Table Tennis (Xbox 360) (nettiarvostelu) – Todellinen tappolyönti

Table Tennis välittää pöytätenniksen hektisen olemuksen erinomaisesti ruudun paremmalle puolelle. Pallorallin rytmi on kiihkeä ja ratkaisut on tehtävä sekunnin sadasosissa.

Keksittyjä nimiä ja tuotteita vilisevä Table Tennis -pingis satsaa viisaasti autenttiseen tunnelmaan virallisten lisenssien sijaan. Nopeita refleksejä tarvitaan heti alusta saakka, ja pelaajan täytyy olla jatkuvasti hereillä, sillä pöytätenniksessä jaetaan pisteitä jokaisesta pallosta.

Räväkkyyttä korostetaan suoraviivaisilla kontrolleilla. Suora voimalyönti ja tempoa pudottava takakierteinen roikkupallo ovat iskuvalikoiman tärkeimmät paukut. Kaartavat kierrepallot sopivat vastustajan rytmin ja tähtäyksen sekoittamiseen. Mitä kauemmin lyöntinamiska on pohjassa, sitä tiukempana isku lähtee. Pelaaja tekee olan takaa -hirmutinttauksen, jos vastustajan viime hetken palautus pomppaa liian ylös. Liipaisimilla hoidetaan löysät tökkäisyt ja yllättävät erikoislyönnit.

Spesiaali-iskut kuluttavat pallorallien myötä kertyvää energiaa. Erikoisuudet ovat lyönnistä riippuen tavallisia versioita voimakkaampia tai kierompia. Spesiaalien palauttaminen ei ole lähimainkaan mahdotonta, joten niitä ei välttämättä tarvita lainkaan. Mitä enemmän puhtia on varastossa, sitä paremmiksi jopa tavalliset lyönnit muuttuvat. Energia kuvaa eräänlaista hetkessä elämistä. Kun pääsee hyvään vireeseen kiinni, suosta voi nousta vielä kuiville.

Vaikka peliversiossa ei päästäkään aivan oikean pingiksen vikkelyyteen, kauas ei jäädä. Jos ei aavista sekunnin murto-osassa, minne ja miten kannattaa lyödä, turpiin tulee. Tappio vältetään vain kokemuksen myötä kehittyvällä pelisilmällä. Turnausten loppuotteluissa kone pelaa tiukasti, mutta ei virheettömästi. Luontevasti mokailevaa tekoälyä vastaan takominen on palkitsevaa. Eilen toivottomalta tuntunut matsi saattaa jo tänään mennä niukin naukin läpi.

Ura ei urkene

Kamera singahtaa kesken rallin dramaattisesti pöydän reunaan tai verkkoon singahtavien pallojen tuntumaan. Hutihetkellä linssi keskittyy usein ilmaa harovaan pelaajaan. Lyhyet kameratempaukset eivät häiritse ottelua. Päinvastoin, ne tuovat siihen lisää ruutia ja energiaa.

Spesiaaleissa kamera panoroi hetken lyövää pelaajaa. Vaikka tietää, että isku lävähtää pöydän vastakkaiseen reunaan, paikan päälle ehtiminen jää tuurin varaan. Oma pelaaja pyörittelee peukaloitaan animaation aikana tai siltä se ainakin tuntuu. Tilanteen suurin syy on toki jo alun perin huono sijoittuminen, mutta oman hahmon paikalleen jäätyminen kamerakikkailun aluksi tuntuu ärsyttävän keinotekoiselta. Lähtisi edes hitaasti padin vaatimaan suuntaan. Onneksi rytmiä katkovat spesiaalianimaatiot saa kytkeä pois päältä, mutta samalla katoavat kaikki muutkin zoomitemput.

Sujuva tekniikka viimeistelee urheilullisen fiiliksen. Aidon näköisten ja ottelun edetessä hikoilevien pelaajien lyönnit viuhuvat sulavan sähäkästi. Terävää ja piristävän minimalistista yleisilmettä tuetaan tyylikkään askeettisilla ääniefekteillä: pallon paukkeella ja ähinällä. Poikkeuksellisen pitkiä ralleja kiitetään hurrauksella ja teknojumputuksella.

Table Tennis hylkää uramoodeja suosivan suunnittelufilosofian. Kokonaisuus kietoutuu neljän vaikeustason mukaan jaetun turnauksen ympärille. Otteluputket ovat häkellyttävän addiktiivisia, sillä pallottelu jatkuu aina viimeksi hävityn mittelön alusta. On vain mies, pöytä ja pallo. Ei mitään ylimääräistä säätöä ja tilpehööriä. Jos häviät, häviät sen takia, että olet surkea etkä sen takia, että hahmosi on surkea.

Samalla koneella pelatessa kaksinpelistä irtoaa mukavasti hupia, nettimatseista vähemmän. Syy on se tavallinen: ne, jotka pelaavat Table Tennistä netissä, pelaavat sitä ilmiselvästi liikaa. Jatkuva häviäminen ei ole koskaan kivaa.

Table Tennis on kiistatta paras pöytätennis, johon olen koskaan törmännyt. Se ei sinänsä ole mikään meriitti, jos ajattelee, kuinka valtavalla volyymilla pöytätenniksiä julkaistaan. Rockstar San Diego on tehnyt sen verran vakuuttavaa jälkeä, että uramoodin tai lisenssien puute ei minua häiritse.

90