Tegel's Mercenaries – Raatoja rahalla

Tegelin palkkasoturit ovat kovapintainen kommandoryhmä, joka hoitelee tulevaisuuden hankalat hommat. Pelaaja toimii iskujoukon komentajana, joka luotsaa ryhmäänsä vihamielisillä planeetoilla ja avaruusasemilla.

Onnensoturit saavat käskynsä kenraali Tegeliltä, jolla riittää koko joukko erilaisia tehtäviä. Tehtävät vaihtelevat lähettilään suojaamisesta tietokoneen datalevyn kaappaamiseen, mukana tietysti myös henkisesti tyydyttäviä tuhoamistehtäviä. Myös lisäbonuksia on mahdollisuus ansaita, yleensä tiettyjen ei-toivottujen henkilöiden eliminoimisella.

Ryhmän jäseniä ohjataan hiirellä näpäyttämällä, jolloin ruudulle tulee valikko, josta taistelijalle voi antaa käskyjä. Käskyt ovat esimerkiksi siirtymisiä, hyökkäämisiä tai tavaroiden operointia. Hyvänä lisäpiirteenä käskyjä voi antaa enemmänkin samalla kertaa tyyliin "siirry hiiren osoittamaan paikkaan ja ammu Jooloa haulikolla". Ryhmän siirtämistä paikasta toiseen voi helpottaa määrittelemällä yhden ryhmän jäsenen johtajaksi, jota muut seuraavat.

Palkkasoturin tst-vyöstä löytyy haulikko, kranaatteja, napalminheitin, mikroaaltokivääri ja muuta väkivaltaista. Ryhmänjohtajan on syytä olla varovainen antaessaan luvan napalmin ja liekinheittimien käyttöön, koska nämä soltut eivät ole mitään ruudinkeksijöitä _ esimerkiksi käsikähmää käyvälle kaverille annetaan auliisti tulitukea napalminheittimellä.

Tegelin ulkoasu tuo mieleen lähinnä Ultima 6:n, ja peli on muutenkin graafisesti miellyttävän selkeä. Aseiden vaikutukset ja kranaattien räjähdykset ovat hyvän näköisiä, ja mikäli lisämuistia löytyy, ne myös kuulostavat hyvältä.

Tehtävät liittyvät toisiinsa hyvin löyhästi ja sidosjuoni tuntuukin sivuseikalta. Olennaisesti pelissä on kysymys ryhmänjohtamisesta tosiaikaisesti erilaisissa tilanteissa. Tegel's Mercenaries tuottaa tässä pahan pettymyksen, sillä palkkasoturien johtaminen on takkuista puuhaa, pääasiassa kömpelön käyttöliittymän ja johdettavien kovakalloisuuden takia. Typerät kommandot jumittuvat oviaukkoihin ja pelimaisemissa oleviin esineisiin, oman ryhmän jäseniä ei osata kiertää vaikka kuinka tilaa riittäisi, eivätkä käskyt tunnu muutenkaan hahmottuvan soltuille. Hahmojen toimintoja ohjaavat algoritmit ovat hämmästyttävän alkeellisia, eikä pelin pelattavuus toimintapelinä ole kovinkaan hyvä. Kun peli ei oikein toimi toiminta- tai ryhmänjohtamispelinä ja juonikin on lähinnä sivuseikka, ei palkkasoturien äkseeraus jaksa kiinnostaa kovinkaan pitkään.

75