Saints Row (Xbox 360) – Aikuisten puuhamaa

Kolmekuuskymppisen katu-uskottavuus nousi komeasti, kun Saints Row syyllistyi peli-idean luvattomaan käyttöönottoon ja tuunasi saaliinsa sellaiseen kruisailukuntoon, että mukaan mahtuvat kotipojatkin.

Saints Row on tutun oloinen väkivaltainen toimintapläjäys vapaassa, isossa pelimaailmassa. Jo ensiminuutit herättävät välittömän bon voyage -tunteen. Käppi vastustajien ässiin kuuluu aamurutiiniin, pakokaara keikataan lennosta ja rokki pauhaa autoradiossa kun rallataan poliisia karkuun. GTÄ-tää oikein matkii?

Chicagoa ja Detroitia muistuttavaa Stilwateria terrorisoi neljä jengiä eli 3rd Street Kings, Los Carnales, West Side Rollerz ja Vice Kings. GTA:n normirikollisten vastapainoksi Saints Row hehkuu katujen hehtaarihousuromantiikka. Kylmäysraudat ovat kyljellään, killuttimia arvostetaan niin ylhäällä kuin alhaalla, eikä tähän seuraan maitonaama pääse. Onneksi hahmoeditorilla syntyy hetkessä karu gangsta-duudson. Pakollinen initiaatioriitti 3rd Street Saintsin riveihin hoituu parilla nyrkiniskulla, ja sitten alkaa huviretki syntiseen puuhamaahan.

Rötösherrat kiikkiin

Tekemistä ei tarvitse etsiä, ja kartalla näkyviä rastitehtäviä voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä. Itse tarina etenee melko hitaasti, sillä juonitehtävät edellyttävät riittävää rispektiä, jota saa pienemmistä keikoista. Firaabelihommat ovat riemastuttavan kirjavia ilotalon asiakkaiden kyyditsemisestä paparazzeja pakoillen aina romuralliin osallistumiseen. Yksi hauskimmista on vakuutuspetos, jossa ideana on toikkaroida kadulla ja kaatuilla loirimaisesti auton osuessa kohdalle.

Havok-pelimoottorin luoma keinomaailma on teknisesti hieno ja ällistyttävän yksityiskohtainen. Hauskuutta ei ole missään vaiheessa uhrattu realismin alttarille. Ihmiset lentelevät kuin räsynuket, ja autot räjähtävät asiallisella näyttävyydellä. Kuten odottaa sopii, kuva päivittyy ripeästi ja nykiminen kiusaa vain hektisimmissä kohdissa.

Elävän maailman ansiosta hauskoja tilanteita sattuu tekevälle. Ajattelin vaihtaa hiustyyliä, joten astelin parturiliikkeeseen, mutta rennosti pistooli kourassa. Omistaja alkoi kyllä muotoilla kuontaloani, mutta pesismailalla tulkittuaan touhuni ryöstöyritykseksi. Naurultani en pystynyt edes puolustautumaan, ja lopulta paikalle hälytetyt kytät tekivät minulle uuden jakauksen 9 millin kammalla.

Saints Row kopioi Grand Theft Autoista niiden parhaat puolet, eli tekemisen vapauden ja autoilla hurjastelun. Volition tekee monet asiat esikuvaansa paremmin, esimerkiksi ampumisen. Ihmeellisen lukitussysteemihärdellin asemasta katujen sankari ampuu normaaliin FPS-tyyliin, sinne minne tähtäin näyttää, mutta sopivan sallivalla osuma-alueella. Aseet ovat tuttuja pistoolista sinkoon, kiikarikiväärin ja konetuliaseiden kautta kulkien. Ajoneuvosta voi ruiskia 360 asteen kaarella. Koneen ohjaamat jengikaverit osaavat toimia itsenäisesti, ja vihollisen tekoäly osoittaa hetkittäin tervettä itsesuojeluvaistoa paimentaessaan holhokkejaan suojaan nikkelisateelta. Vaikka verellä ei mässäillä, K-18 merkintä on syytä ottaa vakavasti.

Viritetyt vehkeet

Vaan autoistaan GTA-klooni tuomitaan. Niitä on ruosteläjistä hienoihin limusiineihin, prätkiä ei ikävä kyllä ole. Omaan autotalliin mahtuu lähes rajattomasti kulkupelejä. Keräsin lyhyessä ajassa yli 40 autoa, eikä yläraja tullut vastaan. Omistettu auto löytyy aina ajokunnossa tallista, vaikka sen olisi hetkeä aikaisemmin romuttanut tuhannen päreiksi.

Ajotuntuma tuntuu aluksi kankealta ja mutkat lipsahtavat helposti pitkiksi. Kun käsijarrun kiskomisesta tulee toinen luonto, letukka taipuu kulman ympäri kovassakin vauhdissa. Betoniviidakossa navigointi on helppoa, sillä sisäänrakennettu GPS ohjaa erehtymättä kohteeseen. Stilwaterin kattava moottoritieverkosto nopeuttaa matkantekoa, urheiluautolla kylän hurauttaa päästä päähän noin kolmessa minuutissa. Mittavasta läänistä huolimatta näkyvyys on erinomainen, eivätkä lataustauot pätki immersioa.

Jos haluaa erottua taviksista, kaaraansa voi tuunata korjaamolla todella yksilölliseen kuntoon. Jos rahaa on liikaa, kaupasta saa hienon ulkomaalaisen sporttivaunun, joita ei katukuvassa normaalisti näy. Vaikka autojen nimet ovat keksittyjä, niiden keräilyssä on oma viehätyksensä. Kysykää vaikka Selänteeltä.

Tusina radioasemaa suoltaa ohjelmaa klassisesta räppiin, ja musiikkiliikkeestä voi ostaa lisää raitoja, joita kuunnellaan sisäänrakennetulla soittimella. Äänirooleissa olevat ammattinäyttelijät, kuten Clancy "veli Justin" Brown ja Daniel "Olen joka tv-sarjassa" Dae Kim, hoitavat homman himaan. Panostus on kova, mutta GTA:n mainioon tunnelmaan ei aivan ylletä.

Sen enempää peliä paljastamatta uskallan suositella Saints Row’ta jopa GTA:nsa puhki pelanneille. Stilwaterissa tekemistä riittää parin kolmen normipelin verran.

* * * * *

Rötöstelyä Livessä

Arvosteluversio ei toiminut Livessä, mutta speksien mukaan nettipeli tukee 12 pelaajan rymistelyä. Pelimuotoja on viisi. Ganster Brawl on perinteistä tappomatsia toisia vastaan. Blinged Out Ridessä kilpaillaan siitä, kuka tuunaa kaaransa ensimmäisenä ja ajaa sen ennalta sovittuun määränpäähän.

Big Ass Chainsissa pöllitään toisten killuttimia ja viedään ne kaniin. Protect Tha Pimp on tiimipeli, jossa toisen ryhmän tehtävänä on suojella sutenööriä samalla kun toiset yrittävät ottaa kohteen hengiltä ennen turvapaikkaa.

Kahden pelaajan co-opissa kaverukset voivat suorittaa yhteistyönä etukäteen skriptattuja tehtäviä. Tekijät ovat myös luvanneet, että markkinapaikalta voi ostaa myöhemmin lisäkarttoja ja muuta sälää. Palaamme asiaan tarvittaessa jälkimulgaisun merkeissä.

Ari Kekkonen

88