Stuntman (GBA) (nettiarvostelu 09/03)

Stuntmanin PlayStation 2 -versio oli hyvä idea ja yritys, joka kuitenkin floppasi, koska pelaaminen oli turhauttavan vaikeaa. Sama tauti vaivaa myös GBA-versiota, tosin hieman lievemmin.

Velez & Dubail näytti taitavansa GBA:n ohjelmoimisen jo mainiolla V-Rally 3 -ajopelillään. Stuntman on rakennettu saman, joskin uudistetun pelimoottorin päälle. Lopputulos on tekninen riemuvoitto. 3D ei tuskin voi näyttää Gameboylla paremmalta.

Ohjelmoijat eivät tosin voi mitään pienelle kuvaruudulle. Siksi Stuntman on myös näkötesti. Kun pienenpieni nuoli kertoo kummalta puolelta este pitää kiertää, suunnan huomaa yleensä vasta liian myöhään. Lopputulos on siksi sama kuin PS2:nkin versiossa mutta eri syystä: radat on pakko opetella ulkoa menestyäkseen. Stuntman on suurelta osaltaan muistipeli.

Alkuperäinen idea on pysynyt hämmästyttävän samana PS2-versiosta. Olet stunt-mies, joka aloittaa uransa b-luokan halpiselokuvista. Tekemällä ohjaajan vaatimat temput mahdollisimman hyvin, menestyt ja etenet urallasi. Elokuvia on kuusi ja jokainen on jaettu useampaan kohtaukseen.

Stuntit voivat olla esimerkiksi hyppyjä, käsijarrukäännöksiä, pujottelua, tynnyreiden ja muiden esteiden kaatamista ja spinnauksia. Ajoitus ja nopeus ratkaisevat. Temppu tai pari saa mennä pieneen mutta tavoitteena on täydellinen suoritus.

Vaikeustaso on vähän entistä inhimillisempi, eikä Stuntman enää tunnu kidutusvälineeltä, mutta helppo se ei vieläkään ole. Kunnon haaste takaa sen, että onnistuminen saa aikaan todellisen euforian. Jokainen onnistunut kohtaus on työvoitto. Oman huippusuorituksen seuraaminen uusintana tekee egolle hyvää ja nostaa hetkellisesti humalluttavasti pissan päähän.

Pääpelin lisäksi on hauskoja ekstratehtäviä. Precision-tehtävät koostuvat temppuradoista, jump-tehtävissä keräillään kirjaimia suurella areenalla. Kentän lukuisat hyppyrit ovat tarpeen. Lisukkeet toimivat ja pääpelin lailla kentät ovat niissäkin hyvin suunniteltuja ja monipuolisia.

Jos mainoskatko keskellä maanantaielokuvaa käy hermoillesi, Stuntman ajaa sinut luultavasti hulluksi. Mutta mikäli kärsivällisyyttä riittää ja uskot oppimiseen erehtymisen kautta, Stuntman saattaa antaa jopa upeita fiiliksiä. Teknisesti Stuntman on ammatti-ihmisten työnäyte.

81