Skies of Arcadia Legends (GameCube) – Jos lehmät lentäisivät

Eikö Disneyn Aarreplaneetta tyydyttänyt tarvettasi nähdä lentäviä purjelaivoja? Tartu ruoriin ja rooliseikkaile itsesi Arcadian taivaiden legendaksi.

Alun perin Dreamcastille ilmestynyt Skies of Arcadia on käännetty GameCubelle lisänimikkeellä Legends. Japanilaistyyppisessä seikkailuroolipelissä nuori merirosvoveijari Vyse kasvaa isoksi ja yrittää pelastaa maailman hirviöitä mättämällä. Juoni sisältää sankaruutta ja ihmissuhdeongelmia energisen lapsekkaasti toteutettuna.

Naivistinen seikkailu ei tuo kentälle juuri muuta uutta kuin omaperäisen ilmamerirosvoteeman. Merirosvot ovat jo oletusarvoltaan hauskoja, mutta bonuksena Arcadian maailmassa laivat lentävät. Ilmassa leijailee myös vehreitä saaria ja muuta tannerta, mutta muuten maailma on ääretöntä taivasta.

Dreamcast-alkuperä näkyy, sillä grafiikka on ikävän vanhan ja kulmikkaan näköistä. Hahmojen sanomiset esitetään tekstinä ruudulla, puhetta ei ole. Jokaisella hahmolla on kourallinen älähdyksiä, kuten hihi ja aye, aye, joita viljellään satunnaisesti. Koska kasvot eivät liiku, kokonaisvaikutelma on pöljä.

Kylät ovat hauskan erinäköisiä ja edustavat eri teemoja, kuten kuumaa itämaista seutua tai puihin rakennettua viidakko-cityä. Kaupungeissa on aina vakiorakennukset, kuten varustekauppa, taverna ja apteekki. Kaupungit ovat aika pelkistettyjä ja asukkaita on vain muutamia. Ihmisiltä voi hohtimilla kiskoa lauseen tai pari ja taloissa lojuvia tavaroita voi silmäillä ylimalkaisesti, mutta muuta interaktiota ei juuri ole.

Miekan ja ruorin taitajat

Lajityypissä on yleensä paljon satunnaistaisteluja. Silti olin vetäistä pari herneenpalkoa suuttimeen, kun erään myrskyalueen läpäiseminen kesti yli kaksi tuntia eikä matkan varrella ollut mitään muuta viihdykettä kuin jatkuvia kahinoita tyhjästä ilmaantuvia sittiäisiä vastaan.

Lähitaistelumätössä kukin hahmo ja hirviö voi vuorollaan muksaista, taikoa, käyttää esinettä tai suojautua. Myös karkuun voi yrittää kipaista tai rojauttaa vastustajan niskaan jonkin erikseen opeteltavista erikoisliikkeistä.

Suurin osa taisteluista käydään hahmotasolla, mutta Skiesissä on myös laivojen välisiä majesteetillisia yhteenottoja. Laivataiston aluksi annetaan käskyt (ammu, väistä, käytä erikoistykkiä) ja sitten tuijotetaan pitkään ja hartaasti alusten kaartelua toistensa ympärillä. Show'n loputtua saa taas tehdä jotain. Jos taistelu olisi yhtään hidastempoisempaa, levy pyörisi asemassa takaperin.

Myöhemmin pelissä pääsee palkkaamaan itselleen miehistöä ja perustamaan oman tukikohdan, jonne voi rakennuttaa tönöjä. Hyvä miehistö parantaa eri tavoin laivan taisteluominaisuuksia ja menestyvä tukikohta tarjoaa parempia varusteita.

Satunnaistaistelut rapistuvat rutiininomaisiksi hidasteiksi, joissa erikoisliikkeellä teilataan suurin osa pahiksista ja henkiin jääneet lopetetaan parilla perusiskulla. Kovemmissa pomohirviötaistoissa on ihan toisenlainen intensiteetti, eikä niitä selvitä toimintonappia napsuttamalla.

Lattialämmitys, merirosvon unelma

Sekä hahmojaan että käytössä olevaa laivaa saa varustaa. Laivaan voi hankkia erilaisia tykkejä, torpedoita ja suojauksia ynnä muuta roipetta, jopa lattialämmityksen. Hahmot voivat päivittää asetta ja haarniskaa, ja lisäksi käytössä voi olla yksi taikaesine kerrallaan. Varusteita voi vaihtaa myös kesken taistelun.

Varusteiden erot esitetään havainnollisesti, jolloin parhaiden varusteiden valikoiminen on helppoa. Toisaalta kamaa ja kykypisteitä jaetaan niin reippaalla kädellä, ettei niihin tule kiinnitettyä paljoakaan huomiota, mikä kaivaa maata järjestelmän alta.

Pääjuonen setvimisen lisäksi Skiesissä on sivuharrasteita, vaikkakin yllättävän vähän. Esimerkiksi erään hahmon aseena toimivaa lemmikkiä voi ruokkia taikasiruilla, jolloin otus muuttuu yhä hurjemmaksi aseeksi. Laivaa ohjastaessaan voi kalastaa, metsästää etsintäkuulutettuja roistoja tai etsiä salamyhkäisiä erikoispaikkoja. Kaikki tuovat etuja eli rahaa tai varusteita.

Vysen ja kavereiden seikkailu on aika lineaarinen. Juoni etenee vain tietyissä paikoissa, ja väliajalla saa seilata rajatulla alueella kehittäen hahmoja ja etsiskellen seuraavaa juonelle tärkeää paikkaa. Sivuluolastoja ja vapautta olisi saanut olla pikkuisen enemmän.

Skies of Arcadia Legends on konsoliroolipelien perustavaraa, pelimaailman ruisleipää. Tumma leipä ei loista millään osa-alueella, mutta maistuu päivästä toiseen.

79