Tapahtui elokuvavuonna 2002

Vuoden ensimmäisessä lehdessä julkaistaan perinteisesti erilaisia listoja edellisen vuoden parhaista/huonoimmista elokuvista ja muutenkin muistellaan menneitä. Me emme sellaiseen ryhtyneet, sillä se olisi ollut liian helppoa. Sen sijaan kertaamme vuoden toisessa lehdessä sen, mitä tapahtuu elokuvamaailmassa vuonna 2002.

Koska aikajatkumon kulku riippuu valtavasta määrästä yksityiskohtia, joihin emme voi vaikuttaa, tarjolla on kaksi erilaista ennustusta - optimistinen ja pessimistinen.

2002, mahtava elokuvavuosi

Vuosi 2002 on jatko-osien aikaa, sen ennustamisessa ei kristallipalloa tarvita. Toukokuussa ensi-iltansa saa uusi Tähtien sota. Pahin Star Wars -kuume on jo laantunut, mutta elokuva osoittautuu positiiviseksi yllätykseksi. Lucas on tehnyt huomattavasti 1. episodia paremman käsikirjoituksen ja näyttelijät ovat oppineet sen, miten keskellä tehosteita todella näytellään.

Lucas myös korjaa jedimytologiansa typeryyksiä. "Midi-Chlorianit olivat lapsellista scifi-dopingia, laiskan käsikirjoittajan kainalosauva", Lucas myöntää haastattelussa ja katuu hölmöilyään.

Varmat nakit todellakin osoittautuvat varmoiksi nakeiksi. Men in Black 2 hätyyttelee Yhdysvalloissa ensi-iltaennätyksiä, naurupommi Austin Powers 3 pystyy samaan.

Loppuvuosi on toisinto vuoden takaa: Harry Potter ja Sormusten herra jyräävät. Varsinkin kultti Sormusten herran ympärillä alkaa saada tähtiensotamaisia mittasuhteita. Peter Jackson poikkeaa yleisestä linjasta ja suorastaan lietsoo faneja täyttämään www:n Sormusten herra -materiaalilla.

Ei-jatko-osien suhteen Sam Raimi tekee peterjacksonit, eli Spider-Man täyttää hypen odotukset. Alkuvuodesta nähtävä Ridley Scottin ohjaama Black Hawk Down tekee puolimahdottomat, eli kerrankin myös kriitikot yltyvät kehumaan toimintaleffaa. Black Hawk Down nousee kaikkialla vuoden parhaiden elokuvien listoille.

John McTiernanin kauan lykätty ja paskaksi huhuttu Rollerball-uusintafilmatisointi paljastuu brutaalin tehokkaaksi vauhtipalaksi. Schwarzeneggerin WTC-iskujen vuoksi lykkääntynyt Collateral Damage ei ole niin rankka, mutta siitä tulee Ison Arskan paluu tähtitaivaalle.

E.T.:n uusi ensi-ilta saa aikaan muoti-ilmiön ja monet muutkin suhteellisen modernit klassikot palaavat jälleen valkokankaalle. Ensimmäisenä uusintaiskuun ehtii Spielberg itse, joka lupaa Tappajahain teattereihin alkuvuodesta 2003.

Spielbergillä menee muutenkin hyvin. Philip K. Dick -filmatisointi Minority Report löytää tasapainon järjen ja viihdyttävyyden väliltä, mihin pystyy myös John Woon sotakertomus Windtalkers.

Martin Scorsesen pitkään odotettu Gangs of New York on odotusten arvoinen. Elokuvan ennustetaan keräävän ison kasan Oscareita. Daniel Day-Lewis lupaa jatkossa tehdä elokuvan joka vuosi ja Leonardo DiCaprio puolestaan ilmoittaa eläköityvänsä.

Matrix Reloaded ei ole vain uraa uurtava scifi-elokuva, vaan suoranainen palvonnan kohde. Elokuva nostattaa vannoutuneidenkin leffahörhöjen päähän kysymyksen, jota ei näinä tehostetekniikan aikoina usein kohdata: Miten he tuonkin pystyivät tekemään?

Vuoden puolivälin jälkeen Yhdysvallat alkaa vapautua terrorismipelosta. Hollywood ilmoittaa kahdesta ison rahan toimintajännäristä, joissa kummassakin amerikanpoika jahtaa arabiterroristeja Yhdysvaltain mantereella.

