Sum of All Fears (PS2)

The Sum of All Fears perustuu löyhästi Tom Clancyn samannimiseen romaaniin pohjautuvaan elokuvaan, jossa terroristit räjäyttävät Baltimoren osavaltiossa ydinpommin. Roistot ovat poliittisesti korrekteja valintoja, sillä jahti alkaa Yhdysvaltojen takametsien äärioikeistosta ja päättyy Euroopan uusnatseihin. Ajankohtaisempi Bin Laden saa kulkea al-kaitaa tietään rauhassa.

Tapahtumat kuvataan Rainbow Six -tyyliin taktisen 3D-ammuskelun keinoin, jossa jo yksi osuma voi tappaa, mutta luotiliivien ja kevlar-kypärien ansiosta kommandot sietävät muutamia huonosti tähdättyjä kuteja. Avainpaikoissa eteneminen hoidetaan hitaasti ja huolellisesti, sillä päätön rynniminen johtaa surman suuhun.

Puoliautomaattitähtäyksellä viholliset putoavat vaivatta, jos jyvä on suurin piirtein hollilla. Sihtauksen voi muuttaa käsivaraiseksi, mutta käytännössä ohjaus ja törmäystarkistus eivät ole moiseen riittävän tarkkoja. Kontrollit noudattavat kahden tatin standardia, ja kommando tottelee komentoja ripeästi.

Toiminnan tiimellyksessä johdetaan kolmen soltun ryhmää. Typerän seuraa johtajaa -tekoälyn myötä muut tiimiläiset ovat lähinnä pelaajan takamuksessa roikkuvia lisäelämiä, sillä koneen paimentamat tollot apulaiset juuttuvat kaikkiin kulmiin ja toikkaroivat tuleen kuolemaan.

Surkuhupaisat viholliset joko patsastelevat paikallaan maalitauluina tai vipeltävät ennalta määrättyjä reittejä pitkin. Valikoivasti kuurot ja sokeat köriläät eivät painu parempaan suojaan, vaikka kaveri tuupertuu jalkoihin, vaan Tauno Terroristi odottaa pyssy tanassa kuolemaansa vaikka maailman tappiin saakka.

Kaikki yksitoista tehtävää ovat ripeitä rykäisyjä. Pikatallennuksen ja -latauksen turvin keikat ovat ohi noin kymmenessä minuutissa. Operaatiot toistavat samaa kaavaa, jossa kommandot tarpovat kulmikkaiden rakennusten sisätiloissa ja räiskivät terroristeja kuoliaaksi. Pihalle eksytään vain satunnaisesti. Jos tehtäviin haluaa edes jotain haastetta, päämajan reittisuunnitelma ja viholliset havaitseva tutka on syytä kytkeä pois päältä.

Ainoa poikkeus monotoniaan ja vaikeustasoon on tuskallinen kymppitehtävä. Puolet hommasta pitäisi hoitaa piilossa hipsien, mutta tehtävässä ei ole päätä eikä häntää avuttoman teköälyn, satunnaisten hälytysten, aiheeseen sopimattoman pelimoottorin ja kenttäsuunnittelun takia. Poskettomalla junnaamisella tämäkin törttöily tietysti ratkeaa ennen pitkää.

The Sum of All Fears on kaikkien pelaajien pelkojen summa eli hällä väliä, jos palkka juoksee -otteella kasattu lisenssituote.

PC-versio

Pelit 8/02, 74 pistettä

60