SideWinder Joystick ja SideWinder Precision 2 - Tikkutukku

Microsoft julkistaa taas joulun kunniaksi tukun peliohjaimia. Uutuuksista Game Voicen testi saa odottaa DirectX 8.0:aa ja Sidewinder Force Feedback 2 oikeita ajureitaan, mutta mitä tarjoavat uusi perus-Sidewinder ja hieman tarkempi Sidewinder Precision Pro 2?

SideWinder Precision 2 Joystick

Microsoft

www.microsoft.com/sidewinder

Toiminnot: Kahdeksan nappia, kahdeksansuuntainen hattu, kiertyvä kahva ja kaasuvipu.

Liitännät: USB

Hinta: noin 350 mk

Testikappale: Microsoft, puh. (09) 525 501

SideWinder Joystick

Microsoft

www.microsoft.com/sidewinder

Toiminnot: Kahdeksan nappia ja kaasurulla.

Liitännät: USB

Hinta: noin 200 mk

Testikappale: Microsoft, puh. (09) 525 501

Sidewinder Joystick on uusi yleiskäyttöinen kevytkeppi. Siinä on kahdeksan nappia ja kaasuhana, mutta ei hattua eikä kiertyvää kahvaa. Tikku on muuten ihan mukava, mitä nyt kaasuhana on huonossa paikassa, mutta kenelle se on tehty?

Joystickia vaativia pelejä ovat käytännössä enää lentämiseen, joko ilmakehässä tai avaruudessa, liittyvät pelit. Näissä pitää käytännössä olla vähintään se hattu, joka tästä perusmallista siis puuttuu. Kaiken lisäksi uutuudessa ei ole mitään parempaa vanhaan malliin verrattuna, mutta toiminnoista kiertyvä keppi ja hattu on kylmästi poistettu. Suomeksi sanottuna uudessa mallissa on vähemmän vastinetta rahalle kuin entisessä.

Sidewinder Precision Pro 2 on uusi versio Maailman Parhaasta Yleistikusta (mikä on tietysti vain minun mielipiteeni) ja lähes identtinen edeltäjänsä kanssa. Ainoat erot edeltäjään ovat USB-liitäntä, lievä uudelleenmuotoilu, nappien uudelleenjärjestely kahvassa, uusi kaasurulla sekä takapakkina poistettu shift-näppäin.

Tarjolla on siis kahdeksan nappulaa, hattu, kiertyvä kahva (eli peräsinkontrollit) ja kaasukahva, eli PP2 täyttää lentotikun perusvaatimukset. Uusi nappien asettelu on parempi kuin ennen, ja vaikka shift-näppäimen poisto teoriassa vähentääkin kahdeksan nappia, en muista koskaan sitä käyttäneeni. Uusi Force-tikku, johon siis palaamme myöhemmin, on samaan tyyliin muotoiltu kuin PP2.

Jollei Sidewinder Joystick ole tosi halpa, en keksi sille käyttöä, mutta Precision Pro 2 taas on mainio, kaikkeen kelpaava ilotikku. Ainoa nurina tulee hieman turhan löysästä liikeradasta, mutta sekin on makuasia.

Fanipoika tilittää

Kun eräs toinen tikkufirmakin kuulemma luulee minun olevan Microsoftin lahjoma, niin pitää kai perustella, miksi pidän Microsoftin tikuista ja hiiristä. Siksi, että ne on suunniteltu (yleensä) kuin hyvät työkalut.

Jo ensimmäisessä Sidewinder 3D Pro -tikussa oli tämä häkellyttävä kiertokahva sekä optiset potikat, joiden ansiosta tikun kalibrointi pysyi kuin kallio, samaan aikaan kun muut keskittyivät sikaviileeseen muotoiluun ja ihmeellisiin gimmickeihin. Samoin ensimmäinen Sidewinder-padi, force-ratti ja optinen hiiri esittelivät hyviä, käytännöllisiä ja ennen kaikkea toimivia oivalluksia. Mokailee Microsoftikin, sillä uudet padit ovat isoisäänsä huonompia, jotkut tikkumallit ovat tarpeettomia ja se 3D-pelien erikoisohjain oli korkeintaan hyvä yritys.

Kiinnostaa todella nähdä, millainen vehje on toimintanaksutteluiden erikoisohjain Sidewinder Strategic Commander: tyhmä gimmick-vehje vai uusi innovaatio. Ei sitä koskaan tiedä.

Nnirvi