Steelseries Xai

Steelseriesin uusin pelihiiri sopii myös vasenkätisille.

Viimeisin villitys pelihiirivalmistajien keskuudessa on unisex-muotoilu, joka sopii sekä vasen- että oikeakätisille.

Steelseriesin edellinen huippuhiiri Laser Ikari kuuluu pelirottien ehdottomaan eliittiin. Tyylikkäässä ja hyvin muotoillussa hiiressä ei ole mitään turhaa, mutta mukana on silti kaikki tarpeelliset ominaisuudet. Uusi Xai jatkaa samalla hyväksi havaitulla linjalla.

Perustana on sama idea kuin Ikarissa: hiiren tärkeimmät toiminnot voi säätää ilman ajureita ohjaimen pohjassa olevan pienen näytön avulla. Xaissa onnistunutta konseptia on kehitetty eteenpäin, hiireen on lisätty enemmän älyä ja toiminnallisuutta. Ikarin tavoin yhdellä napilla vaihdetaan nopeasti kahden ennalta säädetyn tarkkuuden välillä, mutta Xaissa kaksi tilaa sisältäviä profiileita voi olla yhteensä viisi. Profiilien välillä vaihdetaan näytön kautta, sillä niitä täytyy vaihtaa lähinnä vain eri peleihin siirryttäessä. Ratkaisu säilyttää Ikarin helpon käytettävyyden, mutta lisää siihen enemmän vaihtoehtoja.

Tarkkuutta on riittävästi, sillä korkein hiiren tukema näytteenottotila on 5000 pistettä tuumalle. Asetusta voi säätää yksi piste kerrallaan, joten hiiri liikkuu varmasti joka pelissä siihen sopivalla herkkyydellä.

Sekä vasen- että oikeakätisille sopiva muotoilu on unisex-hiireksi toimiva, siitä pitäminen on silti makuasia. Itse en innostu symmetrisestä hiiridesignistä, mutta minulla onkin oikeakätisten ylivaltapuolueen jäsenkirja. Henkilökohtaisista mieltymyksistä huolimatta Xain laadukasta olemusta ei voi haukkua, mattapinnoite on miellyttävä kädessä ja näyttää hyvältä. Rulla on erinomainen ja sen painallus ei vaadi liikaa voimaa. Molemmilla kyljillä olevat symmetriset peukalopainikkeet eivät ole yhtä hyvät kuin Ikarissa, mutta istuvat silti peukalon alle napakasti. Etummaiseenkin painikkeeseen ylettyy ilman sormien mutkalle vääntämistä.

Steelseries Xai on laadukas pelihiiri, joka taipuu vaivattomasti monenlaiseen käyttöön. Vasenkätisille markkinoilta ei löydy paljon parempia vaihtoehtoja.

Arvostelu on luettavissa pelit.fi:ssä 2.6.2010.

David Bowie halusi olla sankari edes päivän. Majestyssa on tarkoitus pitää bowiet hengissä mielellään pitempään.

Majesty 2 on eräänlainen SimKingdom, jossa lauma sankareita puolustaa kuningaskuntaa hirviöiltä. Pelaajapa ei ohjaakaan sankareita, vaan kehittää kuningaskuntansa infrastuktuuria ja motivoi sankareita rahapalkkioilla. Nämä kantavat rahansa pelaajan rakentamiin ja kehittämiin kauppoihin ostaen parempia varusteita, ja sitten veromiehet keräävät rahat takaisin pelaajalle.

Majesty 2 on 3D-uusversio vuonna 2000 ilmestyneestä alkuperäisversiosta, joka sekin on edelleen täysin kuranttia kamaa. Majestyt ovat hämmästyttävän vetovoimaisia pelejä, jotka kelpaavat ihan kasuaalivääntäjällekin.

Uusversion 3D-grafiikka aiheutti sellaisen ongelman, etteivät satunnaisesti luodut kentät enää onnistuneet, ennen kuin uusimmassa päivityksessä (joka ei vaadi Kingmakeria). Tosin vain kauppa-asemien ja hirviöpesien paikat arvotaan, mutta parempi sekin kuin aina sama skenaario.

Kingmaker-laajennus on kahdeksan tehtävän mittaisella Return of Grum-Gog -kampanjalla maustettu tehtäväeditori. Esileikit jätetään väliin, tehtävät ovat suoraan siitä vaikeasta päästä. Vaikeustaso on joko majestymestarin luokkaa tai minusta on tullut tosi huono. Ikävä kyllä peliä ei laajenneta muulla uudella kuin gobliineilla, jotka ovat kamppiksen päävastus.

Tehtäväeditori lupailee, että uutta käyttäjien luomaa sisältöä tulee jatkossa. Minä lupailen, että ei minun käsistäni. Työkalu tuntuu olevan sama, jolla Ino itse tekee kentät, eli se ei ole mikään koko kansan kevyt kenttäeditori.

Jatkossa näkisin mielelläni helpomman vaikeustason pelattavaa uusilla jutuilla terästettynä, mutta kiva, ettei loistopeliä ole hyljätty.

Lisää aiheesta

 • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

  Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

  Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
 • Roccat Kone+

  Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

  Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
 • Logitech G110

  Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

  Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…