valitettavasti sarjan alkuaikoina värittäjät elivät vielä värimaailmassa, joka sopii paremmin Väiski Vemmelsäärelle kuin John Constantinelle.

Neil Gaiman sekaantui Hellblazeriin vain kerran, mutta komeasti. Gaimanin lämminhenkisessä kauhutarinassa spurgu löytää Constantinesta ystävän, eikä Constakaan jää osattomaksi. Piirtäjänä vieraillut Dave McKean antoi kuvituksellaan aikuismaista mallia monille tuleville tussinkuluttajille.

Garth Ennis kirjoitti ja Steve Dillon piirsi parhaat Hellblazerit ennen siirtymistään Preacher-sarjan kimppuun. Tässä albumissa on oikeutetusti kaksi Ennisin kirjoittamaa tarinaa, mutta valitettavasti niiden piiräjät ovat sarjassa vain pikavisiitillä. V for Vendetta -sarjalla maailman maineeseen noussut David Lloyd pärjää kohtuullisesti, mutta Tanskan tähti Peter Snejbjerg on aivan väärä mies väärässä paikassa. Onneksi hänenkään kuivakka viivansa ei pysty pilaamaan Constantinen hautajaisia. Consta pilaa ne itse.

Warren Ellis palautti sarjan Paul Jenkinsin huuhailujen jälkeen takaisin maanpinnalle ja juurevaan kauhuun. Hän toi mukanaan myös monta osaavaa piirtäjää, joista tässä edukseen esiintyy Frank Teran. Teranin Hellblazer-ura jäi tähän yhteen kertaan, eikä Elliskään kauan sarjassa viihtynyt. Valitettavasti.

Ellisin jälkeen sarja muuttui kirjoittaja Brian Azzarellon ja kuvittajaMarcelo Frusinin käsissä perusamerikkalaiseksi kauhuviihteeksi ja nykyinen käsikirjoittaja Mike Carey on jo liki tappanut sarjan pystyyn yliluonnollisilla tavanomaisuuksillaan. Ei siis ihme, että heitä ei tässäkään koosteessa laajemmin esitellä.

Syksyllä ilmestyviä sarjakuvan merkkiteoksia, Alan Mooren ja David Lloydin V for Vendettaa ja Kazuo Koiken ja Goseki Kojiman Samuraiteloittajaa (Samurai Executioner, katso Pelit 5/2005) odotellessa tämä on kuitenkin mitä mainiointa kesälukemista.

Constantine

- Hellblazer: Savua ja tulta, Egmont, 144 sivua, 9,90 euroa. Sisältää alkuperäiset lehdet #3, 27, 56, 77 ja 140 sekä lyhyen tarinan, joka on julkaistu Vertigo Secret Files -kokoelmassa (2000).

Lisää aiheesta