Star Wars: Knights of the Old Republic (PC, Xbox)Knight of the Old Republic -opas

Säädä jedimestari

Vuoden 2003 parhaasta pelistä saa enemmän irti, jos roolipelin hahmokehityksen miettii kuntoon jo etukäteen. Se on pelaamatta mahdotonta, joten opas kertoo perusratkaisut tarinaa paljastamatta.

Knights of the Old Republicissa hahmo aloittaa tavallisena pulliaisena, mutta muuttuu jediksi. Kummassakin osassa on kolme erilaista hahmoluokkaa, joiden yhteensovittaminen vaatii ajatusta. Aluksi parhaalta vaikuttava hahmoluokka ei välttämättä olekaan pelityyliin parhaiten sopiva vaihtoehto.

Taistelija tai diplomaatti

Ennen aloittamista pitää päättää, haluaako pelata hyvää vain pahaa hahmoa. Elämänkatsomus vaikuttaa esineiden käyttökelpoisuuteen, sillä osa tehokkaimmista varusteista sopii vain hyvälle tai pahalle hahmolle.

Keskitien kulkemisessa ei ole mitään järkeä, koska tällöin hahmo ei ole erinomainen missään, vaan hiukan huono kaikessa. Ensinnäkin täysin hyvä tai paha sankari saa hahmoluokasta riippuvan erikoisbonuksen, joka parantaa hahmon ominaisuuksia.

Esimerkiksi valossa kulkeva jedi guardian saa kolme pistettä lisää voimaa. Hyvä ja paha vaikuttavat myös jedivoimien käyttökustannuksiin. Voimat on jaettu hyviin, pahoihin ja neutraaleihin. Ne kallistuvat ja halpenevat sen mukaan, minne päin sankari on kallellaan.

Neutraalit voimat ovat aina saman hintaisia. Kun oman puolen voimat halpenevat parhaimmillaan 50 prosenttia, vastakkaisen puolen voimat kallistuvat 75 prosenttia. Esimerkiksi parannusvoima maksaa hyvälle hahmolle vain 13 pistettä, kun paha joutuu pulittamaan samasta työstä 44 pistettä.

Elämänkatsomuksen päättämisen jälkeen pitää valita, millaista hahmoa haluaa pelata. Haluatko olla mahdollisimman vahva taistelija vai enemmän voiman mahtiin luottava diplomaatti?

Vain kaksi ääripäätä saattaa kuulostaa oudolta, sillä valittavia hahmoluokkia on alussa kolme ja myöhemmin myös erilaisia jedityyppejä on kolme. Todellisuudessa vaihtoehtoina on vain maksimaalisilla osumapisteillä ja vähäisemmällä voimamäärällä varustettu taistelija tai maksimaalisilla voimapisteillä ja heikommalla kestolla höystetty diplomaatti.

Molemmat hahmotyypit selviävät normaalista taistelusta ongelmitta. Ainoastaan lopputaistelu on diplomaatilla selvästi taistelijaa vaikeampi, mutta silloinkin selviää helposti oikealla taktiikalla.

Taustalla tutut säännöt

Knights hyödyntää Dungeons & Dragons -sääntöjen kolmatta laitosta, joten D&D-kikat pätevät myös jedikoulutukseen. Hahmon ominaisuuksista (attributes) on syytä muistaa, että vain parilliset luvut merkitsevät. Parittomat luvut antavat aina saman verran hyötyä kuin edellinen tasaluku, joten parittomia ominaisuuksia on syytä välttää.

Haluamaansa ominaisuutta voi kasvattaa yhdellä aina neljän tason välein, eli Knightsissa näitä lisäyksiä on yhteensä viisi. Pistejako kannattaa suunnitella kunnolla, jotta ei lopulta päädytä turhiin parittomiin lukuihin.

Jedi luottaa taistelussa valomiekkaansa, joten voima (strength) tai ketteryys (dexterity) ovat erittäin tärkeitä ominaisuuksia. Tavallisen lyöntiaseiden osumatodennäköisyys ja vahinko määritellään pelkästään voimalla, mutta Knightsin erikoisuutena valomiekkaa voi heilutella myös ketteryydellä.

Ketteryys vaikuttaa hahmon panssariarvoon, mutta toisaalta se ei voiman tavoin lisää aseen vahinkoa. Jedi pystyy parantamaan itseään niin helposti, että korkeammasta panssariarvosta ei ole suurtakaan hyötyä. Tämän takia on järkevää keskittyä vain voiman tehostamiseen ja jättää ketteryys omaan arvoonsa. Lisäetuna pelissä on enemmän voimaa kohottavia lisävarusteita.

