Team Buddies (PSone) – Käytä pallopäätä

Jos naapurivaltion pahikset hyökkäävät, aloitetaan tietenkin sisällissota. Psygnosiksen hauska hulluttelu Team Buddies yhdistää hyvin toimintaa ja strategiaa.

Buddie Worldissa vallitsee rauha, musiikki soi, tanssijalkaa vipattaa ja elämä hymyilee. Vuosisatoja tämä värikäs, rauhaa rakastava kansa on pitänyt yhtä, mutta valitettavasti naapurimaan puolella kuhisee.

Baddies Worldin kansalaiset ovat kyllästyneet maansa televisiotarjontaan ja päättävät aloittaa naapurivaltiossa sisällissodan, jotta lauantai-illan televisiotarjonta paranisi. Pahisten vaikutuksesta rauhaa rakastavat buddiet ajautuvat aggressiivisuuden ja kateellisuuden syövereihin, ikiaikainen rauha on muisto vain.

Wormsissä taistelivat madot, Hogs of Warissa siat ja nyt Psygnosis tuo kunniankentille taistelevat pallukat. Vaikka Team Buddies ensivilkaisulla näyttää hassujen sylinterin muotoisten hahmojen temmellykseltä, vaatii se itseasiassa tiukkaa strategista ajattelua. Tehtäviä ei läpäistä ampumanäppäin pohjassa, vaan tavoitteiseen pääsee yhdistelemällä oikein aseita, hahmoja ja ominaisuuksia. Viholliset voitetaan älyllä.

Tavoitteena on esimerkiksi pyörän varastaminen tai roskien kerääminen presidentin tieltä. Tempoa riittää ja aikaa ei ole juuri nimeksikään. Team Buddies alkaa suoralla toiminnalla ja ainakin itselläni kesti tovin, ennen kuin kupletin kuvio selvisi. Vartin pelaamisen jälkeen juoni on selvä ja peli opettaa jatkuvasti pelaajansa.

Klaanisota

Team Buddies viljelee toimintaa ja strategiaa sopivassa suhteessa. Klaanitaistelua käydään neljän väreillä erotetun joukkueen kesken. Kahdeksaan maailmaan jaettuja tehtäviä on yhteensä 64. Vaikka joukkueessa on aluksi kaksi jäsentä, ohjataan yhtä jäsentä kerrallaan ja ukkelilla seikkaillaan maastoa ympäri ja taistellaan verivihollisia vastaan.

Matkan varrella keräillään laatikoita, jotka tulee kasata kotikentälle tiettyyn järjestykseen. Kaksi laatikkoa päällekkäin loihtii esiin uuden sotilaan, neljä päällekkäin hitaan, mutta tehokkaan tankin. Eri yhdistelmillä kulkuneuvoja saa taiottua pelin edetessä kymmeniä ja hahmojakin joukkueen täyteen.

Aseita on paljon, alussa käytössä ovat uzi, tankki ja pommeja. Myöhemmin siirrytään astetta rankempaan rautaan: pommikoneisiin ja tuomiopäivän aseeseen. Tehtävät edellyttävät vastustajan lahtaamista ja erilaisia metodeja eliminointiin riittää.

Ohjattavaa hahmoa voi vaihtaa ja se myös kannattaa. Eri hahmoilla on eri ominaisuudet, kuten karatemestari tai lääkäri. Buddie-alokkaita joutuu kouluttamaan rintamalle keskellä sodan tiimellystä. Koulutus tapahtuu hahmoja tasaisesti vaihtamalla ja varmistamalla, että kukin tietää mitä tekee. Muiden joukkueen jäsenien tekoäly on hyvä ja sylinteriukkelit osaavat puolustautua itsekin. Ja niin kuin kunnon sotilaat, hahmot alkavat rutistaa punnerruksia välittömästi ohjattavaa vaihdettaessa.

Feel the groove, baby!

Grafiikka on nättiä, värikästä ja hyvin rullaavaa. Väreissä on pysytty yksinkertaisuudessa, mutta taustat ovat silti monipuolisia. Kuvakulma seuraa kolmannesta persoonasta yläkulmasta, joka toimii mielestäni erittäin hyvin. Haluttaessa taistelua voi seurata myös suoraan ylhäältä. Hahmot erottuvat selkeästi toisistaan, samoin kuin maaston muodot ja esineet. Kameraa voi myös pyöritellä tapahtumien mukaan.

Team Buddies on, kuten nimikin kertoo, ennen kaikkea moninpeli. Vaikka hahmojen tekoäly on kohtuullinen, on kaverin kanssa taistelu pelin suola. Moninpelissä kavereiden kanssa voi tahkota 20 erilaista tasoa. Yksinpelinä vastustajan kuviot ovat muutaman tunnin pelaamisen jälkeen arvattavissa, joten soolona peli menettää viehätyksensä hieman liian nopeasti. Yksinpeli on kuitenkin suoraviivaista toimintaa ja loppujen lopuksi kohtuullisen viihdyttävää.

Vaikka Team Buddies on värikäs kuin Barbi-sarjakuvat ikään ja hahmotkin ovat hassuja, se ei sovi perheen pienimmille. Kielenkäyttö taistelutantereella on yllättävänkin rivoa, mutta erittäin huvittavaa. Eriväriset klaanit kiroilevat läpi pelin, mikä jostain syystä sopii tunnelmaan erinomaisesti. Lisäksi Team Buddies on suhteellisen vaikea ja vaatii hieman kypsempää ajattelutapaa avautuakseen.

Huumori toimii ja sitä heitellään läpi koko pelin. Pelattavuudessa ei ole vikaa, grafiikka on nättiä ja toimintaa riittää. Team Buddies on erinomaista ajanvietettä kaveriporukassa ja oiva ostos kovatempoisen toiminnan ystäville.

85