San Juan (iOS) – Kuin shakkia mutta hauskaa

Andreas Seyfarthin optimointipeli Puerto Rico on roikkunut BoardGameGeekin lautapelilistan kärkisijoilla ilmestymisvuodestaan 2002 lähtien. Siirtomaaplantaasista teemansa lainaava Puerto Rico on shakkimaisen tarkka peli, jonka äärimmäiseen optimointiin perustuva mekaniikka hämmentää helposti aloittelijan. Bonuksena heikko pelaaja pilaa muiden (paitsi vieruskaverinsa) ilon. Ongelmat katoavat Puerto Ricon mainiossa korttipeliversio San Juanissa. San Juan on miellyttävän puertoricomainen, mutta samalla erittäin suoraviivainen. Kortit toimittavat tilanteesta riippuen rakennusten, tuotteiden ja rahan virkaa.

San Juanin (ja Puerto Ricon) ytimessä ovat roolit, joita kaikki pelaajat saavat käyttää, mutta roolin valitsija palkitaan ylimääräisellä edulla. Roolit ovat rakentaja, tuottaja, kauppias, neuvonantaja ja kullankaivaja. Rakentaja lyö kortin pöytään kädestään ja maksaa siitä yhden kortin vähemmän kuin muut. Tuottaja lyö tuotteen kahteen rakennukseen, muut yhteen. Kauppias myy kaksi tuotetta, muut yhden ja sitä rataa. Jos pöydätty kortti on tuotantolaitoksen sijaan violetti rakennus, se tuo yleensä jonkin hyödyllisen bonussäännön, kuten luvan myydä toinen tuotekortti, vaikka et olisi valinnut kauppiasta.

Käsikorttien määrän maksimointi on tie voittoon, sillä arvokkaimmat rakennukset maksavat 5–6 korttia ja käsiraja on normaalisti seitsemän. Tavoitteeseen päästään parhaiten rakentajaa, tuottajaa ja kauppiasta lypsämällä. Myynti tuo käteen 1–3 korttia per tuote laitoksen tyypistä riippuen. Paras hetki roolille x on luonnollisesti silloin, kun muut saavat siitä mahdollisimman vähän hyötyä. Mitä nopeammin tuotanto pyörii, sen parempi, sillä 12. pöydätty rakennus tai tuotantolaitos päättää pelin.

San Juanin iOS-painos on hyvin korttipelimäinen aina käsikorttien selaamista ja lukemista myöten. Systeemi toimii nätisti ja peli pitää huolen, että mikään violetin rakennuksen etu ei pääse pelatessa unohtumaan. Tekoäly ei valitettavasti pärjää korttipelin veteraanille. Parempaa vastusta pitää etsiä samalta sohvalta tai netistä, jossa San Juania ei enää pelata säännöllisesti.

eclipse1.png

Käytössä olevat resurssit näkyvät numeroina – palkki kuvaa seuraavan vuoron tuottoa.

 

eclipse4.png

iPadilla taistelut toimivat samalla noppasysteemillä kuin lautapelissäkin.

 

t&e1.png

Sinisiä maatiloja voi asettaa vain jokeen.

 

t&e2.png

Temppeleistä saa ylimääräisiä pisteitä vuoron päätteeksi.

 

sanjuan1.png

Vihreä merkki kuvaa tuotantolaitoksen alla olevaa korttia.

83