Seven Cities Of Gold - Commemorative Edition – Maailman reunalla

Meieristä kuusnelosklassikoihin. Seven Citiesin julkaisusta on jo kymmenisen vuotta ja vanhempien pelaajien toivomuslistalla on kauan ollut toive uudesta versiosta. (Kuten Archonistakin, joka sekin on tulossa).

Kolumbuksen löytöretkien jälkeen uuden mantereen rikkauksien hyödyntäminen sekä tukevan jalansijan saaminen sieltä oli eurooppalaisille suurvalloille todellinen pakkomielle. Pelaaja on saanut Espanjan kuninkaallisilta tehtäväkseen kartoittaa uusi maailma, perustaa sinne siirtokuntia ja siinä sivussa tuoda takaisin niin paljon rikkauksia kuin mahdollista.

Tehtävään voi ryhtyä joko historiallista Amerikkaa tutkimalla tai peli voi luoda kokonaan uuden, täysin tuntemattoman mantereen. Kruunun antamilla rahoilla on tarkoitus perustaa retkikunta, jota varten on hankittava laivoja, miehistö, muonaa ja muuta tarpeellista. Rahan vastineeksi on kuitenkin syytä tuoda takaisin vähintään saman verran kultaa, mausteita ja muita tuon ajan kalleuksia.

Pitkän merimatkan jälkeen toivon mukaan löytyy maata, jossa pelkkä harhailu ja ihmettely ei riitä. Valtava manner on täynnä luonnonrikkauksia, jotka pitää löytää ja perustaa niiden ääreen leirejä, jotka vähitellen muuttuvat pieniksi kaupungeiksi. Alkuasukkaat olisi saatava suhtautumaan myötämielisesti tunkeilijoihin, eikä miekalla sohiminen suinkaan riitä suostutteluun.

Paikalliset yhdyskunnat vaihtelevat primitiivisistä kyläpahasista aina kokonaisiin sivilisaatioihin ja pelaajan konstien on vaihdeltava vastaavasti. Ilman apua valtava urakka muuttuu mahdottomaksi, eikä uusilla asukeilla ole juurikaan mahdollisuuksia selvitä jos ympäristö suhtautuu vihamielisesti. Hieman historiasta poiketen myöskään kruunu ei suhtaudu lainkaan suopeasti verenhimoiseen riistäjään.

Käytännössä peli on varsin yksinkertainen. Silkkaa toimintaa ei yksinkertaisen taisteluosuuden lisäksi ole lainkaan eikä liioin kehittyvää juonta. Peli koostuu pelkästään kartoittamisesta sekä uuden maailman ilmiöihin tutustumisesta. Jollain oudolla tavalla tuon ajan henki ja uuden maailman haasteet on kuitenkin saatu vangituksi. Vaikka vaihtelua hieman puuttuukin, tutkimusmatkailussa ja omien rajallisten voimavarojen hyödyntämisessä on oma viehätyksensä.

Grafiikkaa ja ääniä lukuunottamatta peli on uskollinen vanhalle versiolle. Retkikunnan koostumus on tehty hieman monipuolisemmaksi mutta samalla muutamia yksityiskohtia on unohdettu kokonaan. Tavallaan olisin toivonut että vanha idea säilyttäen olisi tehty laajempi, monipuolisempi peli. Aiheeseen kun sopisi valtava määrä uutta tutkittavaa, jo pelkästään merenkulusta olisi voinut tehdä kunnollisen, realistisen haasteen. Tällaisenaan peliin joko kyllästyy heti tai sitten siihen jää koukkuun pitkäksi aikaa.

79