Silverball – Kuula sekaisin

Flipperit tuntuvat olevan viimeisin villitys tietokonepeleissä, lyhyen ajan sisällä on ilmestynyt useita ja lisää tulee jatkuvasti. Se Toinen Tunnettu sharewarepelifirma eli Epic Megagames on julkaissut Silverballin kaupallisena pelinä, Euroopassa peli kulkee Team 17:n lipun alla.

Flipperi on sellainen pelityyppi, jonka tietokoneversion toimivuus riippuu lähes pelkästään kuulan liikkeiden uskottavuudesta. Toiminta on yleensä niin nopeaa, että reaktioiden pitää tulla selkäytimestä ja jos kuula käyttäytyy kuin kumipallo tai toiminta on muuten epämääräistä, ei pelikään saavuta samaa hohtoa kuin hyvät oikeat flipperit.

Kumipallona luokses pompin

Silverball on viiden erityylisen flipperin kokoelma. Homma on toteutettu pystysuunnassa skrollaavalla ruudulla, josta noin puolet näkyy kerralla. Mukana on vanhanaikainen 60-luvun tyylinen taulu sekä teemaltaan vaihtelevia modernimpia tauluja. Eri tauluihin on saatu mukavasti juonentynkääkin. Maaleihin ja ramppeihin on syytä osua tietyssä järjestyksessä tai ajassa, mikäli aikoo päästä suurempiin bonuksiin käsiksi, ja joissain tauluissa on myös mahdollisuus useampaan kuulaan samanaikaisesti. Pelaajia voi enimillään olla neljä ja pienenä lisänä kaltevuutta sekä kuulien määrää voi muutella.

Pallo on saatu liikkumaan todella kiihkeästi. Ruudun vierityskin on riittävän sulavaa ja silmä pysyy perässä ilman kohtuuttomia pinnistyksiä. Ongelmana on, että pallon liikkuessa liian nopeasti peli ei osaa rekisteröidä maaleihin tai ramppeihin osumisia. Vielä pahempaa on se, että joskus kuula saattaa yksinkertaisesti läpäistä esimerkiksi lyöntilavan, mikä on uskomattoman raivostuttavaa.

Grafiikka ja etenkin ruudun vieritys ovat jota kuinkin kohdallaan. Kokonaisuudessaan ja etenkin joissain efekteissä on kuitenkin varsin amatöörimäinen maku. Ihan kivaa, mutta tarkempi viimeistely ei olisi pahitteeksi. Tyyli onneksi vaihtelee taulusta toiseen ja huomasin pelaavani paria taulua (Fantasy ja Blood) todella paljon, toisten jäädessä liian bugisuuden tai vain tylsyyden takia omaan arvoonsa.

Musiikit kytkin ensimmäisen kerran jälkeen pois, olivat vain turhaan häiriöksi. Efektit ainakin tavallisella Sound Blasterilla ovat hieman tunkkaisia, tosin yllätykseksi seassa on hieman puhetta ja muita aiheeseen sopivia omaperäisiä mölähdyksiä.

Kyllä Hopeapallolle antaa aivan mielikseen kyytiä, vaikka Pinball Dreams puutteineenkin oli enemmän minun makuuni. Bugeineen tätä on kuitenkin hieman vaikea suositella, ellei satu olemaan täysin fanaattinen flipperimaanikko.

79