Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash-Up (Wii)

tmntgame.us.ubi.com

Teinikilpikonnat yrittävät tehdä ikuista paluuta, mutta homma rokkaa yhtä kovaa kuin Dingolla. Miten sujuu joukkomätkintä parikymppisiltä ikiteineiltä?

Kuuluisien renessanssimaalareiden mukaan nimetty ninjanelikko puolustaa vapautta ja omenapiirakkaa ilkeän Silppurin johtamalta klaanilta. 90-luvulla huippusuosittua Teinimutanttikilpikonna-brändiä on yritetty herätellä henkiin useasti, mutta menestys on aaltoillut surkean ja surkuhupaisan välillä. Nyt kilpikonnat iskevät Wiille tavoitteenaan vauhdikas mättäminen.

Lähdemateriaalina käytetty Super Smash Bros -sarja on koluttu tarkkaan läpi ja osa pelintekijöistä on aiemmin työstänyt Nintendon söpöilymätkintää. Joukkotappeluihin voi ottaa osaa maksimissaan neljä pelaajaa, joukkueissa tai yksinään. Isoissa kentissä huidotaan villisti muita pelaajia, ja sarjakuvamaista turpaanvetoa rikastetaan satunnaisilla erikoisesineillä. Voittoon riittää vastustajan energiapalkin hakkaaminen nollaan tai kaverin heittäminen ulos areenalta.

Vartin pikahieronta ja onnellinen loppu

Mestari Tikku järjestää turnauksen, jonka voittaja saa valita itselleen palkinnon rottaherran henkilökohtaisesta palkintokaapista. Vau! Ihka oma pysti. Paljon hienompaa kuin maailmanrauhan turvaaminen tai kaupungin vallanneiden mutanttilaumojen nitistäminen, kerrankin lisenssistä puristetaan kaikki irti.

Turnajaiset ovat ohitse muutamassa minuutissa, mutta onneksi kampanjassa on Juonenkäänne! Ilkeä Silppuri suunnittelee maailmanvalloitusta, joten ninjojen on pysäytettävä vanha arkkivihollisensa. Lisäkierre tuo kampanjaan noin kolmanneksen lisäkestoa, mutta yksinpeliosuus on vedetty läpi vartissa, jonka jälkeen iloa ja ihmetystä on haettava haastetehtävistä ja lisäpalkintojen metsästyksestä. Koko yksinpelin sisällön näkee alle puolessa tunnissa, mikä lienee jonkin sortin ennätys.

Itseään voi viihdyttää myös moninpelissä, mutta paperinohuen sisällön vuoksi verkkopeli jäänee vain eliitin huviksi. Samalla ruudulla mättäminen toimii joten kuten, mutta porukalla on syytä olla rankasti puudutusta, sillä muuten pelimekaniikan rosot paistavat läpi turhan räikeästi.

Tappelupelissä ohjaus on kaikkein tärkein asia, mutta Smash-Upissa se on erinomaisesti ryssitty. Hahmot liikkuvat kuin tervassa ja liikkeiden onnistuminen on usein pelkästä onnesta kiinni. Kun verkkainen ohjaus yhdistetään nopeatempoiseen toimintaan, katastrofin ainekset ovat kasassa.

Tappelussa voi käyttää Wiin liikeohjausta, mutta ympäriinsä huitominen lisää muksimiseen liian monta muuttujaa ja tekee ohjaamisesta epätarkkaa. Onneksi Mote-kapulaa voi käyttää myös perinteisenä näppäinohjaimena, vaikka liikkuminen on ristiohjaimellakin varsin tahmaista.

Välillä sankarit huitovat aseillaan väärään suuntaan, loikkivat minne sattuu ja unohtavat suojauksen. Tietokone sakottaa armotta tumpuloinnista, myös silloin, kun vika ei ole oikeasti pelaajan. Tekoäly on virheetön suorittaja, jolle on hankala pistää kampoihin, ellei suosiolla päräytä peliä helpoimmalle vaikeustasolle. Vellihousutasollakin voitosta saa taistella tosissaan.

Ninjakilppareiden maailmassa viilettää monenlaista mutanttia, mutta hahmokatrasta on karsittu rankalla kädellä ja muksintamaratonista on selvittävä vaivaisella kolmellatoista taistelijalla. Lukittuja hahmoja ja vaihtoehtoisia asukokonaisuuksia on muutama, mutta nekin ilmestyvät nopeasti pelattavaksi.

Jos hahmoja on hikisesti, niiden välisiä eroavaisuuksia saakin sitten etsiä täikammalla. Kaikki riitapukarit ovat ominaisuuksiensa puolesta kuin samasta puusta veistettyjä. Tämä onnistuu osaltaan vesittämään koko mätkintäpelin idean, sillä erilaiset ääripäät ovat napakoiden kontrollien ohella onnistuneen nujakoinnin perusedellytys. Tasapaksusta taikinasta on vaikea löytää rusinoita.

Mikäli Smash Bros on jättänyt kyltymättömän mätkintänälän, sitä voi yrittää tyydyttää kilpikonnilla. Normaaleille ihmisille kilppariviritys tarjoaa vain hikisen puolituntisen. Edes botoxilla siloteltu Turtles-lisenssi ei onnistu kompensoimaan yksipuolista sisältöä ja peli haisee kilometrien päähän hätäisesti kyhätyltä rahastukselta. Näillä eväillä ei nousta takaisin parrasvaloihin. Levätkää rauhassa, ninjakilpikonnat.

30

Lisää aiheesta