Seuraavan 007:n metsästys

James Bondia esittävä Pierce Brosnan on riitautunut elokuvasarjan tuottajien kanssa. Brosnanin mielestä on korkea aika uudistaa James Bondia niin hahmona kuin elokuvanakin.

Erimielisyyksiä kuvaa hyvin tilanne, missä Quentin Tarantino ilmoittautui vapaaehtoiseksi Bond-leffan ohjaajaksi: Brosnanin mielestä idea on mitä mainioin, tuottajat sanoivat välittömästi: "Ei kiitos".

Bond on aina Bond

Näyttää siltä, että James Bondin paikka on pian auki. Vaikka Brosnan tekisikin vielä yhden 007-elokuvan, toiseen hän tuskin enää tarttuu. Joten kenestä seuraava James Bond?

Hommaan voi sopia tyyppi, joka aluksi tuntuu oudolta valinnalta. Sean Connery nostettiin Bondiksi lähes tuntemattomuudesta, eivätkä Roger Moore ja Timothy Daltonkaan olleet itsestään selviä suosikkeja. Oikeastaan vasta Pierce Brosnan oli ensimmäinen Bond, jonka valinta oli hyvin looginen ja yllätyksetön.

Melko varmasti valinta ei osu tämän päivän suuriin tähtiin. Ensinnäkin heidän palkkavaatimuksensa ovat liian kovia ja he ovat liian kiireisiä. Toiseksi, he eivät tarvitse James Bondia urallaan. Bondin esittäjä on ikuisesti Bond. Jos hän esiintyy vakavassa draamassa, hän on yleisön mielissä Bondin esittäjä, joka kokeilee vaihteeksi vakavaa draamaa.

Esillä olleista nimistä voidaan heti yliviivata Russell Crowe, Hugh Grant, Hugh Jackman, Colin Farrel, Jude Law ja Ewan McGregor. Heidän uransa vetävät erinomaisesti entisestään, ja James Bondin rooli olisi ammatillisesti askel taaksepäin.

Colin Firth ei ole elokuvan supertähti, mutta kotimaassaan Iso-Britanniassa hän on hyvin arvostettu ja täystyöllistetty näyttelijä. Voisin kuvitella, että Bondin hommat eivät riittäisi Firthin kunnianhimolle.

Jonkin aikaa sitten liikkui vahva huhu siitä, että rooli olisi jo annettu Eric Banalle. Huonompiakin ehdotuksia on kuultu, eikä Bana olisi edes ensimmäinen australialainen 007. Turhankin huonosta pätkätyömaineesta kärsivä yhden Bondin George Lazenby tuli myös kengurumantereelta. Mutta huhu oli todellakin vain huhu. Lopulta Eric Bana itse ilmoitti, että hän ei sovi hommaan, eikä se häntä kiinnosta.

Laulajana paremmin tunnettu Robbie Williams on esiintynyt videoissaan Bondin elkein. Kiinnostusta hommaan löytyisi, samoin karismaa. Näyttelijäkyvyistä ei ole tietoa. Mutta jos itse olisit jättibudjetin elokuvan tuottaja ja hallussasi olisi kenties planeetan parhain leffa-franchise, ottaisitko päärooliin henkisesti epävakaan supertähden, jolla ei ole aiempaa kokemusta alalta? Se, että amerikkalaiset eivät tunne Williamsia, on pienempi ongelma kuin voisi luulla. James Bondin he kuitenkin tuntevat.

Sitten on rajatapausten joukko. Guy Pearce ja Orlando Bloom ovat muodollisesti päteviä brittejä. Heidän uransa ovat kuitenkin nousussa ilman Bondiakin. Monet ovat antaneet äänensä Christian Balelle, mutta hän on jo seuraava Batman. Eiköhän yksi suurelokuvasarja/näyttelijä riitä.

Neljä kärkinimeä

Tiukan karsinnan jälkeen jäljelle jää neljä nimeä. He eivät ole suuria tähtiä, mutta sopisivat rooliin. Heillä on karismaa. He osaavat näytellä. He olisivat tuottajille kohtuuhintaisia. Bondin esittämisestä olisi heille ammatillista hyötyä.

Gerard Butler: Vuonna 1969 syntynyt skotti. Esiintynyt sekä teatterissa että televisiossa. Tunnetuin elokuvarooli epäonnistuneessa toisessa Tomb Raider -elokuvassa. On Bond-kisassa ikuisen ehdokkaan maineessa.

Ioan Gruffudd: Vaikea nimi mutta niin on Arnold Schwarzeneggerillakin. Syntynyt vuonna 1973 Walesissa. Saanut klassisen näyttelijäkoulutuksen. Tuttu lähinnä brittitelkkarista (muun muassa Forsythen taru). Sivuroolissa Titanicissa. Vaan onko sittenkin liian tuntematon?

Clive Owen: Syntynyt vuonna 1964 Englannissa. Sivuroolien luottonäyttelijä ja vakio-tv-kasvo kotimaassaan. On ollut suuren läpimurtonsa kynnyksellä jo jonkin aikaa. Vaan miten sujuu mieheltä komedia?

Jonathan Rhys-Meyers: Vuonna 1977 syntynyt irlantilainen. Työllistänyt itsensä hyvin lähinnä vähän pienemmissä elokuvissa Atlantin kummallakin puolella. Mutta onko liian nuori James Bondiksi?

Huomatkaa ehdokkaiden oikeudenmukainen maantieteellinen jakautuminen. Hommaan on tarjolla komea mies Walesista, Skotlannista, Englannista ja Irlannista. Lopullinen valinta on kiinni monista seikoista, joista sattuma ei suinkaan ole pienin.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…