Sarjakuva ei happane, vaikka joskus haiseekin.

Ruudun takaa

Wanhat sarjat

Sarjakuva ei happane, vaikka joskus haiseekin.

Sarjakuva kestää ajan hammasta paremmin kuin moni muu kaupallinen hengentuote. Alunperin 50-luvulla ilmestyneet Aku Ankat on julkaistu vuosien mittaan suurella kaupallisella menestyksellä yhä uudelleen ja uudelleen, samoin Tex Willerit, Teräsmiehet, Masit ja monet, monet muut. Näiden wanhojen sarjojen myyntiä edistää se, että kyseessä on...

... tuttu sarja

Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga näki sekin lehtinä päivänvalon jo viime vuosituhannen puolella, tarkemmin sanottuna vuonna 1999. Elokuva sarjasta tehtiin vuonna 2003, ja siinä yhteydessä ensimmäinen sarjakuvallinen tarinakokonaisuus julkaistiin Suomessakin. Liigassa herrat Moore ja O’Neill yhdistelevät enemmän ja vähemmän tuttuja kirjallisuuden hahmoja seikkailukertomukseen, josta ei ällistyttäviäkään käänteitä puutu.

Herrat tekijät ovat sittemmin jatkaneet sarjaa epäsäännöllisin väliajoin ja viimeisin osa, Nemo: Heart of Ice, julkaistiin viime keväänä. Jatkoakin on jo luvassa: seuraavan osan työnimenä on The Roses of Berlin ja se sijoittuu vuoden 1941 Berliiniin.

Uutuuksia odotellessa voi tarttua Egmontin uudelleen julkaisemaan, tällä kertaa kovakantiseen Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga -teokseen. Siihen on sisällytetty tuo vuonna 2003 julkaistu ensimmäinen tarina plus kaikenlaista hauskaa ja mielenkiintoista sälää, jota löytyy sarjan aloittaneista lehdistä. Lisäyksistä laajin on Mooren kirjoittama ja O’Neillin kuvittama novelli Allan ja repeytynyt verho. Sen ja koko kirjan on suomentanut suurella tunteella ja antaumuksella Jouko Ruokosenmäki. Kerrassaan komea kirja, joka kannattaa hankkia, vaikka omistaisi sarjan aiemmatkin painokset.

... tuttu tekijä

Italialainen sarjakuvataiteilija Hugo Pratt (1927–1995) tuskin esittelyjä kaipaa. Prattin ikoninen seikkailijamerimies Corto Maltese on viimeistä sivua myöten julkaistu myös Suomessa. Siksi onkin ilo huomata, että vielä mieheltä löytyy loistavia, meillä aiemmin julkaisemattomia töitä.

Jalava on tarttunut Cortojen jälkeen neljä albumia käsittävään Mies ja seikkailu -sarjaan. Hyvä niin, sillä nämä tarinat ovat vuosilta 1977–1980, jolloin Pratt oli elämänsä vedossa ja juuri seikkailuttanut Cortoa muun muassa Etiopiassa, Siperiassa ja Venetsiassa.

Suomessa sarjan avaa Suuren pohjolan mies, joka on itse asiassa alkuperäissarjan päätösosa vuodelta 1980. En tiedä, mikä on ollut syynä julkaisujärjestyksen muuttamiseen, mutta arvaukseni on, että sarjan alkuun on haluttu saada tarina, joka on lähinnä suomalaista lukijaa ja luonnetta. Suuren pohjolan mies sijoittuu Pohjois-Kanadaan, jonka lumisissa maisemissa ei turhia puhuta. Albumin ensimmäiset vuorosanat tulevat vastaan vasta sivulla 17. Sitä ennen on jo ehditty tappaa tyyppi jos toinenkin. Aika suomalainen meininki siis.

Toinen albumi, Somalian mies, sijoittuu Afrikan sarveen, jossa brittiluutnantti Abel Robinson jahtaa kapinallisia riuskoin ottein, mutta joutuu kerta kerran jälkeen pettymään. Taikuutta ja mystiikkaa tihkuva albumi muistuttaa teemoiltaan Corto Maltese -tarinoita, mutta on loppujen lopuksi niitä suoraviivaisempi.

Mies ja seikkailu -sarja on graafisesti pelkistetyintä Prattia: kuvissa ei ole yhtään turhaa viivaa tai väriä, kuvaruudut ovat saman kokoisia ja niitä on joka sivulla kuusi. Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta sitä se ei ole. Näin toteutettuna albumeissa on liki elokuvallinen rytmi, ja tarina toimii vähin tekstein ja hetkittäin kokonaan ilman tekstiäkin.

... tuttu sankari

Pitkän linjan sarjakuvataiteilija Timo Kokkila kiertää maata Peräsmies 30 vuotta & poika 10 vuotta -näyttelynsä kanssa ja samassa yhteydessä hän on julkaissut uuden lehden, johon on koottu Koululaisesta tuttuja Peräsmiehen poika -sarjoja.

Suomalaisen pieruhuumorin kantava voima, ainoa ja alkuperäinen Peräsmies, ilmestyi vuosina 1983–2000 Pahkasika-lehdessä, ja siitä on aikojen saatossa suunniteltu elokuvaakin, eli kyseessä on todellinen suomalainen sarjakuvaklassikko. Poika jatkaa siitä, mihin isä jäi, ja Koululaisen lukijakunta on juuri oikean ikäistä arvostaakseen tällaista ruumiin kulttuuria. Ei siis ihme, että nyt on lehtikin käsillä. Ihme on vain se, että kustantaja ei ole mikään suuri alan toimija vaan Käänteenpaikka ky., jonka takaa löytyy Peräspojan toinen tekijä, käsikirjoittaja Rauli Nordberg. Taitaa Kokkilalla olla omatkin rahat liossa.

Itse lehti on kantta myöten tyylikäs ja hyvälle paperille hyvin painettu. Kansi on saanut graafisen ilmeensä muinaisesta Teräsmiehen poika -lehdestä. Anekdoottina kerrottakoon, että Teräsmiehen poika -nimi on käännösvirhe, sillä kyseessä on itsensä Teräsmiehen nuoruuden aikaisista seikkailuista kertova lehti.

Käännösvirheistä kärsimätöntä Peräs-lehteä voi tiedustella osoitteesta tkokkila@yahoo.com

Wallu

- Alan Moore, Kevin ONeill: Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga, Egmont 2013, hinta noin 28 euroa

- Hugo Pratt: Mies ja seikkailu, osat 1 ja 2, Jalava 2012–2013, 52 sivua, hinta noin 18 euroa

- Timo Kokkila, Rauli Nordberg, Petri Hannini, Sami Laitala, Joanna Kokkila: Peräsmiehen poika, Käänteenpaikka 2013, 36 sivua, hinta 7,90 euroa

Lisää aiheesta