Sim City CD-ROM – Modernisoitu klassikko

Interplay otti ja päätti muokata iki-ihanan klassikon Sim Cityn CD-multimediamuottiin.

Sim Cityssä pääset seuraamaan oman kaupunkisi kehitystä pormestarin työpöydän takaa. Vastuullasi on muun muassa uusien lähiöiden ja teollisuusalueiden suunnittelu, tiestön rakentaminen, huolehtiminen kansalaisten turvallisuudesta (poliisi ja palokunta) sekä taloudenpito. Kaupunkilaisten mielipide kertoo, kuinka hyvää työtä kaupunginisänä teet. Kaikki alkaa pienestä kylänpahasesta ja päämääränä on sutjakkaasti toimeentuleva katastrofit hyvin kestävä miljoonametropoli.

Sim Cityn CD-ROM-version krediittilista on käsittämätön: listattuna on reilusti yli sadan henkilön nimet. Uskomatonta, sillä onhan peli ollut olemassa jo ennen rompulle siirtoa. Toki ohjelmakoodia on viritelty, mistä merkittävin päällepäin näkyvä parannus on tarkempi ja yksityiskohtaisempi grafiikka (SVGA). Silti Sim City on edelleen Sim City, uusia oivalluksia ei ole peliin (onneksi?) ympätty.

Miestyövuodet ovat kuluneet huisin runsaan (200 megaa) videomateriaalin kuvauksissa. Aina silloin tällöin kuvaruudulle avautuu ikkuna, jossa vaikkapa poliisipäällikkö vaatii lisää poliisiasemia. Uutisväläykset kertovat uhkaavista katastrofeista. Nämä elävöittävät peliä, mutteivat paranna pelattavuutta.

Kun palopäällikkö kolmannen kerran peräkkäin saman vuoden aikana pompahtaa kuvaruudulle ruikuttamaan lisäliksaa, alkaa ihmetellä pelintekijöiden järkeä ja pelintestaajien kärsivällisyyttä. Kostoksi härinnästä pelaaja voi tujauttaa paloaseman määrärahat nollille ja katsoa tyytyväisenä kun palopäällikkö neljännen kerran saman videopätkän avulla yrittää tehdä vaikutusta pelaajaan. Hähä eipäs onnistu! Onneksi kaikki ylimääräiset lisukkeet saa kytkettyä pois, mikä toisaalta latistaa koko romppuversion idean.

Erikoisuutena kansalaisten edesottamuksia voi tirkistellä Peak-valikon avulla. Videopätkät kuvaavat arkisia toimia hampaidenpesusta autonkorjaukseen omalaatuisella (lue: huonolla) komiikalla terästettynä. Idea, jota olisi voinut viedä paljon paljon pitemmälle. Olisi ollut mielenkiintoista tirkistellä esimerkiksi tietyn lähiön tapahtumia ensimmäisten asukkaiden sinne muuttaessa ja kuulla heidän kommenttejaan kaupungin kasvaessa. Nyt näillä kurkistuskuvilla ei ole mitään järkevää funktiota pelin kannalta.

Kontrollit ovat yksinkertaiset ja sujuvat, vaikkakin kursori liikkuu tahmaisesti. Käsikirjaa ei tarvitse käytännössä lukea: ensimmäistä kertaa eri ikoneihin napautettaessa peli saa melkoisen puheripulin opastaessaan uutta kaupunginjohtajaa tehtävässään.

Musiikkia Sim Cityyn ei ole muistettu säveltää ollenkaan. Rompulta soiva lempeä lurittelu olisi tehnyt pelistä viekoittelevamman, nyt saattaa vierähtää melkoinen tovi täyden hiljaisuuden vallitessa. Ääniefektit sentään muistuttavat merkittävimmistä tapahtumista.

SimCity jää multimediaosuuksistaan huolimatta äskettäin ilmestyneen SimCity 2000:n varjoon. Kokenut SimCity-veteraani ei jaksa enää aloittaa uudelleen saman vanhan tahkoamista, vaikka videokuvaa olisi loputtomasti peliä piristämässä. Äskettäin "multimedia-PC":n hankkineille tätä versiota voi silti lämpimästi suositella. Harva simulaatio/strategiapeli on näin pelaajaystävällinen ja helposti hallittava, mutta silti sutjakkaasti edetessään suurta tyydytystä tuottava.

70