Super Monkey Ball 2 (GameCube) – Apinakapina

Segan Super Monkey Ball oli ensimmäisiä Gamecube-pelejä ja sulautui hyvin Nintendon omiin julkaisuihin. Apinapallon ohjaaminen lattiaa keinuttamalla on nintendomainen simppeli, nerokas idea.

Monkey Ballin parasta antia olivat sen lukuisat kimppapelit, joista Monkey Target -tarkkuusmäkihyppy on ehdoton klassikko. Eipä ihme, että tekijätiimi Amusement Vision on kakkososassa erityisesti keskittynyt bailupeleihin. Vanhojen tuttujen tempausten lisäksi mukana on apina-aiheista veneilyä, jalkapalloa, tennistä ja baseballia. Kaikkiaan erilaisia party-pelejä on mukana tusina, joista puolet on kokonaan uusia ja entisetkin päivitetty jatko-osaa varten.

Valitettavasti tai onneksi, ihan miten itse haluaa, party-peleistä ainoastaan puolet on pelattavissa heti. Niinpä peukaloa on pyöriteltävä ensin perusapinapallon tahtiin. Entisen tutun challenge-vaihtoehdon lisäksi uutta on yksin pelattava story- eli tarinapeli. Menestys challenge- ja tarinapelissä kasvattaa pistesaldoa, ja kertyneillä pisteillä avataan bonuspelejä.

Challenge-pelissä pallo on vieritettävä rataa pitkin maaliin ennen aikarajan umpeutumista. Palloa ei ohjata suoraan, vaan kenttää kallistelemalla. Sata kentältä kerättyä banaania tuo lisäelämän, jota taatusti tarvitaan, sillä jokainen reunalta putoaminen maksaa yhden apinan.

Tarinapelissä edetään kymmenen kentän nipuissa, jotka voi selvittää haluamassaan järjestyksessä. Putoamiset eivät haittaa, sillä apinapalloja riittää pelivaihtoehdossa loputtomiin. Kymmenen kentän selvittäminen tuo ruudulle hilpeän apina-aiheisen videovälikkeen, jonka jälkeen uusi kymmenen kentän haaste on jälleen edessä.

Tarinapeli piristää yksinpeliä. Kenttää voi hinkata loputtomiin ja kyllästyessään voi ottaa syyniin jonkun vielä selvittämättömistä kentistä. Lupsakkaan lisäelämäpolitiikan takia kimurantit kentät yllättävät jo alkumatkasta. Osa radoista on jopa hurmoksellisen hankalia, ja hetkittäin jää pohtimaan suunnittelijoiden mielenterveyttä. Mutta aluksi liki mahdottomilta tuntuvat kentät hurahtavat lopulta läpi, joskus taidolla, joskus rennosti roiskaisten.

Mielikuvitus rientää

Grafiikka on edeltäjää monin verroin komeampaa. Erikoisefekteillä kuorrutetut taustat ovat hivelevän kauniita, vaikkei niitä ehdi kesken kiivaan pallottelun juurikaan ihailemaan. Lattia keinuu piirun verran rauhallisemmin, mikä tekee horisontin heilunnan matkapahoinvointiin taipuvaiselle siedettävämmäksi.

Kenttäsuunnittelu on aiempaa monipuolisempaa, sillä erilaiset hyörivät härvelit, kytkimet, saranat ja muut lisukkeet tuovat lisää vaihtelua. Toisaalta osa kentistä on laitteiden takia turhankin monimutkaisia, mikä latistaa hieman nerokkaan perusidean luomaa tenhoa.

Samojen kenttien kierrättäminen tarina- ja challenge-pelissä on myös ikävää. Bonuspelit ovat kiistämättä hauskoja, mutta osa niistä ei enää perustu pyörivän pallon taikaan.

Super Monkey Ball 2 on mojova hankinta. Peruspeliä pelaa mielellään muutaman viikon, ja veikeiden bonuspelien pariin voi palata sopivalla porukalla aina uudestaan. Apinapalloilut ovat niitä pelejä, joita pelataan vuosien kuluttua emulaattoreilla kädet innosta vapisten.

