Ruudun takaa: Rosvoja rosvoja

Ennen vanhaan mereltä tuli muitakin yksisilmäisiä kuin Olkiluodon silakat.

Sarjakuvat ovat merirosvoja pullollaan. Ensimmäisenä mieleen tulevat Asterixissa seikkailevat kovaonniset merirosvot, jotka tekevät kaikkensa, etteivät törmäisi merellä gallialaisiin - ja aina huonolla menestyksellä.

Myös Disneyllä on pitkät perinteet rosvoamisessa: Kapteeni Koukku, Jopi Jalkapuoli ja Musta Pekka ovat kaikille tuttuja. Uusin Ankka-albumisarja, Aku Ankan satasivuiset, alkaakin Pääkallolipun alla -nimisellä rosvokoosteella. Jostakin kumman syystä Musta Pekka on uutuudessa nimetty Pinkki Pekaksi. Jos kyseessä on vitsi, se ei minulle auennut, mutta jos kyse on rasismin kitkemisestä sarjissivuilta, pinkki-ihoisena ihmisenä voisin tästä loukkaantua.

Albumi on ulkoasullisesti jatkumoa joulun alla ilmestyneelle Dragonlords-ankkaseikkailulle siten, että vaikka se on pehmeäkantinen, taitetut kansiliepeet tuovat siihen mukavasti lisää tukevuutta. Satasivuisiin on koottu italialaisten Disney-piirtäjien tuotantoa, eli jälki on taattua Roope Setä- ja taskukirjatasoa. Mukavaa on myös se, että tekijöitä on alettu nostaa Disney-maailmassa laajemminkin näkösälle.

Uusinta uutta ja myös vakavammin otettavaa piratismia ovat ranskalaisen Christophe Blainin (s. 1970) Maalari ja merirosvo -tarinat. Sarja palkittiin heti tuoreeltaan Angoulêmessä vuoden 2001 parhaana albumina ja ehkäpä juuri tuon palkinnon siivittämänä se rantautui viime vuonna Suomeenkin.

Sarjan avaus, Amerikkaan, kertoo nuoren ja köyhän pariisilaismaalari Isaacin tiestä Karibialle merirosvojen joukkoon. Seinen rannoille häntä jää kaipaamaan kaunis morsian Alice, jonka kohtaloa albumissa myös seurataan. Alicen tarina liehittelijöineen tuokin mukavaa vastapainoa muuten kovin miehiselle merirosvoilulle.

Sarjan toisessa, juuri ilmestyneessä osassa nimeltä Hyisille vesille tarina saa synkempiä sävyjä. Romanttiset mielikuvat aurinkorantarosvoista saavat lopullisesti kyytiä, kun Isaacin mukaansa kaapannut merirosvoalus suuntaa kohti napaseutuja, kohtaa jäävuoria, pingviinejä ja kylmän kangistamia ruotsalaisia. Jotka muuten albumissa aiheuttivat minulle melkoisen kulttuurishokin puhumalla suomennetussa albumissakin hetken ruotsia.

Hienosti piirretty ja muhevasti väritetty elämän makuinen tarina.

Kokkola palaa

Myös Suomen rannikolla on vilissyt rosvoja ja ryöväreitä. Kuten kaikki koulunsa käyneet muistavat, peräti 300 laivalla seilasi engelsmannikin Suomemme rannoilla. Tästä Krimin sodan pikku episodista kertoo Lauri Tuomi-Nikulan ideoima ja Ville Rannan ja Mika Lietzenin toteuttama Engelsmannit tulevat.

32 sivun mittaisessa värialbumissa on paljon samaa kuin Blainin Maalari ja merirosvo -sarjassa: rento, hieman amatöörimäinen, mutta aikakauden hyvin dokumentoiva piirrosjälki ja maanläheiset värit. Tarinan henkilöt vain jäävät pakostakin näin lyhyessä teoksessa pintaraapaisuiksi (etenkin, kun heitä on paljon). Piirrospuolella olisi joissain isoissa yleiskuvissa suonut vähän tarkempaa harkintaa esimerkiksi perspektiivin valinnassa: merisota tikku-ukoin kuvattuna ei näytä kovin mielenkiintoiselta.

Albumi tarjoaa kuitenkin mukavan (ja nopean) matkan maailmaan, joka ainakin minulta oli jo päässyt kokolailla unohtumaan. Engelsmannien soisi löytävän tiensä koulukirjastojen historiahyllyille, sikäli mikäli kouluissa sellaisia vielä on.

Piraatit

Pääkallolipun alla, Aku Ankan satasivuiset 1, Sanoma Magazines, 2005, 5,90 euroa

Christophe Blain: Maalari ja merirosvo 1 - Amerikkaan, WSOY, 2004, 14 euroa

Christophe Blain: Maalari ja merirosvo 2 - Hyisille vesille, WSOY, 2005, 14 euroa

Ville Ranta, Mika Lietzen: Engelsmannit tulevat, Don L Inspirations, 2004, 15 euroa, saatavana myös ruotsinkielisenä.

Lisää aiheesta