Toinen jedille elintärkeä ominaisuus on viisaus (wisdom), joka vaikuttaa voimapisteiden määrään sekä siihen, kuinka vaikeaa hahmon voimia on vastustaa. Myös karisma (charisma) vaikuttaa voimapisteisiin, mutta se ei hankaloita vastustusta, joten viisaus on kerrankin viehätysvoimaa tärkeämpi. Pelin aikana saatavat ominaisuusparannukset kannattaa yleensä käyttää viisauden korottamiseen.

Muista ominaisuuksista kestävyys (constitution) vaikuttaa suoraan osumapisteiden määrään. Ainoa täysin turha ominaisuus on älykkyys (intelligence), sillä se vaikuttaa yhden ongelmanratkaisun lisäksi vain tasonnousun yhteydessä saatavien taitopisteiden määrään. Äly kannattaa jättää mahdollisimman matalaksi.

Tarpeelliset ja turhat taidot

Matalan älyn tuoma pieni taitopisteiden määrä ei haittaa, sillä kaikista taidoista vain taivuttelu (persuade) on oikeasti tarpeellinen. Se vaikuttaa keskusteluihin ja sen avulla voi muun muassa puhua itselleen parempia palkkioita.

Tulipa taitopisteitä kuinka paljon tahansa, kannattaa niitä laittaa aina ensin taivutteluun mahdollisimman paljon. Jos pisteitä jää yli, niin seuraava järkevä vaihtoehto on tietokoneen käyttö (computer use). Se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon kalliita tarvikkeita tietokoneiden hakkerointi kuluttaa.

Taivuttelun lisäksi muista taidoista ei ole sankarille hyötyä sen takia, että asioihin voi lähes aina käyttää ryhmän osaavampia hahmoja. Lukitut ovat ja arkut aukeavat helposti hakkaamalla, joten tiirikointiin on turha panostaa. Miinat ja muut ansat voi raivata yksinkertaisesti kävelemällä niihin, sillä jedi voi nopeasti parantaa itsensä takaisin kuntoon.

Koska hyvät puhelahjat ovat tärkeitä, saattaa karisman nostaminen houkutella. Tämä ei kuitenkaan ole tärkeää, sillä hyvä taivuttelutaito riittää lähes kaikkiin tapauksiin. Lisäksi vaikeimmat kohdat voi tarvittaessa hoitaa voiman avustuksella.

Lisää kyvykkyyttä

Hahmolleen voi pelin edetessä taitojen lisäksi valita erilaisia erikoiskykyjä (feat), jotka laajentavat sankarin osaamista. Valikoima on suuri, mutta tärkeimmät kyvyt on helppo eritellä. Two-weapon fighting ja Flurry kannattaa ehdottomasti maksimoida mahdollisimman nopeasti.

Molemmista saa vuorossa yhden hyökkäyksen lisää, mikä vaikuttaa todella paljon taisteluun. Nimestään huolimatta Two-weapon fighting helpottaa myös kaksiteräisen valomiekkakepin käyttöä.

Muita hyödyllisiä erikoiskykyjä ovat Toughness, Implant ja Weapon focus valomiekan käytössä. Näistä Toughness antaa lisää osumapisteitä, Implantin avulla voi käyttää ominaisuuksia tehostavia piirejä ja Weapon focus tehostaa miekkailua.

Panssarin käyttöön ei välttämättä pidä panostaa, sillä jedi käyttää aina vain kevyitä kaapuja. Pelissä on kuitenkin yksi erittäin hyödyllinen naamari, joka vaatii jostain syystä raskaan panssarikyvyn. Jos kyvyn ottaminen onnistuu ilman muita uhrauksia, kannattaa se hankkia.

Taikuutta massoille

Jedi oppii kokemuksen myötä uusia voimia. Pahan kannattaa sijoittaa pimeälle puolelle ja hyvän valoon, mutta hyvänkin on syytä hankkia joku aggressiivinen hyökkäysvoima jo pelkästään lopputaistelua varten. Death Field tai kolmostason voimasalama tulevat viimeisessä ottelussa tarpeeseen.

Vaikka vastakkaisten voimien heittäminen on oman puolen voimia kalliimpaa, on valossa kulkevalla jedillä yleensä enemmän voimapisteitä kuin pimeällä serkullaan. Tämä johtuu siitä, että pelistä löytyy vain hyville sopivia esineitä, jotka nostavat viisautta ja sitä kautta voimapisteiden määrää. Pahoille hahmoille puolestaan tarjotaan lihasvoimaa kasvattavia esineitä.

