Samsung Syncmaster 2493HM

www.samsung.fi

Täyden HD-tarkkuuden näyttö on himopelaajalle kätevä valinta, sillä se sopii niin PC:n, konsolin kuin Blu-ray-soittimen kaveriksi.

24-tuumainen näyttö on sopivan kokoinen, jotta se venyy helposti moneen käyttöön. Tietokoneen kaveriksi 24 tuumaa on mainio ja siltä kelpaa katsella 1920 x 1200 pisteen tarkkuutta ilman turhaa silmien siristelyä. Konsoli- ja leffakäytössä mökkitelkkarin kokoinen näyttö taas on juuri riittävän iso, kunhan sitä katselee tarpeeksi läheltä. Pienemmässä huoneessa näyttö riittää korvaamaan mainiosti television viihdekäytössä.

Samsungin kiitäväpintainen Syncmaster 2493HM on suunniteltu laaja kohderyhmä mielessä. Tästä kertoo esimerkiksi se, että näytössä on yhdysrakenteiset kaiuttimet. Vaikka äänenlaatu ei ole ihmeellinen, voi näytön kanssa pelata ilman erillisiä kaiuttimia. Äänen saa halutessaan ulos myös kuulokkeisiin.

HDMI-liitäntä on nopeasti yleistymässä tietokonenäytöissä, ja sellainen löytyy Samsungin takapaneelista. Usein HDMI korvaa kokonaan digitaalisen DVI-portin, sillä HDMI kääntyy DVI:ksi ja toisin päin helpolla muunninpalikalla. 2493HM:ssä on kuitenkin myös DVI-liitäntä, mikä ilahduttaa näyttöä vain pelkästään PC:n kanssa käyttäviä. DVI tukee HDMI:n tavoin HDCP-kopiosuojausta, joten Blu-ray-elokuvia voi katsella ongelmitta kummalla digiliitännällä tahansa. Kokonaisuuden viimeistelee analoginen vga, minkä ansiosta vanhemman Xbox 360:n omistajat saavat konsolinsa kiinni näyttöön.

Laajakuvissa on eroja

Tietokonekäytössä 2493HM on mainio, katselukulmaa on riittävästi ja viiden millisekunnin päivitysnopeudella varustettu paneeli pysyy mukana nopeassa räiskinnässä. Ainoa pieni miinus on alempien tarkkuuksien skaalaus, joka sumentaa kuvaa tavallista enemmän.

Konsolin ja Blu-ray-soittimen kanssa kuvanlaatu on erinomainen ja tumma pää toistuu hyvin ilman tukkoon menemistä. Väritasapaino on perusasetuksilla hiukan hukassa, mutta sen saa säädettyä kohdalleen. Erinomaisesta kuvanlaadusta huolimatta Samsungia ei kuitenkaan voi suositella kuin satunnaiseen leffa- ja konsolikäyttöön, sillä kuvasuhteen kanssa on päädytty outoon ratkaisuun.

Syncmaster 2493MH:n kuvasuhde on 16:10, mutta konsolipelit ja elokuva käyttävät hivenen matalampaa 16:9-suhdetta. Normaalisti tämä ei ole ongelma, sillä lähes kaikki näytöt osaavat näyttää 16:9-signaalin oikeassa koossa 16:10-ruudulla. Samsung ei kuitenkaan pysty tähän ainakaan HDMI-signaalin kanssa. Tavallisen ratkaisun sijasta 2493HM:ssä on kaksi näyttötilaa, joissa molemmissa kuva täyttää ruudun pystysuunnassa kokonaan. Toisessa kuva näyttää pikaisella vilkaisulla venymättömältä ja kaikki tuntuisi olevan hyvin, kunnes kiinnittää huomiota yksityiskohtiin.

Venymättömältä näyttävä 16:9-signaali on saatu aikaiseksi zoomaamalla kuvaa sen verran, että se täyttää pystysuunnassa 16:10-ruudun. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kuvan vasemmasta ja oikeasta reunasta katoaa reilusti kuvan ulkopuolelle jäävää informaatiota. Joissain peleissä lähelle reunaa asetetuista mittareista jää osa pois ja elokuvissa kuvan äärialueiden pois jättäminen on kokonaisuuden kannata tyystin anteeksiantamatonta. Tarkkaan rajatuissa otoksissa ihmisiltä saattaa puuttua puoli päätä, mikä on vähintäänkin häiritsevää. 16:9-signaalin voi näyttää ruudulla myös kokonaan, mutta silloin ihmisten päät venyvät ja pyöreät mittarit muuttuvat peleissä soikeiksi.

Taskulampun kanssa säätämään

Modernien näyttöjen tavoin myös Samsung kääntyy tarvittaessa pystyyn, mikä sopii esimerkiksi kirjoitustyöhön tai pystymallisten kuvien muokkaukseen. Jalusta on muutenkin kätevä, ja näyttöä voi kallistella helposti kaikkiin suuntiin. Lisäksi jalustassa on pystysuuntainen säätö, minkä useat valmistajat tuntuvat unohtavan.

Hallintavalikko on monipuolinen, mutta sen käyttäminen etupaneelin kosketusnäppäimillä ei ole järin mukavaa, sillä taustavalottomia painikkeita ei tahdo nähdä edes läheltä katsottaessa. Lisäksi virhepainalluksia tulee paljon, koska nappuloista ei saa minkäänlaista haptista palautetta. Pimeässä säätöä varten täytyy kaivaa esiin taskulamppu.

Samsung Syncmaster 2493HM on ristiriitainen kokonaisuus. Kuvanlaatu on mainio ja sillä kelpaisi katsella elokuviakin, ellei kuvasuhteen kanssa olisi päädytty outoihin ratkaisuihin. Tällaisena se on vain hyvä PC-näyttö.

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 3.11.2008.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…