Sony PS3 Wireless Keyboard - Padista näppäimistö

www.sony.com

Koska uudet konsolit kelpaavat nettipäätteiksi, näppäimistö tulee tarpeeseen. Miten olisi Sonyn oma keypad?

Jos PS3:a käyttää ahkerasti chattimiseen tai nettisurffailuun, on erillinen näppäimistö pakollinen lisävaruste. Täyskokoisten mallien sijasta markkinoilla on vähän kätevämmän kokoisia vaihtoehtoja, joten Sonyn oma pikkunäppis kuulostaa hyvältä idealta. Valitettavasti käyttömukavuus ei täytä odotuksia.

Langaton näppäimistö kiinnitetään padiin nopealla klipsulla ja se pysyy hyvin paikoillaan. Sijoittelu sen sijaan ei ole aivan paras mahdollinen: jostain ihmeen syystä näppäimistö asettuu padin yläreunaan alareunan asemasta. Niinpä käsiä täytyy kokonaan siirtää kirjoittamista varten pelkkien peukaloiden heiluttelun sijasta. Sijoittelussa olisi voitu ottaa oppia Xbox 360:n vastaavanlaisesta tuotteesta.

Toinen outo asia on näppäimistön virtaratkaisu, sillä keypadilla on kokonaan oma akku, joka pitää ladata erikseen PS3:een kytketyllä USB-piuhalla. Pahimmillaan päällä olevassa konsolissa täytyy siis roikuttaa kiinni kahta laitetta samanaikaisesti (padi ja näppäimistö). Keypadissa on sentään erillinen virtakytkin, joten akku kestää täyteen ladattuna kohtuullisesti käyttöä.

Hassusta sijoittelusta huolimatta kirjoitustuntuma on hyvä ja viestien naputtelu sujuu nopeasti. Ongelmaksi muodostuu vain kirjainpainikkeiden kirkas pinnoite. Merkkejä on todella vaikea nähdä, koska pyöreät painikkeet heijastelevat kaikkea mahdollista ympäristön valoa todella pahasti. Kirkas pinnoitus ihmetyttää, sillä vähemmän merkittävät painikkeet ovat mukavan mattapintaisia ja helppolukuisia.

Hyvänä ideana näppäimistön keskiosan voi kytkeä hiirilevytilaan. Toteutusta ei kuitenkaan ole mietitty aivan loppuun asti, sillä hiiren painikkeina toimivat näppäimet ovat liian lähellä kosketusaluetta. Niinpä hiiren painikkeita naksutellessa sormi hipaisee herkästi viereistä kosketuslevyn reunaa ja osoitin hyppää minne sattuu pahimpaan mahdolliseen aikaan.

Sonyn PS3-keypad on ideana hyvä, mutta käyttötestaus on selvästi unohdettu kokonaan. Itse käytän edelleen mieluummin erillistä isoa näppäimistöä, jos PS3:lla tarvitsee kirjoitella ”OMG U SUXOR!”ia pitempiä jorinoita.

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 31.7.2009.

www.tigerwoods10.com

tennis.easports.com

EA:n urheilupelien vuosipäivitykset saapuvat varmasti kuin veroehdotus. Tällä kertaa Wii-versiot ovat uuden ohjaintuen ansiosta entistä kiinnostavampia.

Nintendon Wii ihastuttaa ja vihastuttaa, mutta uudesta MotionPlus-ohjaimesta on vaikea olla pitämättä. Wiin kikkaohjain toimii vihdoinkin niin kuin sen alun perin olisi pitänyt, liikkeet rekisteröityvät paljon aikaisempaa tarkemmin ja pienet kallistelut vaikuttavat peleihin. Wiimoten perään kytkettävän lisäosan voi ostaa erikseen, mutta EA paketoi MotionPlussan uusimpien Wii-urheilupeliensä kanssa samoihin kuoriin. Ohjain toimitetaan ainakin ensimmäisten Tiger Woods PGA Tour 10- ja Grand Slam Tennis -versioiden mukana.

