Skate It (Wii) – Se jostakin

Skeittaajien hiekkalaatikkosarja Skate jatkaa voittokulkuaan Wiillä.

Tämän hetken paras skeittipeili Skate kääntyi Wiille. Kyse on alun alkaen Wiille räätälöidystä versiosta, joka käyttää alkuperäisen pelin muokattua moottoria ja hyödyntää liikeohjauksen tasapainolautaa myöten.

Hylätyt talot, autiot pihat

Uramoodissa suoritetaan haasteita eri puolilla maanjäristyksen autioittamaa San Vanelonaa. Yleensä tehtävissä on tarkoitus tehdä jokin tietty trikkisarja tai kerätä riittävästi pisteitä. Vaihtelua riittää, nopeuskilpailuissa on ihan eri meininki kuin aikarajoitteisissa pistemetsästyksissä. Mielenkiintoisia ovat erityisesti My Spot -tehtävät, joissa joutuu järjestelemään ramppeja, penkkejä ja muita esineitä editorilla sopiviin kohtiin, jotta tempun tekeminen onnistuu.

Kun mainetta on kertynyt tarpeeksi, pääsee näyttämään taitojaan muun muassa sellaisille mestareille kuin Lucas Puig, Mike Carroll, Rob Dyrdek ja Terry Kennedy. San Vanelonan lisäksi skeittaamaan pääsee Lontoossa, Pariisissa, Barcelonassa ja Shanghaissa. Tuttuun tapaan eteneminen skeittiuralla palkitaan sponsorien myötä uusilla asusteilla, laudoilla ja muulla roinalla. Vaikeustaso nousee sopivaa tahtia taitojen kehityksen mukaan, ja miellyttävästi vaikeita haasteita seuraa usein pari helpompaa.

Maailma näyttää hyvältä eikä musiikista ole tingitty lainkaan. Taustalla pyörivät kappaleet ovat timangia, joukossa mm. Clashia ja Judas Priestiä. Kun Freewheel Burning soi nopeuskilpailun hektisessä menossa, pysyy adrenaliinitaso ja fiilis takuuvarmasti korkealla.

Hienostuneet kontrollit

Skate Itin suurin ennakkohehkutus on kohdistunut kontrolleihin. Ohjaukseen on kolme vaihtoehtoa: pelkkä Wiimote, Nunchuk–Mote-yhdistelmä ja Mote–tasapainolauta-yhdistelmä.

Pelkällä Motella pelatessa A-napilla poljetaan vauhtia ja kääntyminen hoidetaan kääntämällä ohjainta vaakatasossa. Temppuja tehdään mukailemalla oikeita liikkeitä, esimerkiksi kallistamalla Motea alas, hoituu nosemanuaali ja heilauttamalla sitä nopeasti ylös tehdään ollie. Grabit napataan B-napilla. Kaiken kaikkiaan kontrollit ovat intuitiiviset ja helpot oppia. Nunchuk–kapula-yhdistelmä eroaa edellisestä vain sillä, että kääntyminen tehdään Nunchukin tatilla. Mote on yhä trikkitikku.

Tosi ammattilainen valitsee ohjaimekseen tasapainolaudan. Laudalla tehdään kaikki temput ja ohjataan lautaa. Motella taas poljetaan vauhtia ja valitaan temppuvalikoima. Esimerkiksi shuvitteja, hand flippejä tai variaaleja ei voi tehdä laudalla samanaikaisesti, vaan ne vaihdetaan lennossa Moten ristiohjaimella.

Laudan kunnollinen hallinta ei suju hetkessä. Minulta meni pari päivää ennen kuin aloin saada homman haltuun, ja senkin jälkeen hoidin vaikeimmat haasteet Nunchukilla ja Motella. Koska laudalla meno on paljon haastavampaa, on se myös palkitsevampaa. Voi sitä riemun tunnetta, kun onnistuu vaikeissa grindeissä laudalla.

Laudan herkkyys kannattaa säätää omalle tasolle sopivaksi, sillä perusasetuksilla voi varautua jatkuviin äkkikäännöksiin. Lisäksi laudan kanssa saa olla varovainen. Liian usein ruudulle lävähti teksti, jossa kiellettiin tasapainolaudalla hyppiminen, vaikka olin vain vähän nostanut jalkaa painon siirtämiseksi.

Nunchuk–Mote-yhdistelmällä grindistä tai flipistä suoraan manuaaliin vaihtaminen tuntui hankalalta, sillä peli ei aina rekisteröinyt manuaalia riittävän nopeasti eikä temppua laskettu onnistuneeksi. Erityisen häiritsevää tämä oli pro-tason haasteissa, joissa pitää tehdä välillä monimutkaisia sarjoja.

Myös illanviettoon

Uramoodin lisäksi pelissä on vapaaharjoittelu, jossa voi suhata pitkin kaupunkia tekemässä, mitä haluaa. 2–4 hengelle tarkoitetussa bilepelimoodissa kilvoitellaan kavereiden kanssa. Peruskilpailujen, kuten nopein aika ja parhaimmat temput, lisäksi mukana on myös kenellä on suurin sairaalalasku -pelimoodi. Siinä yritetään murskata mahdollisimman monta luuta. Takuuvarma hitti ainakin muutaman huurteisen jälkeen

Skate It ei yllä alkuperäisen Skaten tasolle, sillä realismista ja vapaudesta on tingitty hieman. Maanjäristyksen autioittamat kadut syövät nekin illuusiota elävästä maailmasta, mutta muuten pelillä ei ole alkuperäisen rinnalla mitään hävettävää. Jos omistaa tasapainolaudan, kuvitelkaa Skate Itille pisteisiin muutama pojo lisää.

84

Lisää aiheesta