2002, ei koskaan enää

George Lucas pystyi mahdottomaan. Hän lähes tappoi Star Wars -ilmiön kylmällä ja yliteknisellä toisella episodilla. Lucas ei kadu tekemisiään ja ilmoittaa, että episodi kolme pyörii juonellisesti Midi-Chlorianien ympärillä.

Aivan kuten monet arvelivatkin Tobey Maguire on liian nörtti Spider-Maniksi. Peter Parker -puoli vielä menee, mutta Hämis-supersankarista tulee amerikkalaisten stand-up-koomikoiden vakiovitsi.

Men in Black 2 floppaa, mutta Will Smith ja Tommy Lee Jones eivät valita. "20 milliä me siitä napattiin, kumpikin", he ilmoittavat lehdistötiedotteessa.

Muhammed Alin roolista Oscarin saaneen, ennen niin sympaattisen Smithin tähti kääntyy ylimielisyyden vuoksi laskuun. Jonesille käy päinvastoin, koska hän osoittaa coolia "paskat minä muista" -asennetta ja oli tylyn miehen maineessa jo aiemmin.

Uusi Harry Potter ja Sormusten herra ovat kohtalaisia menestyksiä, mutta lähes jokaisen katsojan kommentti on sama: "Nojaa, menihän tuo paremman puutteessa, mutta..."

Tosin Sormusten herran menestystä haittaa pahasti se, että piraatit ryöstävät kassakaapissa lojuneen valmiin filmikopion alkuvuodesta ja julkaisevat laadukkaan dvd-version jo kesäkuussa. Elokuva päätyy pian myös nettiin.

Peter Jackson saa tarpeekseen Hollywood-paskasta ja piraateista. Hän polttaa mielenosoituksellisesti kaikki Tarun kolmannen osan filmimateriaalin. Hän ryhtyy tekemään Bad Taste 2:sta videotekniikalla vanhojen kaljoittelukavereiden kanssa.

Steven Spielberg kääntyy scientologiksi Minority Reportin pääosaesittäjä Tom Cruisen ansiosta. Spielberg lykkää elokuvansa ensi-iltaa vuodelle 2003, mihin mennessä siihen lisätään scientologista sanomaa. Elokuvaan myös lisätään juonikuvio, jossa Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme ja Steven Seagal esiintyvät yhdessä sankarikolmikkona.

Spielberg on mennyt sekaisin, huhutaan. Entinen kultasormi kiistää huhut, pistää päähän apinahatun ja puraisee hamsterilta pään irti.

Matrix Realoaded koostuu kokonaan yhdestä pitkästä surrealistisesta unesta. Kukaan ei tajua juonesta mitään, mutta on pakko myöntää, että elokuva näyttää pirun hyvältä. Keanu Reeves on kuulemma lähes jokaisessa kohtauksessa, mutta kukaan ei huomaa häntä tehosteiden keskeltä.

Paul Verhoeven ilmoittaa ryhtyvänsä tekemään Osama bin Ladenin elämäkertaelokuvaa. Sylvester Stallone lupautuu päärooliin, koska muitakaan ei ole tarjolla. Adam Sandlerista tulee Osaman koominen avustaja.

Resident Evilistä löytyy tasan yksi kehun paikka: zombiet vaikuttavat suhteellisen eläviltä verrattuna muihin näyttelijöihin. Perhe-elokuvan Scooby Doo -koirasta veikataan seuraavaa pääosa-Oscarin voittajaa naisten sarjassa, koska "onhan siellä ennenkin narttuja palkittu", eikä parempia ehdokkaita ole ilmaantunut.

Vuonna 2002 on harvoja voittajia. Martial arts -parodia Kung Pow: Enter the Fist osoittautuu vuoden naurupalaksi. Se ei johdu komedian laadusta, vaan kilpailijoiden tasosta.

Vuoden lopussa menestystilaston ykkösenä on Jason X, Friday the 13th sarjan 10. osa, jota Suomessa mainostetaan Hesarissa Tulsan koiralehden kriitikon kehuilla, "yllättäin lähes katsomiskelpoinen".

Kotimaassa ainoa laadullinen ilon aihe on Aki Kaurismäen Irtolainen, joka on Suomi-trilogian toinen osa. Harvat elokuvan nähneet kehuvat sitä mesteriteokseksi, mutta ensi-iltaan se ei koskaan saavu. Hallituksen erikoisjoukot takavarikoivat kaikki kopiot, koska Irtolaisella olisi ulkomailla esitettynä negatiivinen vaikutus Suomi-kuvaan. Aki saa syytteen maanpetturuudesta.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…