Sims 2: Castaway (Autiosaari) (Wii) – Paratiisilinnut

Sims kakkoseen suolletaan lisäosia ja laajennuksia sellaista tahtia, että saadessani Sims: Autiosaaren käsiini, ajattelin että mädäntykööt simit palmujen alle.  Mutta kuka voi vastustaa simpanssien rakkaushuolia ja ulkovaruuden muukalaisia?

Autiosaari on itsenäinen peli, selviytymisseikkailu ilman Facebookia luonnonkauniilla paratiisisaarella. Matka palmujen alle makoilemaan alkaa luomalla 1–6 simin venekunta. Simien ominaisuuksia säädetään tuttuun tapaan, ulkonäöstä luonteenpiirteisiin. Simien ammatti vaikuttaa siihen, mitä simi osaa saarella tehdä. Mekaanikko on kätevä käsistään, johtajalta hoituu asioiden organisointi, taiteilija on luova ja sillattisviis.

Perjantaita etsimässä

Peli alkaa, kun miehistö huuhtoutuu armottoman meren mukana kuka minnekin. Taas sitä samaa vanhaa pökäletava… Mutta hei! Simiähän saa ohjata ihan itse. No jopas. Tämähän on suurta vaihtelua. Idea ei ehkä ole ihan uusi, sillä vain noin 99 prosenttia peleistä toimii samalla periaatteella. Mutta kuitenkin.

Liikkuminen hoidetaan nunchakun tatilla, perustoiminnot hoituvat sen napeilla. Kapulalla selaillaan tavaravalikkoa ja valitaan mitä halutaan rakentaa, askarrella, syödä jne. Homma toimii ihan ok, mutta kapulalla valikoiden läpikäyminen on kömpelöä, ja pidemmän päälle rasittaa enemmän ja enemmän. Tämä on pelin suurin heikkous.

Muuten Autiosaari osoittautuu erittäin miellyttäväksi Robinson Crusoe -peliksi. Alkutavoite on pitää simi hengissä ja virkeänä, uusia tavoitteita tulee sitä mukaa, kun entisiä suorittaa ja simi oppii uusia asioita. Tavoitteita ovat esimerkiksi toisten miehistönjäsenten etsiminen, radiolähettimen ja merikelpoisen kulkuneuvon kehittäminen. Pois pitää siis päästä. Tai sitten ei. Jos simit alkavat viihtyä paratiisisaarella liian hyvin, saattavat he haistattaa pitkät niin sanotulle sivilisaatiolle ja jäädä asumaan saarelle. Muiden Sims-pelien tapaan täytyy pitää huolta simin perustarpeista, muuten sekoaminen tai nälkään nääntyminen yllättää.

Alussa ruoka rajoittuu vain kookospähkinöihin ja banaaneihin ja simi nukkuu taivasalla rantamatolla. Touhukas Robinson kaipaa parempaa elintasoa, joten ei auta kuin ruveta keräilemään raaka-aineita. Ympäri saarta mukaan tarttuu banaaninlehtiä, liaaneja, puunkuorta, ajopuuta ja muita rakennustarpeita. Samalla opetellaan tuntemaan uusia kasveja. Rakentaa ja askarrella voi vaikka mitä, ja ajan kanssa simeistä tulee oikeita selviytymisen ammattilaisia, jotka muun muassa viljelevät maata, sulattavat hiekasta lasia, perustavat kanaloita ja ompelevat itselleen tyylikkäitä vaatteita.

Sisustuksesta piittaavia ei ole unohdettu, ja asumuksia, huonekaluja sekä erilaisia seinäratkaisuja on varsin runsaasti. Sama koskee vaatteita. Hauskana pikkujippona vaatteet repeilevät pikkuhiljaa hajalle viidakossa samoillessa. Niinpä tyttösimin järkyttävä banaaninlehtipuku muuttuu ennemmin tai myöhemmin houkuttelevaksi kielletyn hedelmän kuoreksi…

Luomakunnan kruunu

Simi voi ystävystyä saarella elävien simpanssien kanssa, jotka tarjoavat haaksirikkoutuneelle juttuseuraa ja auttavat myös rakennustarpeiden keräämisessä. Oletettavasti tästä ei myöhemmin aiheudu immuunikato-ongelmia. Saarella on myös muita eläimiä, kuten kanoja ja villisikoja. Näitä voi tehomaatalouden nimissä sulkea tuotantolaitoksiin. 

Tutkittavia paikkoja on jos jonkinlaisia luolista laguuneihin, tulivuoriin ja tiheään viidakkoon. Sinne tänne on ripoteltu pieniä sivujuonia. Simi voi esimerkiksi etsiä vihjeitä saarella asuneesta muinaisesta sivilisaatiosta tai tutustua avaruuden muukalaisiin (tosi on). Yhdelle saarelle ei tarvitse jäädä, sillä lautan tehtyään voi etsiä kohtalotovereitaan läheisiltä saarilta. Toisten simien etsiminen on kaksipiippuinen juttu. Isommalla porukalla raaka-aineiden etsiminen ja rakentaminen on nopeampaa, mutta niin on myös niiden kulutus ja tarve. Toisaalta koko sarjan kantava voima eli rakastuminen ja kolmiodraamat eivät onnistu yksin. Autiosaaressa myös apinaystävillämme on rakkaushuolia. Anna mun kaikki kestää.

Väkivallaton selviytymisseikkailu trooppisella saarella on hyvä idea. Väitän, että Autiosaari on ehdottomasti paras Sims-peli pitkään aikaan, mutta valitettavasti kankea käyttöliittymä pudottaa pisteitä. Arvosteluajankohtana saatavilla ei ollut PS2- tai käsikonsoliversioita, joten niiden käyttöliittymä jää arvoitukseksi.

Heimoneuvosto antaa Autiosaarelle immuniteetin.

82

Lisää aiheesta