Sinivalkoisin siivin

Lentäminen on kivaa. Paitsi jos pyrstön takana roikkuu tultasyöksevä viholliskone.

Ilmasodasta on väsätty maailmalla vuosien saatossa tuhottomasti komeita sarjakuvia. Suomen sarjakuvataivaalla on ollut hiljaisempaa, mutta viime aikoina asiaan on saatu roima parannus.

Voitosta voittoon

Suomalaisen lentosotasarjakuvan kärkenä komeilee Markku Paretskoin kirjoittama ja isä ja poika (Topi ja Tarmo) Koivistojen kuvittama luutnantti Ilves -tarina Punainen Kobra, joka on ilmestynyt jo kolmena eri versiona: Ilta-Sanomissa kommentoituna jatkosarjana, Korkeajännitys-lehdessä mustavalkoisena (yhdessä Moog Konttisen ja Hannu Lukkarisen Ilves-tarinan kanssa) ja viimeksi Iltiksen värillisenä lisälehtenä. Jos sarjan julkaisuvauhti jatkuu yhtä hurjana, viimeistään itsenäisyyspäivänä käsissämme komeilee kovakantinen deluxe-versio, jossa on kansainväliseen tapaan mukana valokuvia ja luonnoksia sarjan tekovaiheista, suomalaisen lentäjä-ässän esipuhe ja tribuuttitaidetta muilta sarjakuva-artisteilta.

– Miten on, taiteilija Tarmo Koivisto, onko tulevasta tietoa?

– Ei. Ei ole käyty edes neuvotteluja, mutta ideahan on hyvä. Ja Paretskoilla olisi jo jatkoa ainakin 21 tarinan verran...

Näin sanoi matalalennosta tavoitettu taiteilija, joten nyt vain maltilla odottamaan.

Nousukiidossa

Professori Anni Isotalon tutkimuksista (osat 1–4, Minerva 2006–2009) tuttu Anssi Rauhala on paitsi loistava sarjakuvapiirtäjä, myös aktiivi ilmailun harrastaja. Harrastus näkyi jo Isotalo-sarjassa huolellisesti piirrettyinä lentolaitteina, mutta uutuusalbumissaan Paluu rajan takaa Rauhala on nostanut lentokoneet vielä näkyvämpään rooliin.

Esa Niskasen kirjoittama tarina ajoittuu vuoteen 1943. Suomen kannalta sodassa eletään kriittisiä aikoja, ja vähälukuinen, vaikkakin osaava lentäjäkaarti, harvenee harvenemistaan. Pudonneiden tilalle tulee vasta koulunsa lopettaneita kolleja, joiden selviytymismahdollisuudet ilmassa ovat olemattomat. Karaistunut kapteeni Niskanen näkee ystäviensä kaatuvan, kärsii sotaväsymyksestä ja hautoo jopa itsemurhaa. Yllättävät tapahtumat palauttavat kuitenkin Niskasen uskon ihmiseen.

Tarina on inhimillisyydessään mainio, samoin sitä tukeva taide. Kaiken kaikkiaan raikas ja onnistunut avaus kolmiosaiseksi suunnitellulle sarjalle. Hieman miinuspisteitä kuitenkin kustantajalle (Zum Teufel) puuttuvista tekijäesittelyistä – sarjalle suosittelee-leiman antanut Aces Finland -taistelulennokkijärjestö kyllä esitellään, tekijöitä ei.

Kun tapasin Rauhalan taannoin sarjakuvafestareilla, hän näytti paitsi pienoismallejaan, myös tekemiään luonnoksia ranskalaisesta ilmailuklassikosta, Charlierin ja Uderzon luomasta Haikaralaivueesta. Sarjalle haetaan uutta piirtäjää ja Anssikin oli ottamassa osaa hakuun. Onnea ja menestystä!

Jos joku ei Haikaralaivuetta tunne, siihen voi tutustua Egmontin kronologisessa järjestyksessä julkaisemien albumien avulla. Sarjasta ilmestyi juuri toinen osa, Kunnian värit – Anssi Rauhalan suomentamana, kuinkas muuten.

Taistelu Englannista jatkuu

Siivet-lehti oli taannoin Korkkarin kova kilpailija. Kävimme kioskilla kiivaita keskusteluja siitä, kumpi on parempi, Siivet vai Ilmojen Korkeajännitys. Nyt on riita pantu puoliksi, kun Egmont on julkaissut toisen tiiliskivimäisen Korkkari-paketin nimellä Korkeajännitys Siivet: Rosvoja kello kahdessa.

Kirjassa on kaksitoista ilmataistelutarinaa toisen maailmansodan ajoilta ja niissä kaikissa on yhteistä Royal Air Forcen sinnikkyys, peräänantamattomuus ja sitä kautta voittamattomuus. Tätä samaa kaavaa Korkkarin alkuperäiskustantaja, brittiläinen Commando on yrittänyt laajentaa sittemmin myös nykyaikaisiin sotiin, mutta jostakin syystä Afganistanin sodasta ei näin pystyotsaisia kertomuksia synny.

Rosvoja kello kahdessa ansaitsee kuitenkin paikkansa komeasti piirrettynä ilmataisteluopuksena, vaikka ässien ässä, Battler Britton, loistaakin taas poissaolollaan.

Paretskoi–Koivisto–Koivisto: Punainen Kobra, Ilta-Sanomat 2011, 100 sivua, Iltiksen kanssa 3 euroa

Niskanen–Rauhala: Paluu rajan takaa, Zum Teufel 2011, 64 sivua, 9,90 euroa

Charlier–Uderzo: Haikaralaivue 2 – Kunnian värit, Egmont 2011, 48 sivua, 15,95 euroa

Eri tekijöitä: Korkeajännitys Siivet – Rosvoja kello kahdessa, Egmont 2011, 784 sivua, 29,95 euroa

Lisää aiheesta