Super Monkeyball (GameCube) – Banaanibileet

Yhdistämällä palloja apinoihin saadaan muutakin hauskaa kuin jalkapallon MM-kisat. Segan tekemä Super Monkeyball on yksi GameCuben kiinnostavimmista avauspeleistä.

Super Apinapallon hämmentävä idea on rynniä apinana ison pallon sisällä. Yksinpelissä edetään minigolf-ratoja muistuttavia kenttiä pitkin, joissa pelaaja yrittää saada pallon sisällä juoksevaa apinaa kentän toisessa päädyssä häämöttävään maaliin. Pelaaja kallistelee kenttiä, ei suoraan käskytä apinaa.

Tasot ovat ilmassa leijuvia kolmiulotteisia levyjä, jotka saattavat esimerkiksi keinua pallon liikehdinnän mukaan. Vaarana on reunalta putoaminen, ja etenemistä estävät myös aidat ja liikkuvat sillat tasojen välillä. Kun maaliin on päästy, kohotaan seuraavalle, vaikeammalle tasolle. Välipaloina tarjotaan bonustasoja, joissa on tarkoitus kerätä mahdollisimman paljon banaaneja.

Pääruoka

Yksinpeli ei ole pelin pihvi, vaan perunasalaatti. Oikeasti pelataan mukana tulevia party-pelejä, joihin voi yhdellä kuutiolla ottaa osaa enintään neljä pelaajaa. Party-pelejä on tosin vain kolme: tarkkuusmäkihyppy, nyrkkeily ja ralli.

Tarkkuusmäkihypyssä hypätään aavalla merellä olevasta mäkihyppyristä ja yritetään osua pinnalla kelluviin kohteisiin. Jokaisessa kohteessa on erivärisiä alueita, joista saa eri määrän pisteitä. Kohde voi olla esimerkiksi ympyrän muotoinen levy, jossa ulkoreunojen laajoista pinnoista saa vähemmän pisteitä kuin keskellä olevasta pienestä läiskästä.

Heti hypyn jälkeen pallonpuolikkaat levitetään napin painalluksella siiviksi ja lentämiseen vaikuttaa muun muassa tuuli. Kun nappia painaa uudestaan, pallosiivet sulkeutuvat apinan ympärille. Nyt pudotus on vapaa. Osaaminen tiivistyy siihen, kuka osaa oikealla hetkellä laittaa siivet suppuun. Osuminen ei riitä, vaan tarkoitus on nimenomaan pysähtyä kohteen päälle. Jos vauhtia on liikaa, pallo saattaa kieriä suoraan mereen.

Ilmassa leijuvia banaaneja keräämällä voi hankkia itselleen powerupin, joka valitaan ennen hyppyä. Mitä enemmän banskuja kerää, sitä paremman powerupin saa. Tarjolla ovat esimerkiksi kolminkertaiset pisteet tai välitön jarrutus. Pelaaja voi vaikkapa kerätä rauhassa banaaneja ja lopulta napata viimeisen kierroksen aikana yllätysvoiton kolminkertaisilla pisteillä. Yli-innokas banaanien keräily kostautuu, sillä powerup-mittari menee ympäri.

Hillitöntä huitomista

Pelimuodoista päättömin on nyrkkeily. Apinat varustetaan jättimäisillä nyrkkeilyhanskoilla ja tarkoituksena on mäiskiä apinatovereita lättyyn tai pikemminkin kadotuksen kuiluun. Taistelutantereena toimii ihmemagialla leijuva levy ja alla häämöttää pohjaton kuilu.

Karskit apinat sietävät loputtomasti vahinkoa, mutta kun kuiluun tipahtaa, sieltä ei pelasta mikään. Niinpä moninpelistä tulee hillitön nyrkkitornado 20 neliömetrin alueella. Piristeenä kentällä saattaa lojua satunnaisia poweruppeja, jotka antavat kivoja lisäominaisuuksia. XXL-luokan superhanskalla liikahtaa isompikin rantapallo, ja moukarimoodi, jossa apina pyörii hyrrän lailla, on tehokas puhdistaja. Nyrkkeilysessio on hilpeän kaaottista huvia, mutta perustuu turhan paljon onneen ja ajautuu usein puhtaaksi rämpytykseksi.

Rallissa ei ole mitään yllättävää. Palloilla kieritään kourumaisia ratoja pitkin ja tarkoituksena on pysyä ykkösenä. Jännityksen vuoksi radalle on sijoitettu turboalustoja, jotka sinkoavat pallot kuin tykin piipusta. Mukana on hurjia superaseita, kuten kauhistuttava kuutio-powerup, jolla voi muuttaa uhrin pallon kuutioksi. Takaa-ajajien iloksi tielle voi jättää banaaninkuoria.

Apinabisnestä

Party-pelien lisäksi mukana on erikoisia minipelejä, kuten biljardi, keilaus tai golfaus. Jokainen voi kuvitella lajien pallojen tilalle apinapallot. Fysiikka pelittää ihan hyvin, ja pelit toimivat kohtalaisen uskottavasti. Minipelit jäävät lähinnä kuriositeetiksi, joihin ei pääse suoraan käsiksi, vaan ne täytyy ensin avata yksinpelissä.

Graafinen ulkoasu ei ole mitään efektitykitystä vaan värikkään selkeää, tasaisen varmaa laatutyötä. Vaikuttavin ominaisuus on hyvin mallinnettu fysiikka, joka näkyy selvimmin keilauksessa. Äänissä olisi parantamisen varaa, sillä ainoat mieleenjäävät efektit olivat apinoiden auts- ja hii-kiljahdukset mitäänsanomattomien plingahduksien seassa.

Yksinäisten synkkien susien kannattaa kiertää palloapinat kaukaa, sillä peli toimii ainoastaan isommalla porukalla, joka ei ota sessiota turhan vakavasti. Mukavasti joissakin party-peleissä on oikeasti haastetta ja tarkkuushypyssä vaaditaan taitoakin.

Koe-eläiminä toiminut testiryhmä äänesti tarkkuusmäkihypyn suosituimmaksi peliksi juuri sen taktisuuden vuoksi. Nyrkkeilyn valttina on hilpeys ja ralli on sen peilikuva: siinä vaaditaan ajotaitoa ja kieli keskellä suuta vierimistä. Yksinpeli on tylsää tahkoamista, jota pelaa lähinnä minipelien avaamisen vuoksi. Toista kertaa siihen ei palaa.

Yksinpeli:

75

Kavereiden kanssa:

85

75