Super Stardust HD (PS3) – Tähtipölyä

Amigalle tehtiin läjäpäin ikimuistoisia klassikoita ja suomalaisen Housemarquen Super Stardust -räiskintä on yksi niistä. Aikoinaan teknisesti huikaiseva ammuskelu on pohjimmiltaan Atarin Asteroidsin kulminaatiopiste.

Amiga-painoksen avaruusalus liukuu kaasutukseen suuntaan ja kiinteä eteenpäin osoittava kanuuna murskaa asteroideja. Super Stardust HD nyökkää nykymuodin mukaisesti Robotronin suuntaan: alus etenee suoraan vasemman tatin osoittamaan suuntaan ja oikea ohjaa liikesuunnasta riippumatonta luotivanaa.

Kotoinen Super Stardust HD on vauhdikas, värikäs ja armoton räiskintä. Pienen aluksen niskaan vyöryy hirmuinen määrä tulituksen alla yhä pienemmäksi murenevia asteroideja ja vaihtelevasti käyttäytyviä muukalaisia. Tempo kiristyy jatkuvasti, kunnes lepotaukoja ei ole enää lainkaan.

Totaalisen kaaoksen ja jatkuvasti sekunnin murto-osan päässä kyttäävän viikatemiehen katseen alla operoiminen on hengästyttävä kokemus. Satojen kohteiden puristuksessa huomiokyky venyy äärimmilleen ja adrenaliini virtaa valtoimenaan. Ajattelu lakkaa ja kontrollit vajoavat selkäytimen huoleksi. Jos Super Stardust HD:n hurja vyörytys ei pura aggressioitasi zen-hartaudeksi, hankkiudu lekurin pakeille.

Tiukassa tiimellyksessä joka suuntaan vapaasti ampuvaa tykkiä todella tarvitaan, samoin kuin kolmea erilaista pääasetta. Perusröpötin murskaa kiviä, sulatin kultaa ja jäätykki yllättäen jäätä. Kaikki purevat kaikkeen, mutta kohteeseen sopiva tykki selviää tehtävästä ripeämmin ja siistimmin. Kanuunojen ohella roinaa murskataan paniikkitilanteessa kosautettavilla pommeilla. Kultasulatin on ehdoton suosikkini, sillä pitkä liekki viuhuu melkein yhtä letkeästi kuin voimistelijan nauha.

Super Tähtipöly erottuu robotronmaisista räiskinnöistä edukseen pallon muotoisella taisteluareenalla. Alueella ei käytännössä ole rajoja, koska alus liikkuu planeetan pyöreän suojakentän päällä. Horisontin taakse katoava asteroidi ilmestyy uudelleen ruudulle, kunhan kiertää planeetan. Rakkine pysyy vauhdista riippumatta jatkuvasti melkein ruudun keskellä.

Super Stardust HD on selkäytimeen iskevää räiskintäaddiktiota parhaimmillaan. Olin joka kerta game overin jälkeen satavarma siitä, että pystyn seuraavalla kerralla parempaan. Ja seuraavia kertoja tuli häkellyttävän monta. Stardust on palannut.

90