Scottish Open - Virtual Golf – Sutjakasta menoa

Virtuaalisanan liittäminen pelin nimeen on muotia. Sanan tulkinnalla ei liene niinkään väliä. Coren Virtual Golf ei ole sen todellisempi kuin muut golf-pelit ennen sitä.

Coren tavoite on ollut tehdä selkeä, nopeasti omaksuttava ja sutjakka golf. Siinä se onnistui. Radat latautuvat silmänräpäyksessä, kamera-ajo esittelee kentän mallikkaasti. Kontrollit ovat kaikille tutut kolme maagista hiirennapin napautusta oikein ajoitettuna. Amatööritasolla peli valitsee sopivan mailan lyöntiä varten ja vinkkaa jopa tilanteeseen sopivan lyönnin voimakkuuden.

Turnauksessa enintään neljä kotipelaajaa kahlaa kera 65 tietokoneammattilaisen neljä 18 reiän kierrosta. Toisen kierroksen jälkeen par'in yläpuolelle sutineet putoavat pois kisasta. Penperron ja Carncoustien ratoja pääsee pelaamaan vasta ammattilaiseksi yllettyään, Kilmarney ja Bowery ovat heti kaikille avoimia pallottelupaikkoja.

Skin Challengessa kilpaillaan rahapotista reikä kerrallaan. Palkkion saa reiän voittaja, tasapelin tullessa palkkiosumma siirtyy seuraavalle reiälle. Parhaimmillaan tasaväkisten kilpailijoiden kahnatessa voitot kohoavat huimiksi. Lisäksi reikäkohtainen potti kasvaa radan loppua kohti.

Derby Scramblessa kaksi kahden hengen joukkuetta voivat taistella keskenään. Palloa lyödään vuoronperään. Shoot Out on kolmen reiän ja neljän pelaajan pikapudotuspeli. Voitto ratkaistaan kolmannella reiällä kahden parhaan pelaajan kesken.

"Virtuaalista" Scottish Openissa on jo mainittu reiän esittelevä kamera-ajo. Lisäksi kamera seuraa palloa pelaajan (esi)valitsemalla tavalla. Kenttää voi sentään ennen lyöntiä tiirata eri kuvakulmasta, kunhan "kamera" pysyy pelaajan takana. Oikeaa virtuaalisuutta olisi ollut käyskennellä ympäri viheriötä ja tuumia oikeaa strategiaa ennen ratkaisevaa puttia.

Scottish Open on rujon näköinen verrattuna vaikkapa koreaan Linksiin. Koko kuvaruutua ei käytetä hyväksi. Pelkkä hiiri ei riitä pelin kontrollointiin vaan näppäimistöä tarvitaan taajaan. Tämä häiritsee kotiturnauksia: hiiren siirtely hemmolta toiselle on helpompaa kuin näppäimistön heittely sylistä toiseen.

Pallon pomppiminen ja liikkuminen vaikuttaa ajoittain viimeistelemättömältä. Hiekkaesteeseen osuessaan pallon pitäisi tussahtaa eikä iloisena pompahtaa ilmaan. Toisinaan pallo jää kellumaan veden pinnalle kuin jeesus konsanaan. Joskus pallo pulahtaa reikään vaikka oli selvästi menossa reiän ohi.

Puttaus on golf-pelin kriittisin kohta. Scottish Openissa puttaaminen onnistuu kunhan ei noudata ruudulle ilmestyvien apukuvien neuvoja. Omiin hoksottimiinsa ja viheriön päälle piirtyvään _ joskin aivan liian harvaan _ ruudukkoon luottamalla linnut alkavat lopulta laulaa (=birdiet). Mutta miksi viheriö on piirretty niin vähillä vihreän värisävyillä?

Coren golf sopii upeasti pikaiseen kaverien kanssa kisailuun, muttei tarjoa oikealle golf-fanaatikolle tarpeeksi purtavaa. Pikapeli (Shoot Out) on mukava lisä niille, joilla on koko ajan kiire. Scottish Openin nopea tempo on sen paras valtti. 18 reikää kahlaa läpi varttitunnissa!

82