Sotakirjallisuuden klassikot

Väinö Linnan Tuntematon sotilas jää monelta lukematta, kiitos sen muinaisten murteitten. Onneksi on Korkeajännitys.

Korkeajännitys-sarjaa on Suomessa julkaistu vaihtelevalla menestyksellä jo kuusikymmentä vuotta. Eikä suotta, sillä siinä missä Aku Ankka on opettanut lapset lukemaan, Korkkarien kautta on tullut toisen maailmansodan sotahistoria tutuksi.

Aluksi Rokkaa ja vanikkaa

Suomen sodista kertovat erikois-Korkeajännitykset ovat tällä erää historiaa, mutta engelsmannien sankariteoista julkaistaan jatkuvasti muhkeita lukupaketteja. Uusin, lähes 800-sivuinen järkäle Uljaimmat brittiurhot ilmestyi joulun alla. Kirjaan on koottu 12 klassista Commando-lehdestä peräisin olevaa sotatarinaa, joista kolme on meillä ennen julkaisematonta.

Tarinat noudattavat uskollisesti Korkkarien pelkuruus–petturuus–sankaruus-tematiikkaa. Pelkuri pettää porukan, mutta pelastaa lopussa toverinsa itsensä uhraten. Vain tapahtumapaikat vaihtelevat. Tässä kirjassa tarinoitten piirrosjälkikin vaihtelee tavallista enemmän, mutta jo piirtäjämestari G. Livingstonen kuvittamat neljä tarinaa tekevät kirjasta kelpo hankinnan.

Aiemmin syksyllä kirjakauppoihin ilmestyi toinenkin iso Korkeajännitys-lipun alla purjehtiva teos, Taistelutarinat. Se on kokoelma englantilaisessa Battle Picture Weekly -lehdessä 1970-luvulla julkaistuista sotasarjoista. Kirjan vajaaseen kolmeensataan sivuun on saatu mahtumaan kokonaista 18 erilaista näytettä. Perus-Korkkarista ne eroavat episodimaisuudellaan ja sillä, että isompi sivukoko on antanut piirtäjille tilaa piirtää enemmän kuin ne vakiot kaksi ruutua per sivu. Itse tarinoissa sankaruutta ei juuri näe, selviytymistarinoita kyllä. Kaiken kukkuraksi kokoelmassa on muutama sarja, joissa päätähtenä on saksalainen sotilas. Sturm und Blitz!

Taistelutarinat toimii parhaiten myyntiluettelona: jos jostain sarjasta pitää, sitä voi ostaa lisää – englanniksi, Titan-kustantamon komeina kovakantisina kokoelmina. Itse innostuin Johnny Red -nimisestä karkurista ja antisankarista, joka lentää Hurricanea Neuvosto-Venäjän ilmavoimissa. Roimaa toimintaa!

Korkkari-kamaa julkaistaan myös Pulp-pokkareissa. Commando- ja siis myös Korkeajännitys-lehden kansitaiteilijana mainetta niittänyt ilmataistelun mestarikuvaaja Ian Kennedy on saanut jo toisen nimikko-Pulp-pokkarinsa. Saalistavat petolinnut -kirja sisältää neljä komeaa lentoseikkailua, jotka on alunperin julkaistu 60-luvun alussa Air Ace Picture Library -lehdessä. Suomessa näitä nähtiin muinoin Siivet-sarjakuvalehdessä. Komeampaa lentsikkasarjista saa hakea.

Ja jälkkäriksi vääpelinräkää

Fantagraphics on aloittanut mielenkiintoisen sarjan EC Comics Library, jossa esitellään vanhoja amerikkalaisia sarjakuvan mestareita. Sarjan aloittaa kulttipiirtäjä Harvey Kurtzman, joka tunnetaan ehkä parhaiten sarjoistaan varhaisissa Mad-lehdissä tai Playboy-lehdessä ilmestyneestä pikkutuhmasta Little Annie Fanny -iloittelusta. Corpse On the Imjin -kirja keskittyy kuitenkin taiteilijan varhaisiin sotatarinoihin, joita julkaistiin 50-luvun alussa sellaisissa lehdissä kuin Two-Fisted Tales ja Frontline Combat. Kurtzmanin karrikoitu piirrostyyli saattaa aluksi tuntua liian pelkistetyltä, mutta kun siihen tottuu, kuvat alkavat hengittää ja ovat vielä nykyäänkin Taidetta isolla Teellä. Näissäkään sarjoissa sankaruutta ei ole, on vain mahdollisuus kuolla hetkellä millä hyvänsä.

Corpse On the Imjin -kirjassa julkaistut, Korean sodasta kertovat tarinat toimivat myöhemmin tiennäyttäjinä uusille, realistisemmille sotasarjakuville. Joita niitäkin on koottu kirjoiksi – oma suosikkini on Blazing Combat, Fantagraphics-tuotantoa sekin.

Wallu

 

- Korkeajännitys: Uljaimmat brittiurhot, Egmont 2012, 784 sivua, hinta noin 25 euroa

- Korkeajännitys: Taistelutarinat, Egmont 2012, 285 sivua, hinta noin 24 euroa

- Tully, Colquhoun: Johnny Red, Titan Books 2012, 96 sivua, hinta noin 17 euroa

- Ian Kennedy: Saalistavat petolinnut, Pulp-pokkari 16, Egmont 2012, 256 sivua, hinta 9,50 euroa

- Harvey Kurtzman: Corpse On the Imjin, Fantagraphics 2012, 228 sivua, hinta noin 24 euroa

- Blazing Combat, Fantagraphics 2010, 212 sivua, hinta noin 17 euroa

Sotakirjallisuuden klassikot

Ruutu

Lisää aiheesta