Swing Away Golf (PS2) – Letkeä golf

Golfia voi pelata kahdella tavalla: joko pelata tai sitten vain pitää hauskaa. Swing Away Golfissa harrastetaan jälkimmäistä, eikä se hassummalta tunnukaan ryppyotsaisen realismintavoittelun lomassa.

Swing Away Golf keskittyy siihen, mikä golfissa on hauskaa, tai voisi olla hauskaa. Nimittäin hyvännäköisiin pelaajiin, jännittäviin kisoihin, palkintoihin ja tietenkin kimaltavaan kuuluisuuteen. Kuka enää välittää tylsistä vanhoista golfraakeista tai pilkuntarkasti mallinnetuista kentistä jostakin Skotlannin perukoilta, kun vaihtoehtona on sööttejä animemisuja ja tyylitietoisia kavereita, jotka tietävät ulkoasun tärkeyden.

Terhakoita typyköitä ja cooleja kundeja

Hahmojen persoonallisuus on keskeinen seikka pelaamista ja onkin tärkeää valita niin pelaajansa kuin heidän mailapoikansakin sen mukaan, miten golfiin aikoo suhtautua. Valittavana on seitsemän erilaista pelaajahahmoa sekä kuusi caddya. Kaikki hahmot ovat animetyylisiä, suurisilmäisen söpöjä ja erittäin tyylikkäitä värikkäine hiuksineen ja sporttisine vaatteineen.

Hahmoilla on omat vahvuudet, heikkoudet ja omituisuudet sekä luonteenomainen lähestymistapa golfiin. Joku pelaa huolettomasti, toinen taas keskittyen ja varmasti. Jonkun vahvuus on pitkissä lyönneissä, toisen lähipelissä ja hankalissa paikoissa. Kun soppaan sotketaan vielä caddyt omine persoonallisuuksineen ja ohjeineen, tuloksena on vaihteleva sekoitus hyvää ja keskinkertaista golfia, erikoisia tyyppejä ja sädehtivän kuvauksellista etenemistä idyllisissä maisemissa.

Hahmojen animointi on erittäin sulavaa. Varsinainen swingityyli jää vallan taka-alalle, kun seuraa hahmojen muuta liikehdintää. Ennen lyöntejään pelaajat mittailevat edessä avautuvaa maastoa ja tarttuvat toimeen luonteenomaisella tavallaan. Viheriöllä puolestaan reaktiot vaihtelevat suunnattomasta riemusta katkeraan kiukkuun sen mukaan, meneekö pallo lähellekään reikää. Napapaidoissaan ja minihamosissaan pyörähtelevät, puuterirasiasta hipiäänsä peilailevat neitokaiset toisivat lisäväriä Suomenkin totisille kentille.

Golfarin tarina

Tavanomaisissa golfpeleissä pelaaja kokee harvemmin todellista kehitystä muutoin kuin oman sorminäppäryytensä osalta. Tavallisen yksin- tai moninpelin sijaan onkin valittavana myös tarinamoodi, jossa aloitetaan golfura harrastelijana ja päädytään lopulta pitkän ja vaiheikkaan uran päätteeksi suurkilpailuja voittavaksi ammattilaiseksi. Matkan varrella on tarkoitus kehittää taitojaan ja voittaa turnauksia, joista saa rahaa ja taitopisteitä.

Rahalla voi ostaa parempia varusteita golfshopista aina mailoista ja bägeistä palloihin ja hanskoihin. Taitopisteitä puolestaan voi lisätä haluamiinsa ominaisuuksiin, lyönnin voimaan, tarkkuuteen, hallintaan tai hankalista paikoista selviämiseen.

Hahmonsa voi valita seitsemästä valmiista pelaajasta, joiden persoonan voi rakentaa roolipelimäisesti jakamalla taitopisteet haluamiinsa ominaisuuksiin. Omasta taidosta ja tekniikasta onkin sitten kiinni se, mihin pisteitä kannattaa laittaa. Toinen vannoo pitkien lyöntien nimiin, toinen haluaa osua mahdollisimman tarkasti sinne mihin tähtää.

