SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault (PS2) – Joukon voima

Vanhan Pleikkarin nettiammuskeluissa pelaajamaksimit ovat kohdallaan: SOCOMin 32 taistelijaa per matsi on edelleen konsolirintaman kärkikaartia.

Totinen SOCOM-sotilasräiskintä on käytännössä ainoa PS2-nettipeli, jossa ei tarvitse kärsiä kroonisesta vastustajapulasta. Syitä suosioon ei tarvitse hakea pitkään. Kun vajaat kolme tusinaa soturia päästetään samaan hiekkalaatikkoon, tunnelma karkaa kattoon melkein itsestään.

Uusimman SOCOMin ja kolmososan yhtäläisyydet lävähtävät silmille kaikkialla: grafiikkamoottori on sama, yli puolet kentistä on tuttuja ja pelimuodot ovat lähes ennallaan. Moni muukin asia nostaa mieleen bon voyage -fiiliksiä, sillä Combined Assaultin nettipeli pohjautuu voimakkaasti pätevään SOCOM kolmoseen (Pelit 5/06, 84 pistettä). Yhteisen koodipohjan ansiosta SOCOMin vahvuudet ovat muuttumattomia: riittävä pelaajakatto, runsaasti aktiivipelaajia, kattava asevalikoima ja toimintaan näppärästi nivotut ajoneuvot.

Sotaisat joukkueet jaetaan laivaston siileihin ja poliittisesti korrekteihin palkkasotureihin. Vihollistiimin suoraviivainen listiminen on ylivoimaisesti suosituinta lystiä, vaikka tehtävävalikoimassa on useita kiinnostavampia pelimuotoja. Esimerkiksi asekuljetuksen kaappaaminen vartioidulta alueelta on yksi viihdyttävimmistä. Reissulla tarvitaan jalkaväen yhteistyötä, kuormureita ja panssarivaunun tulitukea.

Lupsakoiden saattuetehtävien ohella vastustajien aivoituksia ennakoidaan hyökkäys-, räjäytys- ja suojelukeikoissa. Kun yhtälö kerrotaan taktisia kuvioita laajentavilla miinoilla ja ajoneuvoilla, kahta samanlaista erää tulee harvoin vastaan. Combined Assaultin ainoa tuore pelimuoto on yksinpelin tehtäviä lypsävä neljän pelaajan co-op. Tuttujen miljöiden ja tavoitteiden takia tiimitehtävistä loppuu imu muutamassa illassa, sillä tavallinen moninpelimättö on yksinkertaisesti hauskempaa.

Areena poikineen

Kymmenen uutta moninpelikarttaa ovat Combined Assaultin merkittävin houkutin SOCOM-veteraaneille. Kokonaismäärä nousee 22 taistelutantereeseen, sillä moninpeli on näppärästi yhteensopiva SOCOM 3:n kanssa. Vanhoille kartoille pääsevät jommankumman version omistajat, uusille ainoastaan Combined Assaultin hankkineet soturit.

Taistelualueet ovat kolmososan karttojen tapaan laajoja ja monipuolisia. Yhdelle areenalle mahtuu mukavasti aakeeta laakeeta, ahtaita loukkoja, suojaisia notkelmia ja korkeita tähystyspaikkoja. Lukuisat rakennukset, puut, siirtolohkareet ja muut luonnonesteet varmistavat, että näkyvyys on harvoin esteetön joka suuntaan. Kiertoreitit selustaan tai sivustaan ovat yleisiä, joten koskaan ei voi olla täysin varma siitä, mistä vastustajat lähestyvät. Linnoittautuminen ja kunnon siilipuolustus vaativat aktiivista kommunikointia.

Tarkka-ampujilla ja lähitaistelijoilla on useimmilla areenoilla yhtäläiset menestymismahdollisuudet. Pärjääminen edellyttää perinteiseen tyyliin rautaista maastotuntemusta riippumatta siitä, onko suosikkiase haulikko, konepistooli tai tarkkuuskivääri.

Otteluita käydään kertalaakista katsomoon -periaatteella tai syntymällä rähinään mukaan heti kuoleman jälkeen uudelleen. Spawnaus sopii totista laakista vaanaa -tyyliä paremmin rentoon hällä väliä -hauskanpitoon. Pikkukentillä hupia tosin häiritsevät heräämispaikkoja vahtivat spawnihuor... ilonpilaajat. Kentälle on erittäin elähdyttävää materialisoitua, kun nappi lävähtää otsaan saman tien. Kyttääjistä päästäisiin helposti eroon muuttuvilla syntypaikoilla.

En yleensä jaksa valittaa grafiikasta, mutta Combined Assault ylitti kitinäkynnyksen. Vanhan pelimoottorin ja vielä vanhemman koneen takia aikoinaan pikkunätti SOCOM tuntuu paikoitellen raihnaiselta. Yksityiskohdat ovat kulmikkaita, tekstuurit suttuisia ja ruudunpäivitys puksuttaa korkeintaan siedettävällä tasolla. Laajoilla areenoilla raskas sumutus on välttämätöntä. Sumuefekti tehdään hyvällä maulla, joten se ei liiemmin häiritse. Kenttä ei tunnu hämyssä kelluvalta saarekkeelta, sillä usvan takana siintää horisontin raja.

SOCOM U.S. Navy Seals: Combined Assault on käytännössä suunnattu nettipelaajille, sillä bugisen yksinpelin takia Combined Assault on lähinnä moninpelin karttapäivitys. Kolmososan hankkineiden fanien kannattaa miettiä, kuinka paljon kymmenestä uudesta kartasta kannattaa maksaa.

84