Starbase Orion (iPhone, iPad)

Starbase Orion vie ideavarkauden niin pitkälle, että mukaan on tarttunut jopa puolet esikuvan nimestä. Tekijät eivät edes yritä peitellä, että Starbase Orion on yhtä kuin Master of Orion täppäreille. Se jo yksinään on kulttuuriteko, sillä vuoropohjaiset avaruusstrategiapelit eivät ole Orionista parantuneet.

Starbase Orionin alussa pelaaja hallitsee vain yhtä tähtikuntaa, tavoitteenaan koko galaksin valtius. Se saavutetaan tutkimalla tiedettä, perustamalla siirtokuntia ja varautumalla sotaan. Sota on vääjäämätön, sillä pelissä ei tunneta minkään sortin diplomatiaa. Vastavuoroisesti tekoäly pelaa muita kansakuntia äärimmäisen passiivisesti, joten omassa nurkassaan saa nyhjätä aika rauhassa, jos niin haluaa.

Diplomaattinen voitto oli Master of Orionin suurimpia oivalluksia, joten rauhansopimuksista ja teknologiavaihdosta tinkiminen on uudelta yrittäjältä melkoinen töppi. Ei silti anteeksiantamaton, sillä Starbase Orion hurmaa jo silkalla sujuvuudellaan. Pelin käyttöliittymä on kenties paras i-strategiapeleissä näkemäni. Mikromanagerointi on kosketusnäytöltä yleensä tuskaa, mutta järkevään hierarkiaan asetellut valikot ja tehokkaat rakennusjonot tekevät Starbase Orionin pelaamisesta yhtä juhlaa.

Kun siirtokunta on rakennettu täyteen tuotantolaitoksia ja maankaltaistettu Eedenin puutarhaksi, sen voimavarat voidaan suunnata laivanvarustukseen. Alukset suunnitellaan itse, joten niihin kiintyy enemmän kuin pitäisi. Sodassahan ne kuitenkin tuhoutuvat.

Kun laivat viedään taisteluun, pelaajalle jää pelkkä sivustakatsojan rooli. Ylimalkaisuus on sikäli hyväksyttävissä, että kampanjat venyvät jo nykyisellään ihan liian pitkiksi. Siis oikeasti, pelasin samaa medium-kokoista galaksia täppärilläni koko viikon, muutaman tunnin illassa. Starbase Orion kaipaisi kipeästi pikapelioptiota.

Puutteistaan huolimatta Starbase Orionissa on vahvaa vielä yksi vuoro -fiilistä. Nykyisellään peli soveltuu paremmin meditatiiviseen rakenteluun kuin vakavaan, strategista ajattelua haastavaan sotimiseen. Toivotaan, että tekoäly ärhäköityisi tulevissa päivityksissä. Onko Orion neljän euron arvoinen? Ehdottomasti!

87