Ruudun takaa: Mari Ahokoivu, 1020 jKr

Aina on hauska tavata vanhoja tuttuja! Kirjaimellisesti: poikaansa taluttavaan sarjakuvataiteilija Mari Ahokoivuun törmäsin Volga-joen rannalla, armon vuonna 1020.

DC Vertigo -nimikkeellä oli aikoinaan tarjolla paljon hyvää. Jopa niin, että hetkittäin piti ostaa ne kaikki:

Sandman, Hellblazer, Swamp Thing, Preacher, Transmetropolitan, 100 Bullets... Nyt on toisin, mutta vielä on virtaa muutamassa Vertigo-viritelmässä. Yksi parhaista on Brian Woodin  kirjoittama Northlanders.

Sarjakuvakäsikirjoittajaksi Woodilla on mielenkiintoinen tausta: hän on graafinen suunnittelija ja työskennellyt sarjakuvakustantamojen lisäksi muun muassa Rockstar-pelifirmassa. Niiltä ajoilta hänen ansioluettelostaan löytyy muun muassa parin GTA:n ja ensimmäisen Max Paynen kansisuunnittelu. Siksi kai Northlanders-sarjan lehdetkin ovat tavallista tyylikkäämpiä ulkoasultaan.

Miekka ja risti

Northlanders kertoo realistisen oloista, raakaa ja veristä tarinaa ajalta, jolloin kristinusko teki tuloaan Pohjolaan. Viikingit olivat pohjoisten merien valtiaita, ja he olivat valloittaneet maita niin idässä Venäjällä kuin lännessä Brittein saarillakin.

Sarjan tarinat eivät ole sidottuja yhteen paikkaan tai edes aikaan, vaan kaikki jaksot ovat irrallisia katkelmia viikinkivuosisadoilta. Jokaisessa episodissa on omat sankarinsa, mutta kovin pitkäikäisiä he eivät ole. Pisimpään sankareista taitaa selvitä heti ensimmäisessä tarinajatkumossa esitelty Sven The Returned (Palannut), joka selviää hengissä kokonaista yhdeksän lehteä.

Brian Wood on syntynyt Vermontissa ja asuu nykyisin New Yorkissa eli kohtuullisen kaukana viikinkien muinaisilta asuinsijoilta, mutta se ei tunnu tekijää haittaavan: Komeampaa tulkintaa viikinkiajoista saa hakea! Tämä olla käänteisilmiö sille, että parhaat villin lännen sarjakuvat tehdään Euroopassa.

Woodin vahvat tarinat ovat saaneet myös komean kuvituksen, erityiskehut Sven-tarinan piirtäneelle Davide Gianfelicelle ja The Plague Widow -jakson Leandro Fernandezille. Osaavia herroja kumpikin, vaikka heidänkään nimensä eivät juuri pohjoisiin sukujuuriin viittaa.

Mistä Mari?

Sarjan neljännessä koostealbumissa, The Plague Widow (Ruttoleski), ollaan Venäjällä, jossa viikinkisiirtolaiset sinnittelevät hyisissä olosuhteissa sairastaen ja tapellen. Ja aivan yllättäen eräässä tarinakatkelmassa vastaan tulee viikinkinainen nimeltä Mari Ahokoivu.

Muinainen Mari on kokenut kovia ja sitä samaa kokee kohtauksessa jakson sankaritar, leskiäiti Hilda. Mutta mistä ja miksi Volgan rannan muinaisasukki on saanut suomalaisen sarjakuvataiteilijan nimen? Ensimmäisenä tulee tietysti mieleen yksinkertainen ”netistähän näitä saa” -malli. Mutta onko näin, kyseessähän on kuitenkin syvästi arvostamani sarja? Kysyin asiaa Helsingissä Mari Ahokoivulta itseltään.

Muutama vuosi sitten Mari oli ollut samoilla sarjisfestareilla Norjassa Brian Woodin kanssa ja Wood oli ihastunut Mari Ahokoivuun – siis nimeen. Se kuulosti amerikkalaisen korvissa oivalta viikinkinimeltä. Mari antoi luvan nimilainaan ja näin oli kuolemattomuus sarjakuvamaailmassa taattu.

Kuolemattomuus taitaa tosin olla lyhytaikaista, sillä Northlanders loppuu näillä näkymin numeroon 50 ja sen jälkeen ensi syksynä on vielä tulossa viimeinen kooste. Harmi, mutta suuremmat markkinat kutsuvat Woodia. Hänet on näet palkattu näine viikinkimeriitteineen käsikirjoittamaan barbaarista Conan-sarjaa Dark Horse -kustantamolle. Miekka heiluu ja kaulat katkeilevat siis jatkossakin, mutta näin pohjoismaalaisena olisin suonut viikinkien jatkavan.

Wallu

– Brian Wood & muut: Northlanders, DC Vertigo, 2007–2012

Albumit:

– Sven The Returned, 2008

– The Cross + The Hammer, 2009

– Blood in The Snow, 2010

– The Plague Widow, 2010

– Metal, 2011

– Thor’s Daughter, 2012

– tulossa The Icelandic Trilogy, 2012

Ruudun takaa

Mari Ahokoivu, 1020 jKr

Lisää aiheesta