Kaksikosta Tiger Woodsin golf on jo vanha tuttavuus ja sarja on vuosien ajan ollut virtuaaligolfausta parhaimmillaan. Uusimmassa versiossa on muun muassa dynaaminen säätila, joka haluttaessa seuraa valitun radan todellista keliä online-sääpalveluiden avulla. Jos Skotlannissa siis sataa, myös pelissä sataa. Toisena pienenä hienosäätönä radan reunoilla on entistä enemmän yleisöä myös Wii-versiossa.

Merkittävin ero vanhaan on uusi MotionPlus-ohjaus. Jo viime vuoden versiossa lyöminen oli yllättävän realistista, mutta tällä kertaa tarkkuus on aivan eri luokkaa. Liikkeen nopeus ulos ja sisään vedettäessä vaikuttaa lyöntivoimaan ja hienoutena Wiimoten kallistelu sivuille muuttaa mailan kulmaa ja vaikuttaa tarkasti tähtäykseen. Mailalla voi myös seurata palloa iskun jälkeen kokonaan uudella tarkkuudella. Kaikkiaan lyöminen on todella aidon oloista.

Viime vuonna parjattu puttaaminen hyötyy paljon MotionPlussan paremmasta tarkkuudesta. Koska maila reagoi lähes suoraan Wiimoten liikkeisiin, on tuntuma mainio. Pienillä kallistuksilla ja voiman muutoksilla pallo menee juuri sinne minne halutaan – ainakin riittävän treenauksen jälkeen. Pallon seuraaminen putatessa on erityisen mukavaa, nyt pelkkä kosketushetken voima ei enää ole kaikki kaikessa.

Wii-version partypeleistä uusi frisbee-golf hyödyntää MotionPlussaa hienosti. Kiekon viskominen tuntuu niin luonnolliselta kuin muovikapulalla on mahdollista, kiitos kallistusten ja voiman tarkemman huomioimisen.

Koukku takarajalle

Grand Slam Tennis on uusi tulokas EA:n urheilupeliperheeseen, ja aluksi tennistä päästään mätkimään vain Wiillä. Saattaa kuulostaa pelottavalta markkinoiden mielistelyltä, mutta MotionPlus-ohjauksen ansiosta Grand Slam Tennis on ennakko-odotuksia parempaa hupia.

Kaksin- tai nelinpeliä voi pelata samalla koneella tai verkossa ja mukana on Wii-peleille tyypillisiä partypelejä. Koko homman juju on kuitenkin MotionPlus-ohjauksessa, jonka ansiosta Wiimoten heiluttaminen tuntuu hämmästyttävän paljon oikean mailan huitomiselta. Pelaaminen onnistuu myös ilman MotionPlussaa, mutta silloin hommasta katoaa tarkkuus ja lyöntien onnistuminen on kiinni enemmän ajoituksesta ja vähemmän voimasta tai suunnasta.

Suurin uuden ohjauksen tuoma hienous on mahdollisuus kierteen tarkkaan määrittämiseen. Tämä tapahtuu samalla tavalla kuin oikeasti ranteella mailaa kääntämällä. Kallistelemalla pallo lentää intuitiivisesti sinne päin virtuaalikenttää kuin oli tarkoituksin, mikä on yllättävän tyydyttävää puuhaa ajoituksen kanssa säätämisen sijasta.

Graafisesti sekä Tiger Woods PGA Tour 10 että Grand Slam Tennis noudattavat tuttua kymmenen vuoden vanhalta designilta näyttävää Wii-kaavaa. Muodon karuus jäi silti testeissä taka-alalle, sillä MotionPlus-ohjaus todella toimii. Demon jälkeen harkitsin ensimmäistä kertaa Wiin ostamista muuten täyden konepatterin seuraan, mikä kertoo jo aika paljon se.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…