Tank Commander – Panssarin pörinää

Aina kun silmä välttää, ystävämme englantilaiset ovat työntämässä markkinoille toimintaversioita simulaattoreista ja strategiapeleistä. Tank Commanderissa manuaalikammoiset voivat nauttia nykyaikaisesta panssarisodankäynnistä. Ja minä olen Elvis Presley.

Tank Commander lupailee olevansa reipas toimintatankkipeli strategisin maustein ihmisille, joiden pinna ei riitä pelien opetteluun. Kuulostaa pahalta, mutta ainakin paperilla kaikki näyttää olevan kunnossa: pelaaja voi komentaa neljää tankkia ja ilmatukea voi tilata joissakin tehtävissä. Kentältä kerättävät power-upit vähän huolestuttavat, mutta onpa mukana modeemi- ja verkkopelimahdollisuus.

Tank Commander tarjoaa eri maastoihin sijoittuvia skenaarioita yhteensä noin neljänkymmenen tehtävän verran. Loppuhirviöitä ei ole, mutta muuten mennä ajellaan ja ammutaan kun kunnon ampumapelissä ikään.

Huonoa mainosta

Tankin esikuvana on brittiläinen Challenger mk II, jotakuinkin jenkkien Abramsia vastaava menopeli. Peli onkin hyvää mainosta Challengerille: sen saa tuhottua kivääritulella, tähtäimissä ei ole zoomia ja välillä ammuksetkin menevät minne sattuu. Asiantunteva ohjekirja puhuu tankin ammuksista ohjuksina, josta voi myös päätellä jotain.

Kun peli alkaa niin lysti loppuu. Kun on tointunut siitä hämmästyksestä, ettei tykkitornia voi ohjata joystickilla, voi alkaakin ihastella Tank Commanderin sulavuutta ja toimivuutta. Kuulostaako tämä hauskalta: jos sattumalta löytää maalin sekavan grafiikan joukosta, alkaa epätoivoinen yritys saada tykki sellaiseen asentoon, että se osuu maaliin. Kunto kasvaa, sillä näppäimiä saa hakata ihan tosissaan siinä toivossa, että peli reagoisi.

Ja kun vihollinen osuu omaan tankkiin, se ei jää epäselväksi, sillä siitä pitää huolen upea, mahtava ja hieno "ruutu nytkähtää kuin monitorinpiuha rikki ois" -efekti, säestettynä hienolla komentajakohtaisella samplella, johon ei kyllästy vaikka sen kuulisi biljardi kertaa. Parista sanasta saa jopa selvänkin, loput ovat sumeaa mumimaa keskinkertaisten efektien seassa.

Tank Commanderin pelattavuus on suoraan helvetistä ja sen kontrolleissa ei ole paljon järki päätä pakottanut.

Telan alla

Tank Commanderin grafiikka on pintakuvioitua vektorigrafiikkaa, jota oma 486/66:seni ei jaksanut pomppimatta pyörittää, sen suhteellisesta yksinkertaisuudesta huolimatta. Toisaalta mitään syytä pitää pintakuviointia päällä ei ole, muutenkin huonosti näkyvät maalit hukkuvat siihen entistäkin paremmin. Äänet ovat parhaimmillaan keskinkertaisia.

Jos jotain kehumista pitää löytää, niin jalkaväen päältä voi ajaa, haha ja jukraviti.

Big Red Softwaren pojat ovatkin aika veijareita. Äänikorteista ei tueta kuin AdLibia ja SB-yhteensopivia, mutta tuki löytyy sekä Cybermaxx- että Virtual IO -kypärälle. Hyvä, että tärkeysjärjestys on hanskassa.

Jottei jokamies poista TC:tä levyltään heti, se piilottaa neljä tiedostoaan (SETUP.EXE, TANK.EXE, VIDTHUMP.EXE, DOS4GW.EXE). Nämä saa normaalitiedostoiksi käskyllä ATTRIB -H nimi. (Tehoaa muuten myös Ultima 8:n inhottavaan readme-tiedostoon).

Tank Commander on taas ihmeellinen sekasikiö parhaiden brittiperinteiden mukaan. Simulaatioiden ystävät eivät tule tästä hirvityksestä kuin vihaisiksi, ja ampumapeliksikään Tank Commanderista ei ole.

60