Valinnat riippuvat hahmon elämänkatsomuksesta, mutta kaikille pätee sama yleisstrategia. Sankaria nopeuttava jedivoima kannattaa maksimoida, sillä se antaa parhaimmillaan kaksi lisähyökkäystä vuorossa ja nopeuttaa liikkumista mukavasti. Nopeuden lisäksi sankari tarvitsee jonkinlaisen tainnutusvoiman, jolla viholliset halvaannutetaan puolustuskyvyttömiksi. Hyvällä tämä on Stun, pahalla Fear. Lipevään taivutteluun tarvitaan Affect Mind.

Hyvä jedi valitsee lisäksi robotteihin vaikuttavan Stun Droid -voiman, pahan kannattaa jättää se ryhmän muille jedeille. Kokonaan tätä ei voimaa pidä unohtaa, sillä robotteja tulee pelissä vastaan runsaasti. Jollain ryhmän jäsenellä on aina syytä olla käytössään Stun Droid.

Parannusvoima on myös elintärkeä valinta, joka on syytä valita niin hyvälle kuin pahalle hahmolle. Parantaminen maksaa pahalle kuitenkin niin paljon, että vastustajista terveyttä imuroiva Drain Life on seuraavana antisankarin listalla. Huonona puolena Drain Life ei paranna ryhmän muita jäseniä Healin tapaan.

Pahan ehdoton ykkösase on voimasalama, joka puhdistaa täydellä teholla hetkessä kokonaisen huoneen vastustajista. Paljon voimapisteitä omaavan hyvänkin hahmon kannattaa harkita salaman hankkimista.

Voiman vaikutusta vastustava Force Resistance saattaa kuulostaa hyödylliseltä, mutta sillä on vain vähän käyttöä. Se kannattaa valita vasta aivan lopussa, kun tarjolla ei ole enää muita järkeviä vaihtoehtoja.

Tankkina tankin paikalla

Helpommin pelattava hahmovaihtoehto on kestävä taistelija. Toisin kuin saattaisi luulla, tätä varten kannattaa alussa valita hahmoluokaksi scout.

Soldier saa kaksi osumapistettä enemmän per kokemustaso, mutta scout saa nelostasoon mennessä ilmaiseksi itselleen Implant lvl2 -kyvyn. Näin hän voi myöhemmin käyttää kestävyyttä neljällä kohottavaa piiriä ja saada tästä 40 osumapistettä lisää.

Scoutin tasonnousu on järkevää lopettaa neljännelle tasolle, vaikka kokemusta riittäisi reilusti pitemmälle. Tarikselta karkaamisen jälkeen hahmoluokka muuttuu jediksi, joista valitaan taisteluun enemmän painottuva jedi guardian.

Scout-guardian-yhdistelmän panssariarvo on matalahko, mutta massiivinen osumapisteiden määrä enemmän kuin kompensoi puutteen. Lopputaistelu sujuu helposti vain suoralla toiminnalla ilman sen kummempia virityksiä. Tarkka hahmokehitys selviää oheisista taulukoista.

Heiveröisempi voimamestari

Kestävyyteensä luottavan taistelijan vastakohta on heikompi, mutta voimassa mahtava diplomaatti. Tämä sankari aloittaa matkansa scoundrelina, joka kehitetään kuudennelle tasolle asti. Tämä sen takia, että kuudennella tasolla scoundrel saa panssariarvoa entisestään parantavat kyvyn, joka pysyy myöhemmin jediksi siirryttäessä. Scoundrel on myös aloitusluokista ainoa, joka saa edullisesti kehitettyä taivuttelutaitoa.

Jediksi päästessään diplomaatti valitsee luokakseen voimapisteiden maksimointiin keskittyvän jedi consularin. Lopputulos on hahmo, jolla riittää voimapisteitä lähes mihin tahansa. Sankarin heikohkoa kestävyyttä kompensoi korkea panssariarvo, minkä ansiosta viholliset lyövät enemmän huteja. Tarkka hahmokehitys selviää oheisista taulukoista.

Lopputaistelu vaatii diplomaatilla pientä hienosäätöä. Mukaan kannattaa valita runsaasti adhersive-kranaatteja, jotka liimaavat vastustajan kiinni lattiaan. Näin sankari voi kaukaa pippuroida paikalleen juuttunutta vihollista muilla kranaateilla. Jumittaminen helpottaa myös lähitaistelua, sillä liima rajoittaa vastustajan liikkeitä.

Välineet tekevät jedin

Kokenutkin sankari kaipaa pientä hienosäätöä, joten lisävarusteet on syytä pitää mielessä hahmoa kehitettäessä. Keskittäminen kannattaa myös tässä tapauksessa. Järkevintä on panostaa voimaa ja viisautta antaviin esineisiin, muita varusteita voi käyttää ryhmän muilla jäsenillä.

