Tekken 5 (PS2) – Nyrkillä naamaan

Wham ja Pow! Rautanyrkin tuorein inkarnaatio tekee tervetulleen ja onnistuneen syöksyn menneisyyteen: Tekken 5 dumppaa kaikki nelososan puolivillaiset parannusyritykset.

Kaunis, tyylikäs ja sulava Tekken 5 ottaa viisaasti etäisyyttä sarjan aikaisempiin PS2-versioihin ja kokonaisuus maistuu ihastuttavasti turboboostatulta Tekken kolmoselta. Vinot lattiat ja taistelutantereilla nököttävät esteet ovat kadonneet, vain areenojen reunat on säästetty nelosen konkurssipesästä. Liikkuminen on tuttua Tekkeniä, alaspäin tökkäämällä ottelija kyyristyy ja sivuväistö irtoaa tuplanapauksella. Takapakkia? Ei, vaan paluu vanhoihin hyviin aikoihin.

Karsintojen vastapainoksi Tekken 5 on totuttua räväkämpi. Ellei pääni ole vanhuuttaan hapertunut, vitonen on nopein Tekken. Vauhtia ja rankkaa ryminää korostetaan poikkeuksellisen kivuliailla osumilla. Kamppailijat horjuvat, pitelevät vatsaansa ja voihkivat kovien pommien jälkeen.

Tekken-sarjan tunnusmerkit ovat ennallaan. Hyökkäykset tehdään helppotajuisilla yksi näppäin per raaja -kontrolleilla ja torjunnat ovat puoliautomaattisia. Jos pelaaja ei huiski ohjaimella, kaikki päähän ja vartaloon kohdistuvat liikkeet blokataan. Jalkoja uhkaavat iskut kuitataan kyykistymällä. Perustason nujakointi on lajityypille ominaista ajoituksella ryyditettyä kivi-paperi-sakset-tykitystä: torjunta voittaa iskun, isku heiton ja heitto torjunnan.

Kombokunkut kunniaan

Rautanyrkin kamppailijakaarti on täynnä taktisesti monipuolisia ottelijoita. Mishima-klaanin harmaantuneissa ja arpisissa karatekoissa Heihachissa ja Kazuyassa piisaa luonnetta ja värikästä historiaa. Bruce Lee -klooni Marshall Law ja solakka salamurhaaja Nina Williams eivät jää juuri pekkaa pahemmiksi.

Seksikkääseen capoeira-vosu Christie Monteiroon ja pugilisti Steve Foxiin kohdistuu eniten hienosäätöä. Rämpyttäjien suosiman Christie-potkukoneen kombojen tempo ja rytmi ovat helpommin ennakoitavissa. Steve Fox osaa liudan mehukkaita vartaloväistöjä ja potkunamiskoista irtoavia sivuaskelia. Pätevät alokkaat Asuka Kazama, Feng Wei ja Raven tuovat lajikirjoon lisää kung-fun tyylisuuntia ja aikidoa.

Tärkein osa-alue, eli taistelijoiden välinen tasapaino on kohdallaan. Yksikään ottelija ei ole yksiselitteisesti ylivoimainen. Hetkittäin joku äijä omisti, mutta se johtui lähinnä valppauden, taitojen tai hahmotuntemuksen puutteesta.

Tarinamoodin loppudemoni Jinpachi Mishima on ainoa poikkeus tasapainoiseen ottelijalaumaan. Jinpachi viskoo voimakkaita tulipalloja, ja demonin lyönnit jämäyttävät haastajan salamoiden siivittämään hidastettuun filmiin useiden sekuntien ajaksi. Onneksi järeä Jinpachi-pappa kiusaa vain yksinpelaajia.

Ottelumenestys pohjautuu pitkien kombojen opiskeluun ja ilmassa lentävän vastustajan juggle-mättöön. Tietyistä osumista seuraa suhteellisen pitkä horjahdus, jonka jälkeen oikeat kombot osuvat takuuvarmasti. Ilmojen teille iskettyyn vastustajaan kolahtaa helposti pari kolme iskua kaupantekijäisiksi, jos tietää mitä tekee.

Ulkoa opetteluun perustuva taistelusysteemi ei ole yhtä vivahteikas kuin virtuaalitaistelijoissa, mutta rentoa tykitystä piisaa senkin edestä. Automaattiblokin ansiosta aloittelijat pääsevät vaivatta tekemisen makuun, mutta torjuntasysteemi ei estä kokeneiden kehäkettujen hallitsemasta otteluita komboillaan.

Sisäinen demoni

Tarinamoodin ohella yksinpelaajan riemuna on Virtua Fighteria apinoiva arcade-moodi. Peliluolassa vastaan lappaa loputtomasti näppärän tekoälyn komentamia taistelijoita. Voitoista irtoaa rahaa, jolla ostetaan suosikeille uusia asuja, koristeita ja värejä. Tilpehöörin keräämisen ja vyöarvojen kohottaman addiktion ansiosta arcade jaksaa viihdyttää pitkään.

Arcaden ohella survival-selvitymismatseista ja time attack -aikapelistä irtoaa riemua, jos kaverit suostuvat haastamaan ennätyksiä. Moninpeliä mätetään kaksintaisteluina ja korkeintaan kahdeksan vuoron perään esiintyvän ottelijan team battlena. Valitettavasti nettiottelut ja tag team -tiimimatsit puuttuvat muuten kattavasta valikoimasta. Harmittavasti Tekken 5 tilastoi vain survival- ja time attack -ennätykset sekä kamppailijoiden käyttöprosentit.

Tekken: Devil Within -mätkintäseikkailu seuraa Jin Kazaman edesottamuksia. Yksinkertainen toimintaseikkailu ei pärjää omillaan, mutta ilmaisena bonuksena se on välttävä. Joukkomättöä rytmitetään kevyillä loikkapulmilla ja pikkunäppärillä pomomatseilla. Puuduttavan kulmikkaat miljööt ja kamala renkutusmuzakki latistavat kokemusta tehokkaasti.

Lysti ei lopu ihan heti kesken, sillä Tekken 5:n mukana tulee neljä täydellistä arcade-käännöstä: Tekken, Tekken 2, Tekken 3 ja Starblade Alfa. Latausviihteenä esiintyvä Starblade-räiskintä aukeaa Devil Within -seikkailun kautta.

90