Spartan: Total Warrior (PS2) – Uhoavan Spartan tuho

Total War -strategioista tunnettu Creative Assembly yllättää: Spartan on sujuvaa massamätkintää, jossa fantasia sekoittaa historialliset faktat ja spartalaiset jyräävät Rooman valtakunnan.

Kuningas Leonidaksen karismaattinen ääni tavoittaa falangin jokaisen miehen: "Kuulkaa spartalaiset, palaamme kotiin voittajina tai kilpiemme päällä!" Innokkaat huudot ja kilpiä vasten rummuttavien miekkojen pauhu yltyvät. Kentän toisella laidalla sadanpäämiehet yllyttävät roomalaislegioonia vastaavaan hurmioon. Viimeinen hengähdys myrskyn alla ja Leonidas mylväisee hyökkäyskomennon: soturit syöksyvät veren, kuoleman ja kaaoksen syliin.

Nyt taistellaan mies miestä, miekka miekkaa vasten. Isken vasemmalle, isken oikealle, isken kunnes hurmeen punaama käteni puutuu. Tanner velloo veressä ja yhä roomalaiset vain tulevat. Lähes sadan taistelevan sotilaan sekamelska näyttää ja kuulostaa vaikuttavalta. Fiilis nousee kasautuvan ruumispinon myötä ja verenhimo vain yltyy, kun metalli kirskuu ja miehet valittavat.

Kaksintaistelu aamunkoitteessa

Vihollisten murjominen ei ole aivotonta mättämistä, väitteen todistaa germaanien karski partasuu. Barbaarikuningas Beowulf huitoo valtavalla sotavasaralla. Torjunnan turvin pysyn hengissä, mutta polvet lyövät loukkua joka iskulla ja sankari Spartan paiskautuu metrikaupalla taaksepäin.

Väistän, ja Beowulfin vasara jymähtää maahan. Tuuppaan järkälemäistä miestä kilvellä, jolloin germaanipäällikön suojaus aukeaa hetkeksi ja saan muutaman iskun sisään. Kilpituuppausten tukemana kaksintaistelu kääntyy toivottuun suuntaan ja pääsen jo voitolle.

Uhkaavan tappion pelästyttämä Beowulf kutsuu apuun henkivartiokaartinsa, tusinan verran maalattuja berserkkejä. Kuulen jo Haadeksen kutsuvan, sillä Beowulf iskee edestä ja berserkit takaa tai päinvastoin. Turpaani leivottiin oikein porukalla, kunnes monipuolistin liikevalikoimaa: kierähdysväistö iskun alta uhrin taakse ja pari navakkaa sivallusta perään. Näin kaatui urhea Beowulf.

Sotasaaliina reppuun kertyy Beowulfin vasaran lisäksi muitakin aseita kuten Athenan kaksoismiekat, Medusan kivetyskilpi ja Akilleen peitsi. Asevalikoimaa täydentää taktisesti tärkeä jousi, jolla voi harventaa vihollisen osastoja ennen käsirysyä.

Tärkein syy aseiden vaihteluun on aseesta riippuva magia, vaikka yleensä käytetään tuoreinta ja tehokkainta asetta. Taikuus keskitetään joko yhteen vastustajaan tai kaikkiin lähiympäristön vihollisiin. Väkijoukon keskellä kosautettu sotavasaran paineaaltopommi on huikea laaki. Karmealla voimalla maahaan juntattu leka heittää tusinoittain sotilaita kaaressa murhaavan syviin rotkoihin ja seiniä päin.

Jatkuvassa miesjoukossa huidotaan etupäässä laajakaarisella ja monta ukkoa tavoittavalla viillolla. Joku tuurihaukka torjuu iskun, mutta muut haavoittuvat tai kaatuvat maahan. Maahan sortuneet soturit seivästetään lopetuspistolla kertalaakista. Kaksi perushyökkäystä per ase piisaa erinomaisesti, sillä jokainen tappoväline käyttäytyy eri tavalla. Iskun nopeus, etäisyys ja osuman teho ovat arsenaalin tärkeimmät muuttujat.

Kreikkalainen tragedia

Valtaosa Spartanin tehtävistä on suoraviivaista mätkintää. Putkimaisuus ei haittaa, sillä taistelutantereet ovat kookkaita ja muhkeiden laumojen seassa mättäminen on koko ajan hauskaa. Suunnistus laimentaisi räyhäämistä liikaa. Sarjaballistat, kreikkalaiset ruutiaseet ja muut omituiset viritykset menevät sujuvasti kepeän fantasia-asenteen piikkiin, käyttäähän sankarikin magiaa.

Spartalaisten harharetki kotikaupungista Troijan raunioiden kautta Rooman Colosseumille ei ole pelkkää laakerinlehdillä tanssimista. Muutama ärsyttävä kikkailukeikka, pahimpana esimerkkinä koko Ateena, tuovat kokonaisuuteen ikäviä säröjä. Tuskallisen heiveröisen ja kitisevän Arkhimedeen suojeleminen on raivostuttavan vaikeaa. Roomalaisia marssii kimppuun kohorttikaupalla ja puolustuskyvyttömän Arkhimedeen pitäisi pysyä jotenkin hengissä. Missä vihollisen huomion jakavat maalitaulukamut luuraavat silloin, kun niitä oikeasti kaivataan?

Silloin kun rivispartalaisia on rinnalla, miehet tarvitsevat apua sankariteoissa, taistelutehtävissä ja vaippojen vaihdossa. Spartan joutuu tekemään kaiken itse. Kesken sadanpäämiehen kurmotuksen pitää juosta kaatamaan kiehuvaa öljyä muurinmurtajien päälle ja hetken päästä lasauttamaan ballistalla roomalaisten piiritystornia.

Surkeiden häkkyröiden potkiminen, ruutipommien sytyttely ja ovien avaaminen eivät ole sankarin arvoista toimintaa. Näpertely rytmittää jatkuvaa luukuttamista, mutta se ei ole nimeksikään perusteltua saati uskottavaa. Jos rivimiehet likaisivat käsiään edes joskus, ne eivät jäisi vain tunnelmaa luovan tykinruoan asemaan.

Spartan: Total Warrior on viihdyttävä mätkintäseikkailu. Muutamat henkisiä voimavarojani väärillä tavoilla koettelevat tehtävät hillitsivät hetkin taivaisiin noussutta innostustani. Spartan: Total Warrior on parhaimmillaan valtavissa taisteluissa. Seuraavalla Dynasty Warriors -päivityksellä on tekemistä, jos mielii päihittää tämän esityksen.

88