Xbox- ja PC-versioissa on pieniä eroja, jotka vaikuttavat myös hahmon rakentamiseen. Tärkeimpänä muutoksena PC:lle on lisätty vain hyvälle hahmolle sopiva Circlet of Saresh -kaulus, joka kasvattaa viisautta viidellä pisteellä. Kaulus on Kashyyk-planeetan metsänpohjalla asustavalla rituaalipedolla. Kaikki muut käyttämisen arvoiset esineet löytyvät molemmista versioista.

Vyöksi kannattaa hankkia lihasvoimaa kahdella lisäävä CNS Strength Enhancer, jota myy Dantooinen jediakatemiassa asustava kauppias. Käsiin sopivat voimaa viidellä pisteellä nostavat Dominator Gauntlets -hanskat. Ne voi ostaa Korriban-planeetan baarimikolta neljän planeetan selvittämisen jälkeen. Sitä ennen korvikkeena voi käyttää voimaa neljällä lisääviä Genoharadan Power Gloves -hanskoja, jotka saa palkkioksi Manaanilla pesäänsä pitävän salaseurapomon tehtävistä. Tyyppi ilmestyy paikalle Tatooinen selvittämisen jälkeen.

Päähineen valinta riippuu hahmosta, elämänkatsomuksesta ja konealustasta. Pahat taistelijat peittävät kasvonsa Korribanin Sith-akatemian johtajan huoneesta löytyvällä Sith Maskilla. Se suojaa mieleen vaikuttavilta voimilta, antaa Weapon Focus -erikoiskyvyn valomiekkaan ja regeneroi voimapisteitä. Regeneroinnissa tosin on bugi, joka estää sen toimimisen Xboxilla kokonaan ja PC:llä ainakin vielä ensimmäisen päivityksen jälkeen.

Valossa kulkeva PC-jedi heittää Sith Maskilla banthaa ja ottaa tilalle jo mainitun Circlet of Saresh -kauluksen. Diplomaatti ei voi käyttää Sith Maskia, sillä se vaatii raskaan panssaritaidon. Tilalle valitaan hyvälle hahmolle PC:llä Circlet of Saresh, muuten ketteryyttä kahdella kohottava Combat Sensor. Se löytyy Manaanin East Central -kaupunginosassa asustavalta kauppiaalta.

Taistelija tehostaa kestävyyttään Cardio Power System -piirillä, joka löytyy Korribanin baarimikon valikoimista samaan aikaan kuin voimahanskat tulevat myyntiin. PC:llä piirin saa myös palkkioksi Manaanin meritukikohdan suorittamisesta. Laite kohottaa kestävyyttä neljällä ja antaa näin runsaasti lisää osumapisteitä.

Kokonaisuuden viimeistelee tyylikäs jedikaapu, jonka saa vasta aivan lopussa Star Forgesta. Tukikohdan tietokoneen voi ohjelmoida tuottamaan kaavun, joka antaa pahalle neljä pistettä lisää voimaa ja hyvälle viisi pistettä viisautta. Sen hankkimisen jälkeen lopputaistelu on enää vain muodollisuus.

(Lehden arvostelusta puuttuva taulukko)

Lisää aiheesta

  • IL-2-käsikirja aloittelijoille ja vähän edistyneemmillekin

    Tiesitkö, että ilmojen valtias haluaa juuri Sinun sielusi löytävän totuuden? Tie taivaiden auvoon voi olla kivinen ja kynnys pelottavan korkea. Pelit-lehti ojentaa auttavan kätensä ja opastaa oikeaoppisiin palvontamenoihin. Kesäillassa surisevat nyt muutkin kuin hyttyset.

    IL-2 Sturmovik on…
  • World War 3: Black Gold

    Paina pelin aikana enter, kirjoita sen jälkeen PEACE ja paina taas enter, niin saat huijausmoodin päälle. Tämän jälkeen voit kirjoittaa seuraavat koodit samalla systeemillä, eli ensin enter, sitten koodi ja lopuksi vielä enter.
    MONEYFORNOTHING: lisää rahaa
    NOBELPRIZE1: kaikki tutkimus…
  • Star Wars: Galactic Battlegrounds

    Kirjoita seuraavat koodit pelin sisäiseen chattiruutuun ja paina enter. FORCEFOOD: 1000 ruokaa FORCEORE: 1000 malmia FORCECARBON: 1000 hiiltä FORCESIGHT: poistaa fog of warin FORCEBUILD: salamannopea rakennus ja tutkimus