Scene It? Lights, Camera, Action (Xbox 360) – Boksin buzz

Mikä on paras keino pelifirmojen Graalin maljan – videopeliummikkojen – tavoittelemiseen? Elokuvista tykkäävät nykyään kaikki, joten leffavisailu on yksi massoja kiinnostava vastaus.

PS2:n Buzz! on mainio idea: äärimmäisen helppotajuista tietovisailua, joka vetoaa massoihin yksinkertaisen ohjaimen voimalla. Buzz-perhe laajentaa markkinoita ja antaa iäkkäälle PS2:lle tekohengitystä vielä vuosikausia. Microsoft on huomannut sunnuntaipelaajia koukuttavan Buzzin viehätysvoiman. Firma kuokkii Sonyn kekkereitä DVD-lautapeleihin perustuvalla Scene It? Lights, Camera, Action -leffavisailulla. Scene Itin esikuvasta ei ole epäilystäkään, sillä ohjain on pääpiirteissään samanlainen kuin Buzz-kapula: summeri ja neljä vastausnamiskaa.

Scene It antaa kysymyksen tyypistä riippumatta aina neljä vastausvaihtoehtoa. Väärät ehdotukset ovat miellyttävästi melkein oikein, joten älyttömyyksiä eliminoimalla ei pääse satavarmaan tulokseen. Scene It palkitsee tiedon ohella vastauksen nopeuden. Yksi räväkkä arvaus saattaa olla arvokkaampi kuin pussillinen vankkaa, mutta hitaasti pinnalle pulppuavaa tietoa. Vastapainoksi hudeista rankaistaan pinkalla miinuspisteitä. Nopeuspohjaisten pisteiden ansiosta kaikki saavat vastata useimpiin kysymyksiin. Systeemin myötä tiedon, tuurin ja vikkelyyden suhteen tasaisin vastaaja on kalkkiviivoilla vahvoilla.

Perinteisiä kuka näytteli siinä ja siinä -triviakysymyksiä ryyditetään lukuisilla vaihtelevaan vihjemekaniikkaan perustuvilla tehtävillä. Teatterin mainostaululle paljastuu elokuvajuliste yksityiskohta kerrallaan tai leffasta töherretään ruudulle naivistinen piirros. Toisinaan Scene It näyttää kokonaisia kohtauksia tunnetuista elokuvista, kuten Sergio Leonen Hyvät, pahat ja rumat -rainasta.

Purkita se? ei ole pelkkää triviaa, sillä leffaleikkeen jälkeen saatetaan kysyä, kuinka monta lamppua terassilla paloi. Huomiokyvyn ohella hoksottimia koetellaan koukeroisilla anagrammeilla ja lystikkäillä piktogrammeilla. Nokkelasta kikkailusta huolimatta äänileikkeen perusteella leffan nimeäminen ja elokuvien julkaisujärjestykseen asettelu olivat Scene Itin kiperimpiä tehtäviä.

Kielitaito kuntoon

Scene Itin ulkoasu on siisti, tarkka ja rennon rauhallinen. Buzzin hyökkäävästä karkkipaperitunnelmasta ei ole tietoakaan. Leffastudioille sijoittuvilta visailupaikoilta toiselle siirrytään näppärillä kamera-ajoilla. Studiota esittelevällä selostajalla on miellyttävä ääni, mutta puheet toistuvat aina samanlaisina. Sama pätee visuaalisiin vitseihin. Olisiko ollut liikaa kirjoittaa selostajalle edes muutama vaihtoehtoinen spiikki?

Pärjäämiseen tarvitaan rautaista englanninkielen taitoa. Puheen ja luetun ymmärtämistä koetellaan jatkuvasti, joten Scene It ei sovellu enkuntunneilla lintsanneille. Kilttien aiheiden puolesta rajoituksia ei ole, kunhan vain visailuohjain pysyy kädessä.

Ruudulla pyörineet pulmat tallennetaan kätevästi pelaajaprofiiliin, joten samat tehtävät eivät tule vastaan jatkuvasti. Mittelöt ratkaistaan pääosin muualta kuin pelistä opittujen tietojen perusteella, sillä kierrätettäviä kysymyksiä on yli 1800 kappaletta. En päässyt kokeilemaan arvosteluversiolla downloads-lataustoimintoa, jolla haetaan Xbox Livestä lisää tehtäviä ja kysymyksiä.

Scene It? Lights, Camera, Action on kaivattu kevyt tuulahdus Xbox 360:n harkkorepainotteiseen peliarsenaaliin. Boksi tarvitsee satunnaisille pelaajille maistuvaa viihdettä, jos se aikoo pärjätä pelimiesten eturintaman ulkopuolella. Lupsakka ja huolellisesti viimeistelty Scene It kelpaa taatusti kenelle tahansa, joka pitää elokuvista. Ainoa merkittävä harmin aihe on elokuvien ja kysymysten voimakas jenkkikeskeisyys, Kaurismäkeen tai Jackie Chanin Hongkong -ajan teoksiin en törmännyt.

* * * * *

Triviaohjaimet

Scene Itin langattomat visailupadit käyttävät USB-porttiin kytkettävää infrapunasensoria. USB-johto on noin kahden metrin mittainen, joten sensori ylettyy taatusti näkyvälle paikalle. Laitoin vaalean mollukan pystyssä nököttävän konsolin päälle ja homma toimi mainiosti. Laite on sopivan suurpiirteinen, sillä se rekisteröi vaivatta infrapunasäteen kimmokkeet seinistä. Ainoastaan suora este padin lähellä peittää signaalin.

Ohjaimessa on yksi iso summeri ja neljä värinamiskaa pystysuorassa rivissä vastauksia varten. Scene Itin padi on PS2:n buzzeria monimutkaisempi: summeri on painotoiminnon ohella digitaalinen suuntaohjain ja Start-, Select- ja Xbox -näppäimet sijaitsevat värinamiskojen alla. Näppäinvalikoima takaa sen, että visailupadilla voi ohjata käyttöliittymää, käynnistää ja sammuttaa koneen. Triviaohjain taipuu tarpeen tullen suhteellisen monimutkaisiin esityksiin, sillä siinä on enemmän toimintoja kuin vanhassa NES-padissa.

Petri Heikkinen

86