SimCity Creator (Wii) – Kaavoittajan painajainen

Onko kotikaupunkisi (lue: Espoo) suunniteltu päin honkia? Jopa pystymetsästä (eli Klövskogista) revitty pelianalyytikko pystyy parempaan. Tai sitten ei, kuten SimCity Creator todistaa.

Ketäpä ei olisi joskus hämmästyttänyt modernin kaupunkisuunnittelun kummajaiset. Miksi musiikkitalo pitää saada juuri tuohon? Tarvitaanko sitä? Onko siihen edes varaa?

SimCity Creator -kaupunkisimulaattori pakottaa virtuaalipormestarin jatkuvasti vastaavien (ikuisuus)kysymysten äärelle. Samalla se opettaa, että ihanteellisen utopian rakentaminen ei ole läpihuutojuttu. Jätteeseen hukkuvan dystopian muotoilu on huomattavasti helpompaa.

Bittikaupungin rakentaminen noudattaa tiettyjä perussääntöjä. Simeille pitää kaavoittaa ensin asuinalueita. Kun pömpelit ovat pystyssä, simit heräävät vaatimaan töitä ja kulutustavaraa. Kun teolliset ja kaupalliset alueet on kaavoitettu, kaupunkiin muuttaa lisää väkeä ja piiri on valmis pyörimään. Mikään ei nitkahda minnekään ilman sähköä ja kulkuväyliä, kuten teitä, junia ja metroja. Väki haluaa varmasti myös vettä, leipää, koulutusta ja sirkushuveja. Entä pitäisikö jätteille tehdä jotain?

Kun alueet on kaavoitettu, simit rakentavat niitä omaan tahtiinsa. Ainoastaan kirjastojen, poliisi- ja paloasemien kaltaisia erikoisrakennuksia saa sijoittaa tarkalleen minne haluaa. Alueet jäävät vajaiksi, jos kaavoitus on ylimitoitettua. Asuinkortteleita, kaupallisia ja teollisia alueita on kolmea eri tiheysastetta. Simien kaipaamia alueita ei tarvitse arvailla, sillä ruudulla nököttävä mittari kertoo tarkalleen, mitä lääniä kaivataan lisää.

Kuukausittain tarkistettavia ja veroilla kohoavia rahavaroja rokottavat apulaiset ja neuvonantajat auttavat kaupungin suunnittelussa ja rakentamisessa. Apulaiset paljastavat ongelmakohtia ja kehittävät hallitsemiaan alueita oman päänsä mukaan. Hylkäsin apulaiset varsin nopeasti, sillä jos haluan kuunnella muiden tylsiä jorinoita, menen eduskuntaan.

Suttuiset kadut

Wii ei ole paras mahdollinen alusta modernille SimCitylle, ja se valitettavasti näkyy. Taloja täyteen pusketut maisemat ovat puuroutuneita ja nuhjuisia, vaikka niiden pitäisi olla veitsenteräviä ja tyylikkäitä.

Pääsyyllinen tähän on tietysti Wiin matala kuvaputkiresoluutio, mutta ei pinnoiteartistikaan saa puhtaita papereita. Pikselimössötason näkymästä alaspäin zoomaamisessa on omat ongelmansa: vain muutaman korttelin alueella operointi ärsyttää pidemmän päälle, kun ruudun reunaa lähestyvä osoitin vierittää kuvaa aina johonkin suuntaan.

Graafisten puutteiden ja yhdestä puusta veistettyjen rakennusten takia kaupunki ei näytä missään vaiheessa todella hienolta, joten kiinnostus rakentamiseen hiipuu vähitellen. SimCity Creatorin todellisiin esikuviin perustuvat kaupungit eivät yksinkertaisesti tarjoa vaivanpalkaksi riittävästi vaihtelua ja silmänruokaa. Fantasiavirityksissä on sentään jo yritystä.

Alkuperäinen SimCity on omalla tarkalla ja selkeällä tavallaan tyylikkäämpi. Kun metropolini oli kerran tehty, se oli siinä. Toista slummia en enää jaksanut pakertaa. Enemmän tai vähemmän mestarillisen teoksen (tai Espoon) tuhoamisessa katastrofeilla, kuten tulipaloilla ja hirviöillä, on tietysti aina oma viehätyksensä.

Erilaiset ennalta rakennettuja kaupunkeja hyödyntävät tehtävät yrittivät parhaansa mukaan kääntää laskusuhdanteisen motivaationi nousuun. Valitettavasti muutaman tehtävän turhan hämäräksi jäävät tavoitteet aiheuttivat liikaa tylsistymisen sävyttämää tuskastumista. Tein mielestäni useaan otteeseen kaiken tarpeellisen, mutta siitä huolimatta tyly game over pamahti ruudulle kerta toisensa jälkeen. Ehkä sisälläni ei vain asu pientä kaavoittajaa.

SimCity Creatorissa on tiettyihin rakennustavoitteisiin perustuva nettipeli, mutta arvosteluversiolla sen testaaminen ei onnistu.

SimCity Creator on mukiinmenevää rakentelua, josta puuttuu sisuskaluihin takertuva koukku ja imu. SimCity on perinteisesti enemmän lelu kuin peli ja lelun pitää olla nätti. Leikkikaupungin rakentamisesta kiinnostuneiden kannattaa tutustua PC:n huomattavasti napakampaan SimCity-tarjontaan. Tai kaiva Lego-laatikko vintiltä esiin ja anna palaa.

75

Lisää aiheesta