Spectrumin luoja on kuollut

Kuva: www.flickr.com/photos/bowdie/

ZX Spectrumin ja taskulaskimen kehittänyt sir Clive Sinclair on kuollut. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian, jonka tavoittaman Belinda Sinclair -tyttären mukaan Sinclair kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 81-vuotiaana. Sinclair oli sairastanut pitkään syöpää. 

Varsinkin brittiläisen peliteollisuuden synnylle Sinclair oli yksi avaintekijöistä, sillä 80-luvun alussa hänen yrityksensä valmisti ZX Spectrum -kotitietokonetta. Useat peliyhtiöt aloittivat Britanniassa juuri Spectrumilla. Esimerkiksi Rarelle menestys Spectrumilla avasi yhtiölle ovet Nintendolle asti.

Suomessa kone jäi Commodore 64:n jalkoihin, mutta liki jokaisessa kaveripiirissä oli yksi Spectrumin omistaja. Pelien värikäs tyyli oli hyvin persoonallinen, sillä kone oli kumisista "purkkanäppäimistään" huolimatta tarkoitettu pelaamisen sijaan tekstinkäsittelyyn ja muuhun hyötykäyttöön.

Sinclair oli itseoppinut keksijä ja lopetti koulun vain 17 vuoden iässä. Hän kirjoitti artikkeleita tekniikkalehtiin, millä hän keräsi rahaa oman Sinclair Radionics -yrityksen perustamiseksi 60-luvulla. Taskulaskimia ja taskutelevisioita valmistanut yhtiö keikkui koko 70-luvun kannattavuuden rajalla, mutta 80-luvun taitteessa osuttiin kultasuoneen. Sarjayrittäjä Sinclair oli perustanut myös Sinclair Research -firman, jonka kehittämä Spectrum ZX80 oli pienikokoinen ja halpa kotitietokone. Konetta myytiin vain noin 50 000 kappaletta, mutta seuraavien mallien myynti nousi jo satoihin tuhansiin kappaleisiin.

Spectrum-tietokoneen suosion tyrehdyttyä ja Sinclair C5 -sähköpyörän flopattua, Sinclair myi yrityksensä brittiläiselle Amstrad-tietokonevalmistajalle vuonna 1986. Miljoonaomaisuuden kerännyt Sinclair jatkoi keksintöjen tekemistä koko loppuikänsä, mutta teki niitä tyttärensä mukaan lähinnä omaksi huvikseen.  

Pelimaailman tietoisuuteen Sinclair palasi vuosituhannen alussa, kun hän esiintyi Late Night Poker -tv-sarjan kolmella ensimmäisellä kaudella. Sinclair myös voitti julkkisten Celebrity Poker Club -sarjan ensimmäisen kauden.   

  

 

Lisää aiheesta