Spec Ops: The Line

 

www.specopstheline.com

Spec Opsin tekijät ovat Joseph Conradinsa lukeneet.

Saksalaisen Yagerin Spec Ops: The Line ei uskomattoman geneerisen nimensä perusteella kuulosta kiinnostavalta, mutta mielikuvituksettoman julkisivun takana odottaa jotain ihan muuta.

Kuluneen Hollywood-paukuttelun sijasta Spec Ops lainaa askelmerkkinsä Joseph Conradin klassisesta Pimeyden sydän -kirjasta ja siitä tehdystä yhtä klassisesta Ilmestyskirja. Nyt. -elokuvasta. Spec Opsissa Delta-kapteeni Walker matkustaa tapaamaan todellisuudentajunsa menettänyttä eversti Konradia.

Lasia ja hiekkaa

Sankari ei kulje Kongon tai Vietnamin sademetsiin, vaan hiekan valtaamaan Dubain kaupunkiin. Metropoli tunnetaan ökymäisistä rakennusprojekteistaan, joissa rahaa ja kalliita rakennusmateriaaleja ei säästellä. Spec Opsin lähitulevaisuudessa pilvenpiirtäjien keskelle on iskenyt katastrofaalinen hiekkamyrsky, jonka jäljiltä koko kaupunki on tuhoutunut ja asukkaat on evakuoitu turvaan. Entinen Persianlahden helmi on hylätty luonnonvoimien armoille.

Virkistävän erilainen miljöö on yksi Spec Opsin vahvuuksista. Hiekan valtaamassa Dubaissa on sekä loistoa että kurjuutta. Toisiinsa nojailevat pilvenpiirtäjien luurangot luovat tarinaan sopivaa maailmanlopun tunnelmaa, mutta lasivallin takana voi odottaa myrskyltä säästynyt huippuhotellin puhtoinen aula. Urbaaneja ympäristöjä on nähty peleissä vaikka kuinka paljon, mutta Dubain kontrastit ja pienet yksityiskohdat ovat todella hienoja.

Kaupunkia ei ole haudattu hiekan alle vain visuaalisen kikkailun takia, vaan hiekalla on pelillistä merkitystä. Demossa hiekka käyttäytyi realistisesti ja romahti rikotusta ikkunasta sisään kuin oikeassa elämässä. Tietyissä paikoissa hiekkaa voi käyttää aseena, sillä sopivaan kohtaan osunut laukaus hautaa kerralla näkyvistä isommankin vihollisjoukon. Aivan vapaata hiekkalaatikkoa ei silti kannata odottaa, erikoiskohdat on suunniteltu etukäteen. Lisäksi hiekka reagoi räjähdyksiin ja tuuleen, jolloin esimerkiksi kranaatin nostattama pilvi sokaisee vastustajat hetkeksi.

Esikuvan hengen mukaisesti Spec Opsissa on synkkä tunnelma ja sankarin inhimillisyyttä testataan matkan varrella. Walker törmää tiimeineen maailmanlopun näkymiin ja moraalisiin valintoihin. Viholliset saattavat esimerkiksi olla teloittamassa siviilejä, mutta eivät ole huomanneet vielä sankareita. Walker joutuu valitsemaan tehtävän edun ja ihmisten välillä. Päätösten vaikutuksesta pelin kulkuun ei irronnut suorasanaista vastausta, joten luultavasti ratkaisut eivät heijastu loppuun, korusanoista huolimatta.

Maailmanlopun tunnelmia

Fiilistelystä huolimatta Spec Ops on toimintapeli. Nähdyn perusteella räiskintä on tuttua suojan takaa röpöttelyä muutamilla taktisilla mausteilla höystettynä. Vihollisten selustaan voi kiertää suojasta suojaan syöksymällä ja hiiviskelykin näyttäisi onnistuvan. Kahta tiimikaveria voi komentaa yksinkertaisilla mene tuonne -käskyillä ja tarvittaessa jengin voi määrätä tyhjentämään esimerkiksi bussinraadon tai vastaan tulleen hökkelirakennelman. Tekoäly osaa hoitaa annetut tehtävät itsenäisesti sotilaallisella tehokkuudella.

Toiminnassa on mukavaa vauhdin tuntua, eikä paukuttelu demossa hyytynyt liian staattiseksi suojien takaa röpöttelyksi. Tekijät lupailevat, että pelaajan lisäksi myös viholliset voivat käyttää ympäristön hiekka-ansoja hyödykseen. Ominaisuutta ei vielä tositoimissa nähty, mutta ajatus kuulostaa hienolta, koska omaa sijoittautumistaan pitäisi miettiä tarkemmin. Asetehot vaikuttivat sopivan realistisilta, eikä vihollisiin tarvinnut tuhlata lipaskaupalla lyijyä.

Synkkä yksinpeli on Spec Opsin koukku, mutta nykymuodin mukaisesti luvassa on myös moninpeliä. Kiinnostavimmalta kuulostaa co-op-moninpeli, vaikka kolmihenkinen tiimi on kieltämättä hiukan epätasainen määrä yhteispeliä varten. Ehkä ihmiset ohjaavat kahta hahmoa ja kolmas jätetään tietokoneen huoleksi? Sen tarkempaa dataa moninpelistä ei vielä annettu.

Kammottavasta nimestään huolimatta Spec Ops: The Line vaikuttaa lupaavalta. Pimeyden sydämen yhdistäminen virkistävän erilaiseen miljööseen todistaa, että hienoa tunnelmaa varten ei aina tarvitse lähteä ulkoavaruuteen tai muuhun kaukaiseen kuvitelmaan. Hiekan valtaama Dubai on samalla arkipäiväisen tavallinen ja epätodellinen paikka. Spec Ops ilmestyy PC:lle, Xbox 360:lle ja PS3:lle vuoden 2011 aikana.