SmartJoy FragPC-jäärän unelma

www.smartjoy.com

Valmistaja: Smartjoy

Testikappale: pahasana.com

Hinta: noin 35 euroa. Jatkokaapeli noin 4 euroa.

Huvittaisiko Halon hakkuu, mutta padilla tähtäily ahdistaa? Pelko pois, et ole yksin. PC:llä ikänsä 3D-räiskineille näppis ja hiiri ovat syöpyneet niin syvälle selkäytimeen, että padilla sohiminen ei luonnistu, vaikka kuinka yrittää sopeutua.

Ahdistukseen on lääke. SmartJoy Frag on adapteri, jolla minkä tahansa hiiren ja näppäimistön saa toimimaan Xboxilla. Fragin johto isketään Xboxin padiliitäntään ja toiseen päähän tuikataan näppäimistön ja hiiren PS/2-liitännät. USB-liitäntäiset hiiret sopivat nekin, koska useimpien mukana tulee USB-PS/2-adapteri. Muistikorttia tai kuulokemikkiä varten Fragissa on oma liittimensä. Fragin johto on niin onnettoman lyhyt, että saman tien kannattaa hankkia jatkojohto, jota maahantuoja pahasana.com tyrkyttääkin mukaan pientä korvausta vastaan.

Kytkennän onnistumisen näkee näppiksen valoista. Testeissä viritys lähti toimimaan heittämällä. Fragissa on esiasennettuna valmiit asetukset kahdeksalle suositulle 3D-räiskinnälle. Kokeilimme Halo 2:lla, Rainbow Six 3:lla ja Ghost Reconilla.

Oletuksena kontrollit menevät oikeaoppisesti WASD-näpeille ja muutenkin padin nappien sijoittelusta näkee, että PC:n 3D-räiskintöjä on pelattu. Valmiit pelikohtaiset säädöt saa ladattua silmänräpäyksessä funktionapeista, mutta omien asetusten tekeminenkin onnistuu kiitettävän helposti pitämällä ESC-pohjassa ja painamalla peräjälkeen haluttu toiminto ja sitä vastaava näppäin. Omat säädöt voi tallentaa valmiiden asetusten päälle.

Aloinko yhdessä yössä omistaa Halo 2 -tilastoja? Muutuinko surkeasta räveltäjästä pelätyksi teurastajaksi? Mitä vielä! Voisi kuvitella hiiren ja näppiksen yhdistelmällä Live-peleihin temmeltämään tulevien helposti hallitsevan matseja ja pilaavan tasapainon, mutta ainakaan omalla kohdallani kävi pikemminkin päinvastoin.

Kontrollien herkkyyttä voi useimmissa peleissä muuttaa ja Fragissakin on säätö hiiren herkkyyttä varten, mutta siltikään en saanut kontrolleja koskaan niin täsmällisiksi kuin useimmissa PC:n 3D-räiskinnöissä. Ohjaus tuntui ikään kuin kelluvan ja tuntuma oli varsinkin Halo 2:ssa oudon epämääräinen.

Ilmeisesti Halo 2:n ohjaus on niin tismalleen viritetty padia varten, ettei sitä saa taipumaan hiiren ja näppiksen täsmällisyyteen. Pelin tunnelma suorastaan kärsi, koska suuri osa Halo 2:n viehätyksestä syntyy nimenomaan siitä, että padilla sohiminen tuntuu oikealta ampumiselta. Kaksinpeli samalla boxilla osoitti sen, että pelaajasta riippumatta näppis-hiiri-mies hävisi aina padimiehelle. Menestys Livessä oli yhtä heikkoa, vaikka pahat mielet kertovat "fragaajien" jopa pilanneen Halo 2 -matseja ylivoimallaan. Vaikea uskoa.

Ghost Recon ja Rainbow Six 3 sujuivat näppiksellä ja hiirellä huomattavasti paremmin. Loogista sinänsä, koska padilla ne olivatkin paljon ikävämpiä pelattavia kuin Halot. Silti kelluvan epämääräinen tuntuma häiritsi niissäkin. Jostain syystä kahdella eri näppiksen ja hiiren yhdistelmällä toisella oli jatkuvia vaikeuksia saada asetukset pysymään järkevinä, ja aika kului kontrollien hakemisessa ja sekoilussa.

SmartJoy Fragin tarpeellisuus osoittautui vahvasti yksilölliseksi. Toimituksessamme minä ja Tuomas vannomme edelleen padin nimeen, kun taas Niko oli ryntäämässä ensi kokeilun perusteella hankkimaan Fragia. Himotut Halot kun olivat kuulemma vihdoin pelattavia. Käytännössä liki 40 euroa yksinkertaisesta adapterista tuntuu paljolta, mutta joillekin se on pieni hinta suuresta helpotuksesta.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…