* * * * *

Minipelit

Monkey Race 2

Monkey Race 2 -kaahaus ei isommin eroa edeltäjästään. Radat ovat aiempaa vaikeampia ja tietokoneen ohjaamat pallukat kiitävät todella huimaa kyytiä. Mariokartmaista hupia neljälle pelaajalle.

Monkey Fight 2

Monkey Fightin päivitys on tunnelmaltaan tiiviimpi ja tempoltaan aiempaa vauhdikkaampi. Perusidea eli kaverin pallon pökkiminen pois pelialueelta on ennallaan. Uutta ovat vain hetken pystyssä pysyvät, kaatuilevat seinät.

Monkey Target 2

Monkey Targetin uudelta versiolta odotin eniten, mutta ensimmäinen pelikerta oli hienoinen pettymys. Meressä kelluvat maalit ovat aiempaa yksinkertaisempia, mutta toisaalta taivaalla on enemmän herkkuja kerättävänä. Muodostelmalento - ja etenkin laskeutuminen - yhtä aikaisesti viidellä pallolla on hysteerinen kokemus.

Monkey Billiard 2

Biljardi ei paljon edeltäjästään eroa. Sääntövaihtoehtoja on yhden sijasta neljä, mutta leppoisaa pallon pussittamista on luvassa edelleen. Rentouttavaa puuhaa hetkittäin liiankin ahdistavaksi käyvän pääpelin lomassa.

Monkey Bowling 2

Keilailu tuntuu tutulta heti alkumetreistä lähtien. Uutta on special-moodi, jossa keilarata on kuprulla, mutkalla tai taipuilee ja elää pallon alla.

Monkey Golf 2

Jos viimeksi pelattiin minigolfia, nyt pelataan oikeaa golfia, eli pallo lentää korkealla ja kovaa. Tai ainakin jotakin sinne päin. Radat ovat sanoinkuvaamattomia eikä epärealismia ole niitä suunniteltaessa säästelty.

Monkey Boat

Monkey Boat tuo etäisesti mieleen vanhan Toobin'-kolikkopelin vuosien takaa. Virta vie venettä eteenpäin ja meloja heiluttamalla (eli hartianappeja painelemalla) paatti on pidettävä suurin piirtein kapean kosken keskellä. Hysteerinen sähläyspeli, joka saa nauruhanat repeämään.

Monkey Shot

Mukaelma vaikkapa Virtua Copista tai Time Crisesista # ihan miten vaan. Neljän pelaajan hilpeä kursoriräiskintä loppuhirviöineen kaikkineen. Ei järin uutta tai ihmeellistä, mutta vaihtelua kumminkin. Ei tosin isommin tekemistä apinapallon kanssa.

Monkey Dogfight

Siivet selkään ja ilmojen sankariksi! Ohjuksia kavereitten niskaan, ja voittaja niittaa eniten kavereita, tai toisessa pelivaihtoehdossa se, joka pysyy pisimpään hengissä. Sukulaisuutena pääpeliin ovat ilmassa leijuvat lisävoimaa tuovat banaanit.

Monkey Soccer

Nyt pelataan pallolla palloa. Yhdellä napilla ammutaan ja toisella syötetään, ja joukkueen strategiaa voi muuttaa puolustavasta hyökkääväksi ja tietenkin päinvastoin. Ainoastaan kaksi pelaajaa kerrallaan pääsee samanaikaisesti viheriölle.

Monkey Baseball

Baseball ei allekirjoittanutta kiinnosta enkä rehellisesti sanottuna siitä mitään ymmärrä. Niinpä tämä maailmankaikkeuden hauskuuden napa jää allekirjoittaneelle ikuisesti avautumatta. Vain kahdelle pelaajalle muuten tämäkin.

Monkey Tennis

Kyllähän Sega osaa tennispelit tehdä eikä Monkey Tennis tee poikkeusta. Eihän tämä mikään Virtua Tennis ole, mutta bonuspeliksi mukavan sutjakkaa lystiä. Kentällä liikkuminen on jälleen yllättävän näppärää pelaajien pallomaisesta olomuodosta huolimatta.

88