Tarinamoodissa eteneminen avaa pelaajalle kokonaan uusia pelityyppejä sekä ennen kaikkea mahdollistaa uusien kenttien pelaamisen. Alussa valittavana on vain yksi kenttätyyppi, kotoisan oloinen havumetsäkenttä. Tarinamoodissa edistynyt pelaaja pääsee kokeilemaan taitojaan jopa viidellä kenttätyypillä: lomakeskuksessa, järviseudulla, autiomaassa, klassisella englantilaistyyppisellä kentällä sekä merenrantakentällä.

Taitojaan pääsee testaamaan joko yksin tai muita pelaajia vastaan. Luvassa on vaihtelevia pelityyppejä normaalista lyöntipelistä erilaisiin vedonlyöntipeleihin. Vastustajakseen voi valita joko tietokonevastustajan tai omalla ohjaimellaan pelaavan kaverin.

Pintakiiltoa ja pelattavuutta

Swing Away Golfin grafiikka on ehkä parasta, mitä golfpeleissä on tähän asti nähty. Kauniit ja vaihtelevat maisemat ja kameran televisiomainen käyttö antavat todella realistisen vaikutelman, jota on vaikea selittää, ennen kuin sen itse kokee. Puut, pensaat ja vesiesteet on mallinnettu uskomattoman luonnollisesti ilman keinotekoista ja jäykkää tunnetta. Väylä ja karheikko erottuvat hyvin toisistaan värinsä ja rakenteensa puolesta.

Myös taustamaisema istuu hyvin kentän ilmeeseen näyttämättä litteältä lavasteelta. Taivaalla seilaavat pilvet muuttavat säätilaa hiljalleen pelin kuluessa ja onpa mahdollisuus saada niskaansa yllättävä sadekin.

Parasta kaikessa on kuitenkin se, että kentän muodot ja pinnat todella vaikuttavat itse pelaamiseen. Karheikosta ja hiekasta täytyy lyödä hiukan kovempaa, ettei pallon matka jää lyhyeksi. Sade hidastaa pallon kulkua entisestään.

Musiikki ja ääniefektit ovat tärkeä osa Swing Away Golfin ulkoasua. Jokaisella pelaajalla on oma puheäänensä ja luonteenomaiset juttunsa, samoin caddyilla, jotka antavat hyviä tai vähemmän kelvollisia ohjeita. Tavanomaisia viuhahduksia ja lirkutuksia säestää koko ajan pirteä musiikki. Kun golfia yleensä pelataan täydessä hiljaisuudessa, on musiikinrenkutus oikeastaan piristävä tehokeino, joka ajoittain onnistuu jopa lisäämään kilpailudramatiikan vaikuttavuutta ja sopii mainiosti piirroselokuvamaiseen tunnelmaan.

Itse pelattavuus on kaikin puolin kohdallaan. Lyönnissä käytetään normaalia kolmen klikkauksen swingiä ja swingimittaria ja putatessa kahta klikkausta. Lyöntitekniikka on helppo oppia, mutta masterointi onkin sitten omasta sorminäppäryydestä kiinni. Jos onnistuu klikkaamaan lyönnin voimakkuutta ja tarkkuutta osoittavaa indikaattoria oikeassa pisteessä, peli palkitsee siitä pienellä äänimerkillä ja pallo singahtaa liikkelle ohjusmaisesti suhahtaen jättäen jälkeensä kipinävanan. Tarkkuusvirheet ovat enemmän kuin mahdollisia ja pallon löytää helposti lähimmästä puskasta, jos ei ole tarkkana.

Lisäpiristystä pelaamiseen tuo myös omien kenttien luontimahdollisuus. Kenttäeditori ei tosin anna luoda kenttiä täysin oman mielen mukana, vaan peli kyselee luotavan kentän perusmuuttujat ja luo sitten kentän annettujen toiveiden mukaan. Mukavaa vaihtelua kuitenkin, varsinkin jos ei jaksa pelata tarinamoodia niin pitkälle, että saisi avattua käyttöön kaikki erilaiset kenttätyypit.

Kaiken kaikkiaan Swing Away Golf on erittäin piristävä ja positiivinen golfkokemus. Oli suoranainen ahaa-elämys huomata, että golfin voi tehdä myös hauskasti tinkimättä silti realismista ja haastavuudesta.

84