Sensible World of Soccer – Jalkapallon tietopankki

Jalkapallo on peli, jossa kymmenen kenttäpelaajaa yrittää potkia nahkasta valmistetun ilmalla täytetyn pyöreän pelivälineen vastakkaisessa päädyssä olevaan maalivahdin vartioimaan maaliin käyttämällä apuna jalkoja, vartaloa ja päätä. Sensible Soccer on peli, jossa pienet vikkelät miehet sompaavat kuvaruudulla hurjaa vauhtia vimmatusti pomppivan pikselipallon perässä. Näppärillä ilotikunliikkeillä ja napinpainalluksilla pallo on lopulta sujautettavissa tietokoneen ohjaaman maalivahdin selän taakse.

Sensible Soccer on yksi menestyneimmistä Amiga-peleistä kautta aikojen. Siitä on tehty noin tusina versiota eri pelikoneille. Kaikki tahmasormet eivät ole välttämättä oivaltaneet SensiSoccerin syvintä olemusta, mutta Kick Offin avulla irtonaisen pallonkäsittelyn omaksuneet amigistit olivat elementissään heti ensimmäisen version ilmestyttyä.

Itse pelattavuuteen ohjelmoijat eivät tällä kertaa ole raskaalla ruumiinosalla puuttuneet. Tämä on hyväksyttävää ja ymmärrettävää, koska SensiSoccer on aina tuntunut hyvältä pelata. Joitakin parannuksia on tehty niin taklaus- kuin pukkauspeliin, vaikkei muutoksia ottelun tiimellyksessä ehdikään juuri huomata.

Merkittävin uudistus on valittavien joukkueiden määrän huima kasvu vaivaisesta sadasta peräti 1500:aan. Erilaisia liigoja ja turnauksia on tarjolla reilusti toista sataa. Joukkueet ja kaikki 26 000 pelaajaa vastaavat nimiltään ja ominaisuuksiltaan oikeita esikuviaan. Suomenkin mestaruussarja on mukana tuttuine pelaajineen.

Omat kotikutoiset liigat, kupit ja turnaukset ovat luonnollisesti mahdollisia, lisäksi sensihuumoriin kuuluvat hilpeät sekoseko-joukkueet ovat mukana: Huonot Tavat voitti Halvat Huvit 5_1. Maalintekijöinä kunnostautuivat Nenänkaivaja kolmella maalilla ja Hampaiden Narskuttaja kahdella.

Lisäksi pelaaja voi valita pelaajamanagerin tai pelkän managerin uran. Puhdasverinen manageripeli Sensible World of Soccer ei kuitenkaan ole: managerin toimenkuvaan kuuluu lähinnä maailmanlaajuisten siirtomarkkinoiden seuraaminen, muu taloudenpito tapahtuu automaattisesti.

Ennen kilpailua valitaan totutusti joukkueen kokoonpano ja varamiehet. Kymmenen valmiin strategiavaihtoehdon (mm. 4_4_2, sweep, attack) lisäksi pelaaja voi halutessaan itse suunnitella suht helppokäyttöisen editorin avulla oman joukkueensa juoksutuslinjat.

Jalkapallohullu voi seurata minkä tahansa maan sarjatapahtumia ja kenen tahansa suosikkipelaajansa menestymistä maalintekotilastoista. Mielenkiintoista olisi jalkapallokauden jälkeen tarkistaa, vastasivatko Sensikauden tulokset kuinka hyvin oikeiden sarjojen lopullisia sijoituksia.

Parasta SensiSoccerissa on edelleen hulvattoman sujuva pelattavuus. Myös äänet ovat tällä kertaa nautittavat ja tukevat hyvin kenttätapahtumia. Jotain näkyvämpiä muutoksia olisi kuitenkin kaivannut, onhan tämä jo kolmas Amiga-versio aiheesta. Esimerkiksi pelaajat voisivat olla edes ihan pikkuisen kookkaampia, jolloin pelitapahtumia olisi helpompi seurata. Nyt animaatiot sun muut yksityiskohdat jäävät näkemättä, ellei naamataulua työnnä kuvaruutuun kiinni.

Satunnaisia kaksinpeliorgioita harrastavalle Sensible World of Soccer ei tarjoa uusia elämyksiä. Toimintaa kaihtavat vakavat managerinalut löytävät tyydytyksensä luultavammin On The Ballista tai Premier Manager 3:sta. Yksinpeliä pelaajamanagerina toimiminen kuitenkin syventää mukavasti. Yhdistetylle jalkapallo- JA SensiSoccer-fanaatikolle Sensible Softwaren uutukainen on taatusti unelmien täyttymys. Peräti 26000 "oikean" pelaajan kanssa näprääminen vie varmasti pikkutunneille.

94