Tekoäly voitti pokeriammattilaiset

Kun pelimaailmassa toivotaan, että tekoäly oppisi viimein pelaamaan Civiä, niin tiedemaailmassa tekoäly marssii voitosta voittoon. Tekoäly voitti neljä pokeriammattilaista The Brains vs Artificial Intelligence -turnauksessa. Pelinä oli yksi vastaan yksi -tyyliin pelattu Texas Hold'em, jossa panoksilla ei ollut rajoja.

Luomuälyä pokeriturnauksessa edustivat Dong Kim, Jason Les, Jimmy Chou ja Daniel McAulay. Tekoälyä edusti Libratus-ohjelma, jonka kehittivät Carnegie Mellon Universityn tietotekniikan professori Tuomas Sandholm ja väitöskirjatutkija Noam Brown. Libratus voitti turnauksen yli 1,7 miljoonalla dollarilla, joten kamppailu ei olut edes tasainen.    

Pokeriturnaus tosin järjestettiin tekoälyn ehdoilla. Pokeria pelattiin 20 päivää putkeen 11 tuntia päivässä, mikä tarkoitti yhteensä noin 120 000 peliä. Moisella tahdilla ihminen puutuu jopa seksiin. Pokeripelaajille maksettiin vaivanpalkaksi 200 000 dollaria mieheen.

Vielä viime vuonna ihmispelaajat voittivat saman turnauksen, jossa vastassa oli Sandholmin ja Brownin tekemä Claudico-ohjelma.

Tammikuussa ehti jo DeepStack-pokeriohjelma voittaa peliammattilaiset. Koeturnauksessa kunkin pelaajan piti pelata "vain" 3 000 peliä kuukaudessa. The Brains vs Artificial Intelligence -turnauksessa pokeriammattilaiset olivat kuitenkin maailman kärkeä, Deep Stackin vastustajat olivat ammattimaisia nettipokerin pelaajia.

Ennen pokeria Deep Blue - ja AlphaGO!-tekoälyohjelmat ovat voittaneet maailman parhaat shakin ja gon pelaajat. Pokeri on tekoälyn kannalta lautapelejä vaikeampi hallittava, koska kaikki tieto ei olekaan käytössä. Vastustajan kortteja ei tiedetä ja todennäköisyydet voittaakseen pelaajan pitää pystyä hämäämään vastustajiaan, tunnistamaan bluffit ja vielä päättämään, kuinka paljon panoksia sijoittaa kuhunkin käteen. 

Pokeriammattilaisten mukaan tekoälykehitys ei tuhoa lajia vaan voi jopa tukea pelin ja pelaajien kehitystä. Tekoälyn tapainen pelaajien standardisoitu tasomittari voi auttaa kehittämään lajiin ranking-systeemin, mikä muuttaisi turnausten luonnetta.