Se on robotti, ei vaan auto

Jos mies oli lapsi 1980-luvulla, hänellä on lähes varmasti selkeä mielikuva Transformers-ilmiöstä. Niin on myös nykynuorisolla 20 vuoden kuluttua.

Postmodernilla aikakaudella kuolema ei saa suosittua rock-bändiä lopettamaan, samat kirjat tehdään elokuviksi yhä uudelleen ja uudelleen ja tutut pelisarjat elävät ikuisesti. Vuonna 2007 paluun tekevät Teinimutanttikilppareiden lisäksi myös Transformers. Tunnettua brändiä ei kannata tappaa. Ihmiset, jotka aikoinaan elivät 1980-luvun Transformers-huuman, ovat nyt aikuisia. Osa heistä on viihdebisneksessä päättävässä asemassa. Tämä selittää tämän kesän ison budjetin Transformers-elokuvan.

Meillä naavaparroilla on Transformerseista miellyttävän nostalginen mielikuva, vaikka alun perin kyse oli kyynisestä rahastuksesta, onneksi kuitenkin viihdyttävästä sellaisesta. Lelufirma Hasbro halusi rahat pois poikalasten vanhemmilta. Koska pojat tykkäävät roboteista ja kaikenlaisista kulkuvälineistä, varsinkin autoista, syntyi nerokas idea: yhdistetään robotit ja kulkuneuvot samaan leluun. Oikeastaan pitäisi sanoa, että Transformers on lelutuoteperhe, jonka markkinointikeinoista tärkein on ollut televisiosarja.

Vuonna 1984 alkanut Transformers-animaatiosarja asetti Transformers-mytologian peruspalikat heti kohdalleen. Transformerit tulevat Cybertron-planeetalta. Niitä on kahta päälajia, hyviä ja pahoja. Sankarillisia Autoboteja johtaa legendaarinen Optimus Prime. Roistomaista Decepticon-porukkaa päsmäröi ilkeä Megatron. Transformereiden muuntautumiskyvyt eivät rajoitu pelkästään liikkuviin laitteisiin. Ne voivat matkia myös eläviä olentoja, esimerkiksi eläimiä.

Myöhemmin yksityiskohtiin tuli muutoksia ja mytologia laajentui (eli myyntiin piti saada uudenlaisia leluja). Myös kaikenlaisia spin off -juttuja syntyi. Vuonna 2003 Transformers jopa kohtasi toisen suositun lelusarjan, G.I. Joen. Ilmiö on levinnyt myös telkkarin ja kaupan leluosaston ulkopuolelle. Ensimmäisen oman elokuvansa Transformers sai jo vuonna 1986. Kyseessä oli tv-tyyliin toteutettu perinteinen animaatio. Tietenkin Transformers on tuttu myös sarjakuvista ja peleistä. Peleistä paras ilmestyi vuonna 2004 PlayStation 2:lle (Pelit 5(04, 93 pistettä). Se oli positiivinen yllätys, kaikin puolin laatupeli. Jos uuden elokuvan Traveller's Talesin tekemä syksyllä ilmestyvä lisenssipeli Transformers The Game yltää edes lähelle samaa tasoa, hämmästyn suuresti.

Tämänvuotista Transformers-elokuvaa on tehty salaillen ja hitaasti hypeä kasvattaen. Tuottaja Steven Spielberg palkkasi ohjaajaksi Michael Bayn. Itse tosin pidän Baytä enemmän teollisena muotoilijana kuin elokuvaohjaajana. Mutta Bay ei ole lainkaan hassumpi valinta juuri Transformers-elokuvaan, jossa jyrää tekniikka ja action, ei tunteilu ja henkilökehittely.

On selvää, että Transformers-mytologiaa on pistetty jonkin verran uusiin puihin. Kuinka paljon? Sitä ei suuri yleisö vielä tiedä. Tuotannosta on päästetty jakeluun harvinaisen vähän kuvia ja trailerikin on hyvin vihjaileva. Erityisesti kunnon kuvia jättiroboteista on pantattu kuin Tiitisen listaa. Bumblebeen muuttaminen kuplavolkkarista Chevrolet Camaroksi on jo herättänyt nostalgikoissa närää. Juonestakin tiedämme vain perusjutut. Autobotit ja Decepticonit sotivat keskenään ja ihmiskunta ja planeettamme jäävät juuri siihen väliin.

Jos Bay ja varsinkin Spielberg ovat kovan luokan nimiä elokuvamaailmassa, samaa ei voi sanoa näyttelijöistä. On selvää, että Transformers-leffa on tekniikan riemuvoitto. Ihmisten tehtävä on olla varastamatta showta roboteilta. Naispääosassa nähtävä Megan Fox on tuttu lähinnä lukuisista tv-sarjavierailuista. Tärkeintä ihmishahmoa esittävä Shia LaBeouf sen sijaan on jo saanut elokuvansa hyvään alkuun ja on ilmiselvä tulevaisuuden tähti. Hän muun muassa esittää nimihenkilön apulaista tulevassa Indiana Jonesissa.

Transformers saa ensi-iltansa Yhdysvalloissa ja Suomessa 4.7. eli Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä. Se on perinteisesti ollut Yhdysvaltojen vuoden halutuin ja siten kilpailluin ison rahan elokuvien julkaisupäivä.

Lisää aiheesta

 • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


  Kino

  Kevät koittaa Hitlerille

  Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

  Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
 • Vanhan mestarin kädenjälki

  James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

  Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
 • Terveisiä Nörttilästä

  Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

  Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…