Sudoku Gridmaster (DS)

www.nintendo.com

Hudson Soft/Nintendo

Versio: Myynti

Moninpeli: Ei

Ikäsuositus: Ei tiedossa

Käsikonsolit kaipaavat pelejä, joihin voi hukata tarpeen mukaan viisi minuuttia tai pari tuntia. Sudoku-numeropulmat täyttävät vaatimuksen erinomaisesti. Helpot sudokut ratkeavat alle kymmenessä minuutissa, vaikeisiin saattaa upota koko iltapäivä.

Sudokut ovat logiikkaa koettelevia ongelmia - numeroista huolimatta ne eivät vaadi matemaattista lahjakkuutta. Sudokua pelataan 9x9-ruudukossa, joka jakautuu yhdeksään 3x3-alueeseen. Ruudukkoon sijoitetaan numeroita ykkösestä ysiin. Sama numero saa esiintyä vain kerran yhdellä vaaka- tai pystyrivillä ja 3x3-alueella. Siinä kaikki. Vaikeustaso riippuu lähinnä ruudukkoon valmiiksi sijoitettujen numeroiden määrästä.

Sudoku Gridmasteria kontrolloidaan joko näppäimien ja kynän yhdistelmällä tai pelkällä kynällä. Numerot läiskitään ruudukkoon symbolia tökkäämällä tai käsin kirjoittamalla. Numeroiden sorkkiminen on nopeampaa, mutta piirtäminen tuntuu hauskemmalta. Peli ja ohjekirja eivät näytä numeroiden malleja, joten oikea piirtämistapa on aluksi oma pulmansa.

Apuvälineisiin kuuluvat tavanomaiset muistinumerot ja rivien tai kaikkien samojen numeroiden värjäys. Pieniä muistinumeroita mahtuu yhteen ruutuun neljä kappaletta. Turvaudun usein muistikkaisiin, joten tiukoissa pulmissa vapaat paikat loppuvat usein kesken.

Kun viimeinen numero lävähtää ruudukkoon, jännitys tiivistyy: oikein vai väärin? Toisin kuin PSP:n Go! Sudoku, Sudoku Gridmaster ei anna ratkaisua helpottavia virheilmoituksia. Systeemi on ankara, mutta realistinen. Näin se etenee paperillakin. Ratkaisun nopeus arvostellaan tähdillä ja ennätysaika tallennetaan. Enkan tekijä jää arvoitukseksi, sillä nimikirjaimet eivät mahdu mukaan.

Sudoku Gridmaster on pikkupuutteistaan huolimatta pätevä sudoku. Kohtuullisen tiukan vaikeustason ansiosta 400 pulmaa riittävät pitkälle. Numerorumban imu riippuu puhtaasti asenteesta: ovatko sudokut kiinnostavia hoksotinpulmia vai maalin kuivumiseen verrattavaa kärsimystä?

Kolme tähteä

Lisää aiheesta