Sonic Gems Collection (PS2) – Rakas kuluttaja-asiamies,

käännyn puoleenne koska minua on petetty. Olen sijoittanut roponi rakastamani Sonic-siilin Gems-kokoelmaan. Se ei kuitenkaan vastaa odotuksiani vaan koen, että rahani ovat menneet hukkaan. Sonicin edellinen Mega-kokoelma (Mega COllection, Pelit 5/03, 84 pistettä) antoi rahoille vastinetta ja siinä riitti pelaamista viikkokausiksi. Se palautti vanhat klassikot nykykoneille ja niputti pelit vielä ihanasti samalle levykkeelle. Kaiken lisäksi ne olivat kaikkien aikojen parhaat Sonic-pelit.

Nyt arvostamani pelitalo Sega on sortunut rahastamaan idealla. Sonic Gems viittaa vastaavanlaisiin pelihistoriallisiin jalokiviin, mutta mukana on vain yksi oikea Sonic-peli, eli aikoinaan Segan Mega-CD-laitteelle ja myös Windows 95 -tietokoneelle ilmestynyt Sonic CD. CD-tematiikkaan liittyvät tosin ainoastaan muutamat hassut 3D-efektit ja tietenkin CD:ltä suoraan soiva taustamusiikki. Aikoinaan nekin olivat hienoja, mutta tänä päivänä arkea. Toisaalta Sonic CD on kokoelman ainoa edelleen pelikelpoinen peli ja se olisi ansainnut paikkansa ihan hyvin Mega Collection -kokoelmassakin.

Vuonna 1996 kolikkopelinä julkaistu Sonic The Fighters on hauska pikku peli. Hieman Virtua Fighterilta maistuvat grafiikat ovat nostalgisia, mutta pelaaminen on tylsää napinhakkuuta eikä ainakaan yksinpelinä jaksa innostaa. Ja minä olen aika yksinäinen, arvoisa kuluttaja-asiamies. Enkä minä harvoja kavereitani ilkeä pyytää pelaamaan Sonic-nujakointia, voisi olla, etteivät enää toiste tule kylään.

Kolmas kokoelman peli on Sonic R -ajopeli, mutta Sonic-siilille sopivalla hauskutuksella: radat juostaan läpi hippulat vinkuen. Haluan kuitenkin valittaa, että pelin kontrollit ovat hirveät enkä pysy tiellä oikein millään. Peukalossani on jo rakko, koska olen väkevällä voimalla vääntänyt tattia, mutta aivan turhaan. Minua ihan suututtaa, kun pelaan tuota peliä ja eihän se ole pelaamisen tarkoitus. Parasta pelissä on sen alkusivun metallinen R-kirjain. Se on oikein hieno.

Loput Sonic-pelit ovat Game Gear -pelejä, jotka näyttävät kauhean rumilta ja joiden kentät ovat kovin tylsiä. Tailsin ihmeellinen seikkailu nimeltä Skypatrol tuo mieliin vanhan hyvän ajan räiskintäpelit, mutta sitä on uuvuttavan hankala pelata. Kaksi bonuspeliä on vielä luvassa, jos vain jaksaisi pelata tarpeeksi kaikkia edellä kerrottuja pelejä. Minä en ainakaan jaksa.

Arvoisa kuluttaja-asiamies, minä koen, että minua on petetty, koska pelattavaa ei ole paljoakaan ja pelit ovat Sonic CD:tä lukuun ottamatta tylsiä. Sonic CD:täkin pääsin jo kolmanteen maailmaan ensimmäisellä yrittämällä ja automaattisen tallennuksen takia peliin kului aikaa tuskin kahta iltaa pidempään. Automaattitallennus on nykyajan kiireelliselle ihmiselle mukava asia, mutta olisihan minulla ollut aikaa pelata paljon pidempäänkin.

Minusta Sonic Gems -pelit kuuluisivat ilmiselvästi jo ostamaani Mega Collectioniin, josta ne jostain syystä uupuivat. Loppujen lokien myyminen kokonaan uutena kokoelmana on minusta asiatonta kuluttajan ja hyväuskoisen fanin kiusaamista. Mielestäni tätä pitäisi jakaa ilmaiseksi kaikille Mega Collectionin ostaneille. Jos olisin peliarvostelija, en antaisi kokoelmalle kuin korkeintaan 20 pistettä.

Yhteydenottoanne odottaen,