Storm Master – Tuulen tuomaa

Ranskalaisessa keittiössä valmistetaan tänään Myrskymestarin pataa. Otetaan industrialismia, sosialismia, poliittista ja taloudellista valtapeliä, agrikulttuuria, pakanallisia jumalmenoja, Thomas Moren Utopiaa ja Vernen Robur valloittajaa. Heitetään mausteeksi Leonardo Da Vinci ja yksi merihirviö. Haudutetaan gallialaisessa padassa rooli-strategia-toimintalämmöllä. Voila, Storm Master on syntynyt!

Kaiken tämän sotkun takana on kahden saaren, Eolian ja Sharkaanian, välinen sota. Jälkimmäinen on se Pahojen poikien valtio.

Hallitus koostuu seitsemästä ministeristä, joista jokaisella on tärkeä osuutensa sodan voittamisessa. Voittoon vaaditaan Sharkaanian kaupunkien tuho. Tuuli, joka on kummankin saaren pääenergialähde, näyttelee tapahtumissa tärkeää osaa.

Myllärimestari kasvattaa mehiläisiä ja nautakarjaa sekä viljelee vehnää kansan sapuskaksi. Lisäksi hän pykää myllyjä, joissa valmistetaan purjeita, laivanrunkoja ja metalliosia. Toiminta rahoitetaan valtion budjetista.

Leonaardo on Eolian tärkein lenkki. Hän suunnittelee ja rakennuttaa myllyjen tuotteista neljänlaisia lentolaivoja, joilla komentaja tekee taistelulentoja vastustajan maaperälle. Alukset eivät tietenkään lennä itsestään, vaan komentajan on värvättävä miehistöä, jonka vahvuudesta Leonaardo on vastuussa. Lentohärvelit ovat välttämättömiä, sillä saarien välistä kanaalia isännöivä merihirviö estää laivaston käytön.

Kirkollinen rukoilee uusia ja suotuisia tuulia rakennuttamissaan temppeleissä tehtaiden toiminnan ylläpitämiseksi sekä hedelmöittää köyhtyneen viljelysmaan. Nimismies on vastuussa ostosta ja myynnistä pörssissä ja kansalaisten verotuksesta. Jos verotuksessa lipsahdetaan Viinasen linjoille, jokerin on syytä huvittaa kansaa kapinan ehkäisemiseksi. Suomessahan pellejä on 200 ja rapiat, joten eiköhän sitäkin kokeilla.

Salainen poliisi hoitelee vakoilun ja Sharkaanian virkamiesten kummalliset katoamiset. Kirjuri tallentaa pelin ja neuvonantaja tarjoaa vihjeitä rahaa vastaan. Valitettavasti Sharkaaniassa on vastaavanlainen hallitus, joka puuhastelee myös voittaakseen sodan.

Kun Leonaardo on sekä suunnitellut että rakentanut tarpeeksi ilmassa pysyviä aluksia, siirretään ne lentokentille, joista sotalennot tehdään. Pientä laivaa, joka esittää koko armadaa, ohjaillaan vihollisen kartan yllä pommittaen ja valloittaen kaupunkeja. Jos vastaan sattuu vastustajan laivasto, siirrytään kolmiulotteiseen, spritepohjaiseen toimintaosioon, jossa sharkaanialaisia tulitetaan valtavilla varsijousilla ja katapultilla modernien tuliaseiden sijasta. Osio on huolellisesti toteutettu ja kekseliäs.

Jos kansa ei yrityksistä huolimatta ole tyytyväinen hallitukseen, posahtelevat kaupungit yksitellen, kunnes pelaaja löytää itsensä kylpyammeesta Marat'n tapaan (siis kuolleena). Ministerit ovat itsekkäitä ja lapsellisia niuhoja. Jos heidän palveluitaan ei kaivata vähään aikaan, menevät he muun muassa vuorille meditoimaan tai jopa sortuvat alkoholiin, ihmisparat.

Koko strategiakakofonia etenee reaaliajassa, ei siis vuorottain.

Mahdollisuuksien runsaus saa Storm Masterin vaikuttamaan syvältä luotaavaalta valtiosimulaatiolta, mutta kokonaisuus ei paikoitellen vakuuta. Ohjelmoijat tuntuvat haukanneen enemmän kuin pystyneet nielemään, sillä osioista ei kutoudu toimivaa verkostoa. Tuulen osuutta toitotetaan ratkaisevaksi, mutta koepelien perusteella se ei tuntunut suuremmin vaikuttavan juonen kulkuun. Kaiken kukkuraksi maailmalle on kehitetty oma ajanlaskunsa, rahayksikkönsä sekä kielensä. Jälkimmäisen johdosta jumalanpalvelukset ovat epätoivoista sohimista.

Graafisesti peli vaihtelee huonosta hyvään. Värien vähyys on peitetty onnistuneella sävytyksellä. Ääniefektit ovat hyvin autenttisia, mutta musiikki koettelee hermoja. Hiiripohjaisessa käyttäjäliittymässä ei ole moittimista.

Storm Master on tahattomasti koominen. Tulee väkisin mieleen, eikö olisi ollut helpompaa väsätä kojeita merihirviötä vastaan. Mutta täytyyhän pelissä olla jokin tekosyy lentovehkeiden mukaan tunkemiseksi. Lisäksi hallituksen koostumus ja tehtävät ovat perin naiiveja. Jos outojen yhdistelmien soppa maittaa, on Storm Master maukas lisä pelikokoelmaan.

84