Sports Champions (PS3) – Urheiluhullut

Liikeohjainten esittely onnistuu helpoimmin urheilupeleillä, joilla hupi voidaan myydä hyötynä. Sonyn Sports Champions on teknologiademo, jonka kuusiottelun lajit ovat frisbee-golf, gladiaattorikaksintaistelu, jousiammunta, rantalentis, petankin sukuinen bocce ja pöytätennis.

Tykästyin ensimmäisenä autenttisen makuiseen jousiammuntaan. Kahdella Movella ammuskelussa on tekemisen meininkiä, sillä toinen ohjain esittää jousta ja toinen nuolta. Vasama vedetään selän virtuaaliviinistä, jousi ja nuoli eteen, jänne taakse, tähtäys ja laukaisu, jossa napin vapauttaminen matkii otetta nuolesta. Valitettavasti tähtäys menee pitkin seiniä, sillä osuman ratkaisee ruudulla näkyvä tähtäin, jota joutuu kurkkimaan luonnottomasta vänkyräasennosta kätensä takaa.

Robinhoodeilun hehkun hiivuttua valikoiman realistisimmat tapaukset, bocce ja frisbee-golf, nousivat suosikeiksini. Frisbeetä vipataan sivuttain ja bocce-palloja alakautta. Pelien vahvuus on siinä, että neljän hengen peliin riittää yksi ainoa ohjain, koska vuoro vaihtuu rauhallisesti. Boccessa on areenamuunnelmia enemmän kuin tarpeeksi, mutta frisbeen kymmenkunta kenttää on liian vähän.

Peruskoulutraumojen ansiosta suhtauduin lentopalloon jo ennakkoon nuivasti, mutta rantalentis sujuu yllättävän letkeästi. Kahdella ohjaimella käsien liikkeet apinoivat hyvin oikean lentiksen syöttöä, torjuntaa, passausta ja hyökkäystä. Pelaaja keskittyy lyönteihin, sillä hahmot liikkuvat itse oikeaan paikkaan ruudulla. Koska käytössä ovat vielä laveat laajakuvat, yhteys omien liikkeiden ja ruutuhahmon välillä jää etäiseksi.

Gladiaattoritaistelu liikeohjaimilla kuulostaa mielenkiintoiselta ja siltä se hetken tuntuukin. Kahdella ohjaimella toisessa kädessä heiluu kilpi ja toisessa miekka tai nuija, joilla huidotaan ja torjutaan iskuja. Vastustajan torjunta pysäyttää aseen liikkeen hetkeksi, ettei taistelu mene päättömäksi sohimiseksi. Hetken pysähdys riittää siihen, etteivät aseet seuraa yksi yhteen käsien liikkeitä ja immersio rapautuu samalla.

Pöytätennis on kaksijakoinen kokemus. Maila seuraa ohjaimen liikettä hienosti, mutta kontakti palloon ei vakuuta. Lyönnit lähtevät odotusten mukaisesti, mutta äärirajoilla näkyy outoja, etukäteen purkitetun oloisia kimmokkeita. Kun luottamus palloon puuttuu, toiminta rapautuu vaivaannuttavan varovaiseksi lätkyttelyksi.

Yksinpelissä piisaa reilusti tekemistä, mutta ihmisen kepittämisessä on aina enemmän imua. Suoritukset tehdään lajista riippuen vuorotellen tai samaan aikaan, yksin tai joukkueena. Puolet lajeista on parhaimmillaan vasta kahdella kapulalla per pelaaja pelattuna, joten bocce ja frisbee-golf nousevat moninpelikukkulan kunkuiksi. Vaikka ohjaimet riittäisivät, jaetun ruudun ahtaus läpsii naamalle kaksinpelissä, jos vieruskaveri ei ehdi ensin.

Sports Champions on peruspätevä teknologiademo, joka esittelee Moven mahdollisuuksia. En näe, että esittelytuokion jälkeen peleihin palaisi uudelleen. Move ansaitsee parempaa pelattavaa.

50