Stars! – Avaruusvaarit ja kuningas

Jostain tuntemattomasta syystä avaruusimperiumipelit ovat postipeleissä vakiokauraa. Lieneekö syy se, että alan tärkein pioneeri oli sellainen.

Tim Wissemanin VGA Planets (Pelit 7/1994) on PBEM-pelaamisen arvostettuja uranuurtajia ja ilmeisesti maailman suosituin PBEM-peli. Muinaisessa, esinettiläisessä BBS-yhteisössä pystyi ketterästi pyörittämään VGA Planetsia, ja peliä pelataan vieläkin. Tarvittavat ohjelmat, ohjeet, pelipaikat ja peliseura löytyvät osoitteesta www.vgaplanets.com

Yli kymmenen vuotta vanha peli oli aikaansa edellä. Peliä pystyi yhtä aikaa pelaamaan jopa 11 pelaajaa, ja vuorot käsiteltiin yhtä aikaa. Tämä oli aikoinaan vallankumouksellista, ja VGA Planets saattoi hyvinkin olla tekniikan isä.

Pelissä on yksinkertainen raaka-aine- ja rahatalous, tekninen kehitys tarkoittaa vain parempia moottoreita ja isompia aluksia. Taisteluissakin alukset matsaavat yksitellen.

Samaa tekniikkaa, mutta lipevässä Windows-muodossa, käyttää Mare Crisiumin Stars!. Sekin on ikämies, vuodelta 1995. Kahden entisen Microsoft-miehen avaruuspeli nosti pelaajamäärää, monipuolisti tekniikan kehitystä, lisäsi taktisen avaruustaistelun ja laivastot.

VGA Planetsia pelataan edelleen, mutta en suosittele sitä kuin peliin aikanaan jumittuneille veteraaneille. Planetsin ongelma on Wissemanin näkemys ergonomiasta. VGA Planetsin DOS-pääteohjelma oli hirveä, ja minun mielestäni sen Windows-versio oli vielä hirveämpi. Typerästi osa käskyistä annettiin aluksille kolmikirjaimisina Friendly Codeina, ja kun peli laajeni, koodirumba läiskähti yli reunojen. Itse pelasin sitä kokoelmalla erilaisia apuohjelmia: yksi planeettojen säätämiseen, toinen liikkumiseen ja loput erilaisiin spesiaalitarkoituksiin. Wissemanin vuosia tekeillä ollut VGA Planets 4.0 on betassa, mutta ihmismieli joutuu antautumaan sen sekavuuden edessä.

Stars! pakattiin sujuvaan, joskin täysin kliiniseen Windows-kuoreen ja sen pelattavuus ei ole juuri kärsinyt. Stars! on edelleenkin ihan harkitsemisen arvoinen peli. Ensinnäkin Empiren aikoinaan julkaisemaa Starsia saa halpapelinä Xplosive-sarjassa. Toiseksi sen shareware-versiota ei ole rampautettu pelikelvottomaksi. Peliseuraa löytää esimerkiksi aloittamalla etsinnän pelin kotisivuilta.

Starsin tekijät olivat julkaisemassa todella lupaavaa Stars! Supernovaa, kun tyhmä Empire veti maton alta pois. Supernova on nyt vuoden etsinyt julkaisijaa, joka maksaisi kehittelyn loppuun. Jonain päivänä se tulee, vannovat tekijät.

Mutta pinon kuningas on Space Empires IV (Gold) (Pelit 3/2001, 92 pistettä). Vaikka se kärsii vielä kliinisestä otteesta, pelimekaniikaltaan, pelattavuudeltaan ja varsinkin laajuudeltaan se on valovuosia kilpailijoitaan edellä. Prötöaluksista edetään, mikäli peli kestää tarpeeksi kauan, tähtijärjestelmiä kerralla tuhoaviin aseisiin. Tutkittavaa on niin paljon, että rodut oikeasti eroavat toisistaan (mikäli eivät lue samaa strategiaopasta). Erona vaareihin systeemistä toiseen liikutaan varppiporttien läpi, mikä luo peliin täysin erilaisen otteen. Space Empiresin demoilla ei voi postipelata, mikä on tyhmää, koska yksinpelinä se on kuin puhelinluetteloa lukisi.

Kaikissa peleissä systeemi on selkeä. Pelaajat lähettävät käskytiedoston hostille (ihmiselle tai täysin automatisoidulle ohjelmalle), tämä nakkelee ne pelihakemistoon, ajaa host-ohjelman ja postittaa takaisin tulostiedoston. VGA Planetissa vuoro pitää ensin purkaa ja käskytyksen jälkeen käsin pakata, Stars! ja Space Empires IV hoitavat homman automaattisesti.